bugün

(bkz: türkiye de gereğinden çok gerizekalı olması)
(bkz: camiler neden boş)
safları sık ve düzgün tutalım düşüncesini bitiren okuldan çok cami inşaatını başlatan zihniyetin öncülüğüdür. aynı zamanda insanları bıktıran her hutbe konusunda imamların yardım dilenmesi durumu vardır ki geri çeviremiyoruz hocayı.

(ayrıca balkonumdan bakınca 4 camiyi rahat görüyorum biri 40 metre yakında diğerleri 1 km uzaklıkta hepsi iki bin kişilik ve oturduğumuz bölgede 5 bin kişi yaşamıyor.)
Duyumlara göre eskiden camiler diğer caminin ezan sesinin gelmediği yerlere yapılırmış. Şimdi ise karşılıklı iki caminin rekabet içinde olduğu yerler var. Cami olmasın demiyoruz okul, hastane, kütüphane vb. şeylerle kıyaslandığında cami sayısının daha fazla çıkması bulunduğumuz durumun göstergesi olmaz mı?
çok doğru sözdür. şu an yürüme mesafemende 3 camii var. 50 metre arayla camii dikmişler. şimdi şakirtler çıkıp sallamya başlarlar, ama şu gerçekki camiler cuma ve bayram namazları haricinde bomboş **. keşke boş camiiler yerine hayırseverler okul yaptırsa.

dedit;ooo şakirtolar gelmiş yine, bak güzel kardeşim çok iyi biliyorumki sizde cuma ve bayram hariç gitmiyorsunuz camiye, hatta okullarda kılıyorsunuz namazları, 7 yıl sizin arananızdaydım ben, çoğu işinizi biliyorum... gidin abilerinize sorun emniyet ve tsk ya sızma girişimlerinizi, benide çalıştırdılar als ye, bizde kazandık oraları.
camilerin çoğu halkın yardımıyla yapılıyor ki camiye gelmeyenler devlet yapıyo sanıyo eğer halk bunu istiyosa kimsenin bu duruma bişey deme hakkı yoktur başka yerlere yardım istiyosanız siz de aranızda para toplayıp yaptın yapacağınızı bunu diyince hiçbiriniz ortalıkta yoksunuz yapsanız bile en fazla 1-2 kez yaparsınız bu yardımı ama şunu da aktarmak isterim ki ahir zamanda gün gelecek camiler çok içleri dolu ama ibadet eden olmayacak hz. Muhammed
camiler bulundukları çevrede herkesin camiye gideceğini düşünülerek insan sayısına bakarak yaptırılıyor. bizim gereğinden fazla cami var dememiz içlerinin sürekli boş olmasından kaynaklanıyor.
(bkz: türkiyede gereğinden çok insan olması)
"o halde, herkes namaza başlasın, camilerin işlevselliği artsın." diyerek karşılık verilecek, gereksiz tespittir.
hristiyan ülkelerde adım başı kilise olması ile aynı durumdur. aslında camiler sadece namaz kılınacak yer değildir. aynı zamanda eğitim verilecek, müslümanları bir araya getirecek yerlerdir. (cuma namazına gidenler aşırı muhafazakar gibi gösterilirken her pazar kiliseye gidenler batılı ve kendini geliştirmiş insanlar gibi görünür. ) ancak müslüman insanların camiye gitmelerinin kınanması sonucu insanlar camilere soğuk bir yer olarak bakmaktadır.
bu ülkeye en büyük zararı veren yerlerdir. emevi döneminden veri beyin yıkama ocağı olarak kullanılmıştır. bir ülkede üniversiteden okuldan çok cami varsa gelişmesini beklememek gerekir. din vicdani bir olaydır eğitim ise toplumsal. dipnot: müslümanım.
merakımdan soruyorum şimdi bunu. ben müslüman biriyim ancak ülkede dine, dile, ırka karışılmıyor bildiğim kadarıyla. durmadan niye cami yapılıyor da bir tane yeni kilise yapılmıyor? gerçekten çok merak ettiğim bir şey bu. alanya'da, bodrum'da toprak satmasını biliyorlar da niye dini inançlar için bir şeyler yapmıyorlar? illa ceplere para mı girmesi gerekiyor bir şeyler yapılması için anlamıyorum ki.
medrese sistemine döneceğimizi sinyalleri. haydi bakayım.
cuma namazında geç kalanların ayazda namaza durduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda hiç de çok değildir camiler. talep var ki cami yapılıyor. keyfine dikmiyorlar camileri.
ben cuma günü dışında dolup taşan cami görmedim.
her sokakta cami varsa gerçekten acınası durumdur. ulan yazık günah o paralarla üniversite kütüphane tiyatro açın yetim doyurun yetime burs verin ne gerek var böyle şeylere.
çoğu tarihi olan çok sayıda cami vardır ülkemizde. yani gereğinden fazla anlamında demiyorum, bir ülkede çok cami olması iyi bir şeydir. minarelerimiz ise birilerine batmaktadır.
cami yapılan paralarla insanların karnını doyursaydık bu ülkede bu kadar aç insan ve haksızlı olmazdı diye düşünüyorum.
tamamen yanlış bir önermedir. rakamlarla konuşacağım. 2012 verilerine göre türkiyede cami sayı 81984 dür. türkiye cumhuriyeti nufusunu 80 milyon olarak baz alıp 5 milyonluk kısmı müslüman olamaması nedeniyle dışlarsak 75 milyon yapar. 75 milyonu 81984 bölersek yaklaşık olarak 915 gibi bir rakam çıkarki ortalama boyuttaki bir caminin kapasitesini 500 kişilik olarak düşündüğümüzde türkiyedeki cami sayısı fazla değil aksine yetersizdir efendim. ayrıca cami sayısı ile okul veya üniversite sayısının kıyaslanmasını ise hiç anlamıyorum. tamam kabul ediyoruz okul sayısı yetersiz ama okul sayısının yetersiz olamsının nedeni cami fazlalığı değilki. ona bakarsanız sadece istanbulda 200 ün üzerinde avm var ama istanbuldaki üniversite sayısı 20 yi geçmez.
bu ülkedi camilerin %80 ini işe yaramaz. zaten cumadan sonra milletin cebindeki parayıda duygu sömürüsü yaparak alıyorlar. devletin imamlara o kadar para kaptırması ne acı bir olaydır öğretmen maaşları bu kadar düşükken.
cuma günlerini baz alır ve konuşursak cami sayısının az olduğunu söyleyebiliriz. ancak diğer günler için camiler yeterli.

bence camiler konusunda artık yeni projeler hayata geçirilmeli örneğin camilerin belli bölümlerinde aşevleri felan kurulabilir. evsizler ve yoldan geçenler karınlarını doyurabilsin. ayrıca camilerde islam tarihi konusunda yeterli kaynağa sahip olacak kütüphaneler kurulabilir ve hatta diyanet sırf camilerde okunmak üzere haftalık dergiler de çıkarabilir. insanlar orda bir bardak çay içerken okumak isteyenler okusun. ülkemde ki belli camiler de musiki konserleri de verilebilir. insanların müziğe kulağını aşina hale getirmek için. bu öneriler çoğaltılabilir zira bu şekilde camiler gerçek anlamda toplayan olacaktır. ve camilerin yeterli olup olmadığı tartışmaları da son bulacaktır.
varsayımsal olarak şu kadar insan var şu kadar cami var o zaman az bile daha çok yapalım mantığı oldukça yanlış.
aşağıda vereceğim linkteki bilimsel analize bakılırsa türkiye'de camilerin dolma oranı cuma'larda %25 normalde %19 toplamda da %44'tür.
yani öyle 300 kişi varsa 100 kişi kapasiteli 3 cami lazım demekle olmuyor.

link: http://www.pewforum.org/M...religious-commitment.aspx *
cevap vermek gibi olmasın ama: o istatistik köylerden kaynaklanıyor bu ülkenin köylerinde üç kişinin namaz kıldığı camiler var onlarda da camilerde ki doluluk oranını istatistiksel olarak düşürüyor. ama sen dersen bu köye cami fazla yine olmaz devlet üç kişi var diye o camiye imam atamazsa aynı mantıkla yol da yapmaz ee nolur o köyde ki adam da devlet burda yok kardeşim der. sözün özü merkezde ki camiler yoğundur. yeni camiler de ihtiyaç olan yerlere yapılabilir. bir yerin ihtiyacı yoksa zaten yapılmasın cami.
ben bunu gördüm, elli haneli köyde üç cami.. nedenini soramazsın bile, atlarlar hemen sen müslüman değil misin diye diye.
camilerin yüzde doksanını cami dernekleri halkımızdan topladığı paralarla yaptırıyor. cami yapılmasından rahatsız olmayan halkımız da gönlünden ne koparsa veriyor. sen camiden rahatsızmısın para vermessin. senin emeğinin paranın olmadığı yerde de söz hakkın yoktur. dışarda o kadar kırathane var meyhane var biz karışıyormuyuz rahatsızmı oluyoruz. isteyen istediği yere gider minareler Çokmu rahatsız ediyor.
Hangi ülke olduğuna göre değişir. Zira müslüman olmayan bi ülkede çok abes bi durum olur.
güncel Önemli Başlıklar