bugün

piston aşağı videosunda çok bariz anlaşılan gerçek. sorsan gençlerin çoğu okumuş, entelektüel kişiler dir.
izmirli asilzadeler dışındaki toplumun büyük kısmı için geçerli önermedir. izmiri hep kendinizden ayrı görürsünüz ya evet bu konuda haklısınız. peh dogrusu.
Kula kulluk etmekde dünya markasıyız. Arada toplum içinden atatürk gibi aydınlar çıkıyor onları da gücümüz yeterse yok ediyoruz

(bkz: Ali suavi)

(bkz: Mithat paşa)

yetmezse atatürk gibi öldükten sonra türlü hakaret ve iftiralar ediyoruz.
burada koyun tanımını (öğünmek gibi olmasın da birileri açısından faşist denilecek kadar aidiyet kimlik inancım türk olmaktır) avam bir deyiş olarak algılıyorum.
sanıldığı gibi bir hakaret amaçlı ovis aries (eti sütü yünü derisi için beslenen ve geviş getirenlerden evcil bir hayvan) tanımı olarak algılamıyorum.

aynı zamanda koyun tanımı verilen buyruklara uyan, kendi kişiliğini göstermeyenlere yapılır ve kollar arası-kucak ile koruyucu, şefkatli, sığınmak vb için de kullanılır.

aslında koyun tanımı (bilişsel ön yargılar açısından) teknik olarak bandwagon effect için kullanılır.
bandwagon effect dilimize sürü psikolojisi olarak geçmiş (ne alaka ise) ve bunu da koyunlaşma olarak basite indirgemişiz.
oysa insan davranışı salt güdüye dayanmaz, bu açıdan bandwagon effect için yapılan türkçe sürü psikoloji tanımı biraz yavan kalıyor, neyse...
konumuz bu değil.

bir kişinin kalabalık bir grubun tutumuna davranışına düşüncesine değer yargılarına inanışı-bakışına zamanla uyması (iletişimin bilişimin yaygınlaşması, sosyal medta araçlarının-internetin lanetini de katalım. bu yüzden 21 yy cehaletin yüzyılı olacak) kişinin kendini topluma çoğunluğa benzetmesi diye basitçe açıklayacağımız durumdur bandwagon effect.
herkes yapıyorsa inanıyorsa savunuyorsa doğrudur demek, oysa daha önce şüphe duymasına rağmen ileride şüphe duyduğu karşı çıktığı olguyu değerlerine ters olsa bile kişide benimsemek kaçınılmaz.
akademik araştırmalar ve asch ile milgram deneyleri ile de bandwagon effect (sürü psikoloji) kavramsallaştırılmış ispatlanmış bilimsel bir sonuçtur.

sanıldığı gibi biri bana koyun derse bunu hakaret olarak algılamam.
ya da benim olduğum bir gruba örn: güveçte pişmiş pastırmalı kurufasülye sevenler cemiyetine toplumuna kalkıp davranışlarımız için bandwagon effect yakıştırması yapılsa bunu yapana "sen pastırmalı kuru fasülye sevenlere koyun mu demek istedin?" diye höykürmem.
yani diyeceğim; biraz geniş insanım da...
bana aslanım diyen adama "sen bana hayvan mı dedin?" diye kükremem.

kısacası gestait psikoloji ve toplum psikolojisi olan akademik bilimsel bir konuyu-durumu hakaret olarak görmek biraz da bilgisizlik ve çirkinliğin estetiğine (günümüzde yıkmak yapmak yerine mevcut olanı değerlendirelim-dokuyu koruyalım-masraftan yasal prosedürlerden kaçalım vb gerekçelerle mimari de kullanılan bir kavram olsa da nietzsche'ye selam çakalım) duyulan çekicilik nedeniyle olmalı.