bugün

türk dil kurumu dergisine üye oldum. olduktan sonra acaba dedim? dergilerim postada falan kaybolur mu? nasıl bir alt yapı kurdularsa helal olsun. maille tüm sorularıma anında cevap verdiler. her gönderilen ürün ptt kargo ile gönderilip mesaj ile kargo takip numarası gönderiyorlar. adım adım ürünün nerede görebiliyorsun. valla helal olsun. böylesine düzgün çalışan bir devlet kurumunun varlığı beni gururlandırdı.
müsait kelimesi için tepki çeken kolayca flört edebilen kadın tanımını kaldırmamışlar, çünkü haklılar. teklifsiz konuşmada bu anlama gelir.
http://tdk.gov.tr/index.p...ts&kelime=m%C3%BCsait

tdk'nın doğru yaptığı üç beş şeyden biri.
ilk başkan samif rifat bey. beyfedilik akıyor reisten.

görsel
E-mağazasında kitaplarda %40 indirim yapmış kurum. Çok enteresan eserleri çok düşük fiyatlara alabiliyorsunuz. Aynı indirim Türk tarih kurumu’nda da var.
şu anda arapperest bir kurumdur. arapça sözcüklere bilerek türkçe karşılık bulmamaktadır veya bilerek saçma, kullanılmayacak bir sözcük bulmaktadır. elbet bir gün gerçek işlevini yerine getirecektir.
internet sitelerinde büyük Türkçe sözlüğü ait bir bölüm vardı, bir sene kadar önce kaldırıldı hala piyasada yok. Rusların tüm tarihi eserlerini rus dil kurumu elektronik ortamda yayınlıyor. peki bizimkiler ne yapmakta?
Divânu Lügati’t-Türk, Orhun Yazıtları, Divan-ı Hikmet, Kutadgu Bilig gibi eserleri neden elektronik ortamdan paylaşmıyorlar?
12 Temmuz 1932'de Ulu önder Atatürk tarafından ''Türk Dili Tetkik Cemiyeti'' adıyla kurulmuştur. 1936'daki 3. Türk Dili Kurultayı'nda adı ''Türk Dil Kurumu'' olarak değiştirilmiştir. Türk Dil Kurumu, Türk Hava Kurumu ve Türk Tarih Kurumu ile birlikte Cumhuriyet'in milliyetçilik ve halkçılık alanlarında önemli kurumlarından birisidir. TDK'nın kurucular kurulu üyesi Samih Rifat Horozcu, Ruşen Eşref Ünaydın, Celal Sahir Erozan ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu gibi devrin önde gelen edebiyatçılarıdır. Türk Dil Kurumu'nun amacı Türk dilini yabancı dillerin ve tamlamaların etkisinden arındırmak, eski sadeliğine ve öz güzelliğine kavuşturmak ve Türkçe'yi bilim, felsefe, sanat, spor, teknoloji dili yapmaktır. TDK'nın kendi internet sitesinde 'Türk Dil Kurumu sözlükleri' ve 'Türk işaret dili' gibi yardımcı kaynakları vardır. Atatürk, yaşarken sağlığında maaşının bir kısmını TTK ve TDK gibi ulusal kurumlara ödenek olarak bağışlamıştır. Türk Dil Kurumu tarafından bilimsel olarak yayınlanan ilk eser, Göktürkler döneminden kalma Bilge Kağan tarafından 732'de yazdırılmış Orhun Yazıtları'dır. Ardından Yusuf Has Hacib'in 1069 tarihli Kutadgu Bilig adlı eseri derken gerisi çorap söküğü gibi gelmiştir. TDK, o gün bugündür Türk dili üzerine araştırmalarına devam etmektedir.
Maalesef ki Cumhuriyet'imizin bu güzide kurumunun özerk ve tarafsız olması gerekirken 12 Eylül 1980 darbesi gibi gerici-dinci bir darbeyle Atatürk tarafından verilen özerkliği kaldırılmıştır öyle ki bazı zamanlar yer yer Atatürk'ün TTK'ya bıraktığı ödeneği, karanlık eller tarafından haince kesilmiştir hatta Atatürk'ün gerçek öğretilerine ve mirasına aykırı bir şekilde 1982'de 'Atatürk Kültür ve Tarih Yüksek Kurumu' diye uyduruk bir kurum kurulmuş ve öz Türkçecilik akımı, sentezci-islamcı politikacılar tarafından sekteye uğratılmıştır...
Resmi internet sitesi: https://www.tdk.gov.tr/
ilgili diğer link: https://altayli.net/turk-dil-kurumu.html
ilgili fotoğraflar:
görsel
görsel
görsel
Ben ilköğretim alırken, ilk kelimesi tek heceli olan birleşik ifadeler, bitişik yazılır kuralı vardı.. mesela birşey, herşey.. gidip, böyle saçma saçma değişikliklerle uğraşıyor, muhtemelen oturum ücretine oynuyorlar.
şekil bilgisi kitabının önsözünde "eksik ve kusurlarımızın" demiş ama eksik ve kusurları olmamalı yani.
tarihte bugün 12 temmuz 1932'de kurulmuş.
görsel
pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Artık unvan değil ünvan; çiğ börek değil çi börek; kümeden düşmek değil küme düşmek... Gibi birçok kelimenin yazımında değişikliğe gidildi.
Dilin sosyal bir yapısı olduğunu, içinde kuralsızlıklar bulunabileceğini; her durumun kurala bağlanamayacağını kabul edemeyen kurum. Abi senin işin, insanlara dili sevdirmek, okumaktan, yazından zevk almalarını sağlamak. Soğutmak değil. Yoksa toplum dili zaten şekillendiriyor. Ama okumuyor ne yazık ki. izliyor ve dinliyor. Podcastler, zoom yayınları; konferaslar falan yap (hatta yapımcı ol, şarkı/şiir falan çıkart ("Doğa için çal" vb...) ) kardeş. iyi konuşulan dili göster. Halkın ruhuna bi parça incelik üfle. Gerisini zaten bu halk yapar.