bugün

tüketim harcamaları ve tasarruflar gelire bağlı(induced) ve gelirden bağımsız(autonomous) iki kısımdan kısımdan oluşur. bu nedenle 0 gelirde dahi bir miktar tüketim harcaması olur.bir kişi gelirini ya tüketecek ya da tasarruf edecetir bu nedenle tüketim ve tasarruf harcamaları toplamı bize toplam geliri verir. geliri ( y ) tasarrufları ( s ) tüketim harcamalarını ( c ) ile gösterirsek tasarruf ve tüketim denklemlerinin:

c = co + c * y
s = - so + s * y
şeklinde olduğu görülür.tasarruflar ve tüketim harcamalrı toplamı bize geliri vereceğinden y = c + s olduğu unutulmamalıdır.

ortalama tüketim eğilimi(apc) = c / y dir.
marjinal tüketim eğilimi(mpc) = deltac / deltay dir. gelirde meydana gelen bir artışın ne kadarının tüketime gideceği anlatılmaktadır.yani gelir 10 lira artınca 7 lirasını harcıyor 3 lirayı tasarruf ediyorsak mpc 0,7 dir.
ortalama tasarruf eğilimi(aps) = s / y dir.
marjinal tasarruf eğilimi(mps) = deltas / deltay dir. gelirde meydana gelen bir artışın ne kadarının tasarrufa gideceği anlatılmaktadır.

formüldeki çarpım durumundaki küçük "c" marjinal tüketim eğilimi küçük "s" ise marjinal tasarruf eğilimidir."c" ve "s" sayıları toplamı 1'dir."c" tüketim fonksiyonun eğimi, "s" tasarruf fonksiyonunun eğimidir.
apc + aps = 1 (c/y + s/y =[c+s]/y ve c+s=y olduğundan y/y=1 )
mpc + mps = 1
toplam talebin en büyük parçasını oluşturmaktadır. türkiye'de GSYiH'nın yaklaşık % 74’ünü ifade eder.

tüketim harcamalarına ilişkin en basit fonksiyonel ilişki büyük C=büyük C0+cYd şeklinde yazılır.

büyük c tüketim harcamalarını ifade ederken, büyük c0 otonom tüketim harcamalarını, cYd ise uyarılmış tüketim harcamalarını ifade eder, küçük c ise, marjinal tüketim eğilimi'dir.