bugün

başlığın aslı : turkiye'nin kuzey irak la sessiz diplomasi yurutmesi olacaktı karakter fazlalığı yüzünden kısaltma yapılmıştır.

tanım : türkiye'nin var olmayan bir devletle sessiz diplomasi yürütmesi.
merak edip baktım bu sessiz diplomasi nedir diye vikipedia'da yazan kısa tanım şu.

--spoiler--
bir diplomasi türüdür.
günümüzde devletlerarası ilişkileri kolaylaştırıcı bir zemin hazırlayan en iyi örnek birleşmiş milletler örgütü'dür.
--spoiler--

http://tr.wikipedia.org/wiki/sessiz_diplomasi

neyse konuya dönelim ben bu hükümetin dış politikasını bir türlü anlayamıyorum.kuzey ırakta sadece o bölgede hüküm süren bir yönetim var.bu bir devlet değil doğru dürüst resmi bir dayanağı yok.işgalci abd tarafından bile devlet olarak kabul edilmemiş.bu durumda dahi akp hükümeti bu yönetimi devlet olarak kabul ediyor ve diplomasi yürütüyor.pkk'nın yaptığı eylemlere karşı önlem alamayan akp askeri çözüm pkk'ya karşı bir önlem değildir diyen barzani'den pkk için destek istiyor.bu işide sessiz diplomasi denen bir usulle yürütüyor.bu sessiz diplomasi denen şey devletlerarası gizli işlerin yürütülmesinde kullanılıyor ama ortada bir devlet yok bunu geçtim bize karşı garip planların içinde yer alan barzani yönetimi ile bir ittifak kurmak ne kadar mantıklı.pkk'nın yaptığı eylemlere göz yuman hatta destekleyen , kuzey ırak taki türkmenlere zulüm eden , türkiye topraklarında gözü olan ve uyduruk haritalar çizen bir yönetimle bizim ortak hedeflerimiz nedir acaba sayın babacan çıkıp açıklasın sessiz diplomasi diyerek ülkenin geleceğini gizli anlaşmalarla karartmayın.

http://www.ntvmsnbc.com/news/463187.asp
güneydoğu anadolu bölgesi'nin kuzey ırak yönetimine bırakılması yolunda atılan adımlardan birisidir.
(bkz: safra atmak)
dış işleri bakanlığına geldiğinden beri skandallara imza atan ali babacan'ın dile getirdiği düşünce. pkk terörü, 1997-2005 yılları arası minimum seviyeye indi, hatta yok olma noktasına geldi. terörün bu derece düşmesinde tsk'nın payı çok büyük olmuştu. türkiye o zamanlar yapılması gerekenleri yapmıştı. tsk'ya bugün olduğundan daha fazla yetkiler vermişti. tsk'da görevini yaptı. ha hükümet yeri geldiğinde diplomasi de yaptı. ama ne kabile reisleriyle görüştü ne de terörü destekleyenleri, mücadelesinde köstek yaptı. pkk diyarbakır'ı tamamen kuşatsa, hatta yönetimini ele geçirecek dereceye gelse bu hükümet hala diplomasi arar. türkiye'nin muattapları belli, muadilleri belli. gidip üç kuruşluk mesut barzani ile diplomasi yapıyoruz. e akp'nin bir kürt-islam devleti yarattığını düşünürsek bunlar garip gelmemeli hiç kimseye.