bugün

efem Turkiye'de uygulanan para politikalarını yıllar itibariyle şu şekilde kısaca acıklayabiliriz ;

1980 oncesi ve 1980-1990 yılları arasındaki donemin bir bölümünde sermaye hareketleri kısıtlı ve sabit döviz kuru rejimi uygulanmakta,faiz oranları kontrol edilmekteydi.

1990-2001 donemine baktığımızda ise sermaye harketlerinde belirli bir serbestlik sağlanmaya başlanmış,faiz oranları kontrolunde vazgecilmiştir.ama sabit doviz kuru uygulaması devam etmektedir.yani bu donemde pasif para politikası izlenmiştir denilebilir.

2001 yılı ve sonrasında ise dalgalı kur rejimine geçilmiş ve sermaye hareketlerinde serbestlik sağlanarak ve sağlanan bu serbestliğin sonucu olarak faiz kontrolu mumkun olmuştur. aktif bir para politikasının izlenmeye başlandığını söyleyebiliriz.
(bkz: mb nin faiz arttırması)
(bkz: bir merkez bankası başkanı olarak gazi erçel)
(bkz: krizden önce vurgun yapmak)
(bkz: bu ülkede en zor şey rezil olmaktır)
(bkz: murathan mungan)
işlerine gelmeyen konularda (bkz: memur maaşları) bir defade yüksek bir oranda zam yapılmasına rağmen işlerine gelen konularda (bkz: akaryakıt fiyatları) sık aralıklarla çok küçük oranlarda zam yapılması bunun en güzel örneklerinden biri. her ne kadar ilki daha yüksek görünse de bir yıllık fiyat artışları göz önünde bulundurulduğunda ikinci durum birinciyi katlar boyutlardadır.
çaktırmadan, yavaş yavaş, kimseyi uyandırmadan; büyüksün devlet baba