bugün
- ortamda kızlarla yattığını anlatan tip14
- ilişkilerde dış görünüşün önemi14
- yazarların değiştirmek istediği huyları13
- insan olmaya ceyrek kala12
- uludağ sözlükte çok orijinal nickler olması8
- domuz etinden köfte satan ünlü köfteci18
- anın görüntüsü23
- türklerin küfürbaz bir millet olması9
- yaşadığın ilçeyi 3 kelime ile anlat17
- onu aramalı mıyım18
- incel20
- elektrik ve doğalgaza 3 ay zam yapılmayacak15
- islam hassasiyeti ile yetişmiş olsa ölmezdi39
- yazarların en sevdiği özellikleri13
- klarnet calan sarapci koala 617
- sokak ortasında 31 çeken adam12
- kanına ermeni kanı karışmadığını zannetmek19
- çiçekli elbise giysem bana yakışır mı14
- israil devleti18
- kızlara sormak istediğiniz sorular16
- istanbul8
- melissa p sevdalıları16
- can sıkıntısına karşı ne yapılabilir9
- karınıza motosiklet alır mısınız8
- bir insana verdiğiniz değer nasıl azalabilir10
- yazarların ülkeye yaptığı katkılar12
- öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır12
- ben albay kuresel ikinmanın izdivacına talibim10
- arkadaşlar sizce hangi gömleği alayım20
- menuet24
- kim bu albay kemal11
- islamın olduğu yerde huzurun olmaması28
- 8 ekim 2024 ayvalık atatürk heykeli saldırısı13
- katili görüp müdahil olmayan türk erkekleri24
- yazarların en sevdiği türküler23
- kuresel ikinma ile evlenmek12
- katledilen kızlarımızın yerinde video çekmek9
- ben albay kemal artık veda etme zamanı geldi9
- trendyol da 70 000 tl'ye satılan ceket9
- kimsenin vajinasıyla ilgilenmiyorum15
- uludağ sözlük playboyu9
- saraca'nın karizmatik otomobili20
- aylık 10 000 tl'ye eleman arayan galerici24
- 1 ayda 34 kadının katledilmesi11
- büllüğü olmasına rağmen güzel olan kız9
- yazarların şimdi dinlediği şarkıdan bir cümle11
- birini gözünde çok büyütmek11
- sıla bebeğin üzerinde 42 tane diş izi çıkması11
- akşam yemeği14
- sözlük yazarlarının takip edilme anıları12
tek hücreli yaşam formu olarak bilinen bölücü zihniyettir.
dersim isyanını 70 bini aşkın insanı katlederek bastıran zihniyetten daha masumdur. ötüken bayırlarından yuvarlananlara sormak gerek, dersim'e dair ne biliyorsunuz? ilk türk kadın pilotumuz(!) sabiha gökçen'in yağdırdığı bombalarla yaşamını yitiren çocuklardan söz edelim, muhsin batur'un utancından dersim'e dair konuşmak istememesinden söz edelim sıkıyorsa. akabinde ve detayında hüviyetinde tunceli yazanların karşılaştığı sorunları konuşalım, ondan sonra bölücü sıfatını münasip hedeflere yöneltelim. ve gidip soralım ihtiyar dersimlilere, isyan günlerini nasıl anımsıyorlar, diye. belleklerden bu acıları silebilirseniz unutmayı öğütleyin!
istanbul-konstantinopolis örneğini de çağrışıma bağışlayalım. cumhuriyet kurulduğunda istanbul uzun zamandır istanbul'du yine, herkes ve istanbullular için.
yine aynı terane, devletle yurt-ülke kavramlarını birbirinden ayırdedemeyenlerden de bu beklenir zaten. kafayı kuma gömüp kıçını havaya dikenler demokratikleşmeyi yiyecekleri tekme için cezbediyorlar.
istanbul-konstantinopolis örneğini de çağrışıma bağışlayalım. cumhuriyet kurulduğunda istanbul uzun zamandır istanbul'du yine, herkes ve istanbullular için.
yine aynı terane, devletle yurt-ülke kavramlarını birbirinden ayırdedemeyenlerden de bu beklenir zaten. kafayı kuma gömüp kıçını havaya dikenler demokratikleşmeyi yiyecekleri tekme için cezbediyorlar.
seçme hakkını kullanan zihniyettir. isteyen istediğini diyebilir. bununla birlikte tuncelinin 2000 nüfus sayımına göre nüfusu 93.548 kişidir. bazen demagoji yaparken abartmak, insanı komik duruma düşürür...
ben bir türkolog adayı olarak diyebilirim ki:
tunceli-- tunç eli. yani bu kelime türkçedir.
diğerine gelince.
(bkz: dersim ne lan)
(bkz: şehirleri vatandan ayırmaya yarayan kirli oyunlar)
tunceli-- tunç eli. yani bu kelime türkçedir.
diğerine gelince.
(bkz: dersim ne lan)
(bkz: şehirleri vatandan ayırmaya yarayan kirli oyunlar)
baskılara ve zorlamara rağmen özlüklerini kaybetmek istemeyen, atalarına saygısızlık ve haksızlık etmeyen kişilerin kullandığı ifade.
(bkz: seyit rıza)
(bkz: dersim)
(bkz: seyit rıza)
(bkz: dersim)
pekeke sempatisi taşıyan zihniyettir. ötesi kabul göremez.
ayrımcılıkla zerre ilgisi olmayan bir hadisedir. bunu ayrımcılık olarak algılayanları minik beyinleriyle başbaşa bırakıyorum. genelleme yapmaya bayılan gerizekalı insanlarımız, ülkenin bölünmesinde başrolü oynayacaktır. bir tunceli li dersim liyim der ve kimse de ona bunu yasaklatamaz. ha şu olamaz mı, hakikaten bölücü bir insan evladı tunceliye dersim demektedir ama bu diğer dersim kelimesini sevenleri ve kullananları zerre bağlamaz.
bölücülük böyle olmaz.
asıl bölücülük sokakta angut angut dolaşan, hayatta hiçbir şeyi doğru düzgün yapamamış, evde annesine böğüren, sokakta yaka bağır açık gezen, yılbaşlarındaki kutlamalarda turist kızlara kendi anaları bacıları yokmuş gibi değdiren, mahallesinde gördüğü top sakallı genci, siyasal ideolojisi olmasa bile dövmeye kalkan insan bile denemeyen (ve belki de içlerinden birinin interneti kullanmayı öğrenip, kalkıp bir de böyle bir sözlüğe yazar olup bu başlığın altına bölücülükle ilgili aptal saptal yazı yazanlardan biridir) insan bile denemeyen örümcek kafalıların günlük hayatta yaptığı hemen hemen her şeydir.
vakti zamanında,küçükken, rahmetli babaanneme sormuştum (bkz: dersim) ne?tunceli demişti. niye tunceli demiyosun demiştim? dersim daha güzel değil mi demişti.
babaannem ne bölücüymüş arkadaş şimdi anlıyorum(!)
bölücülük böyle olmaz.
asıl bölücülük sokakta angut angut dolaşan, hayatta hiçbir şeyi doğru düzgün yapamamış, evde annesine böğüren, sokakta yaka bağır açık gezen, yılbaşlarındaki kutlamalarda turist kızlara kendi anaları bacıları yokmuş gibi değdiren, mahallesinde gördüğü top sakallı genci, siyasal ideolojisi olmasa bile dövmeye kalkan insan bile denemeyen (ve belki de içlerinden birinin interneti kullanmayı öğrenip, kalkıp bir de böyle bir sözlüğe yazar olup bu başlığın altına bölücülükle ilgili aptal saptal yazı yazanlardan biridir) insan bile denemeyen örümcek kafalıların günlük hayatta yaptığı hemen hemen her şeydir.
vakti zamanında,küçükken, rahmetli babaanneme sormuştum (bkz: dersim) ne?tunceli demişti. niye tunceli demiyosun demiştim? dersim daha güzel değil mi demişti.
babaannem ne bölücüymüş arkadaş şimdi anlıyorum(!)
tunceli yi bölücülerin memleketi olarak bilenlere bu sözüm,81 ilin belkide en yüce en demokratik insanlarını barındıran memlekettir orası.suyun ateşi söndüremediği tek yer DERSiM.yiğit yoldaşların memleketi,insanın insana kıyamadığı,ayırmadığı,sadece kuru bir ekmeği bile kalsa herkesle paylaşan samimi ve allahına kadar mert adamların çıktığı dört dağ arasındaki munzurun coşkusuyla yanan küçük diyar.
zihniyet falan değildir. ben diyorum mesela bölücü mü diyeceksin şimdi? diyarbakır a da diyar-ı bekir diyorum arkadaşım, böyle dersem ne oluyordum peki?
(bkz: ne diyem mahmut mu diyem)
türkiye cumhuriyeti'nin kurucu meclisi'dir. mecliste dersim vekilleri bulunmaktadır.
der: kapı
sim=gümüş
dersim=gümüşkapı
bir şehrin ismini dersim isyanından sonra ki haliyle değil de orjinal haliyle söyleyen zihniyettir.
(bir fizikçi olarak bu açıklamayı yapmak tuhaf oldu biraz)
sim=gümüş
dersim=gümüşkapı
bir şehrin ismini dersim isyanından sonra ki haliyle değil de orjinal haliyle söyleyen zihniyettir.
(bir fizikçi olarak bu açıklamayı yapmak tuhaf oldu biraz)
asimilasyon politikalarına karşı direnç gösteren dersim halkının hatta dersimli olmayan halkın bile kullanmaktan gurur duyduğu ifade şeklidir.
(bkz: sevilmeyen bir şeyi zihniyet diyerek aşağılamak)
Dersim, dört dağ içinde;
Gülü, bardağ içinde
Dersimi hak saklasın,
Bir gülüm, var içinde.
tunceli'ye dersim diyenleri kötüleyerek genellemek yanlış olur. tunceli'ye tunceli deyip de yoksul bırakanlara ne demek lazım? tek mesele tunceli'ye dersim denmesiyse, oranın sefaleti, bu kelimenin kullanılmamasından kaynaklanıyorsa, artık dersim'e tunceli dersek oraya da hayat gidecekse, munzur daha rahat akacaksa coşarak... buyrun, tunceli!
Dersim, dört dağ içinde;
Gülü, bardağ içinde
Dersimi hak saklasın,
Bir gülüm, var içinde.
tunceli'ye dersim diyenleri kötüleyerek genellemek yanlış olur. tunceli'ye tunceli deyip de yoksul bırakanlara ne demek lazım? tek mesele tunceli'ye dersim denmesiyse, oranın sefaleti, bu kelimenin kullanılmamasından kaynaklanıyorsa, artık dersim'e tunceli dersek oraya da hayat gidecekse, munzur daha rahat akacaksa coşarak... buyrun, tunceli!
sakarya- adapazarı yada kahramanmaraş-maraş ilişkisinin bulunmadığı bir durumun içindeki zihniyettir. dersim durumu ile bunları örtüştürmek gerçek ayıptır.
konu gayet açıktır. atatürk devrimlerine bağlı gençler atatürkün yaptığı toplumsal reformları destekleyip, atatürkün bizzat etkisi ile değiştirdiği bir isim e bu kadar bağlanması gayet manidardır.
osmanlı döneminde oranın adı dersim olabilir. peki 80 yıl öncesi bir ismi kullanma gayreti nedendir. bu iş bu kadar basitse neden inatla dersim söylenir. o zamandan bu zaman bir çok şey değişmiştir. okka arşın terimlerini kullanan görmektemisin. peki neden inatla dersim. yara nerde dir yara mı vardır.
yer isimleri ile o yer üstünde hakimiyet kuran ve hak sahibi olan toplum ilşkisi aşikadır. leningrad stalin grad ve 2. dünya savaşı alman soyvet çatışmalarına bi bakınız.
kasıt aranmamaktadır. kasıt gayet ortadadır. sen bunu kasıt aramadan söylersin , o senin saflığındır, kullanılmaktasındır. ama sen saflık yapıyorsun diye bu işe saf olarak bakılmaz.
şimdi ne var canım bunda diyip örtülü propaganda da yapabilirsin ama, halin çok komik olur, insanlarda yemez , biz yemiyoruz.. *
konu gayet açıktır. atatürk devrimlerine bağlı gençler atatürkün yaptığı toplumsal reformları destekleyip, atatürkün bizzat etkisi ile değiştirdiği bir isim e bu kadar bağlanması gayet manidardır.
osmanlı döneminde oranın adı dersim olabilir. peki 80 yıl öncesi bir ismi kullanma gayreti nedendir. bu iş bu kadar basitse neden inatla dersim söylenir. o zamandan bu zaman bir çok şey değişmiştir. okka arşın terimlerini kullanan görmektemisin. peki neden inatla dersim. yara nerde dir yara mı vardır.
yer isimleri ile o yer üstünde hakimiyet kuran ve hak sahibi olan toplum ilşkisi aşikadır. leningrad stalin grad ve 2. dünya savaşı alman soyvet çatışmalarına bi bakınız.
kasıt aranmamaktadır. kasıt gayet ortadadır. sen bunu kasıt aramadan söylersin , o senin saflığındır, kullanılmaktasındır. ama sen saflık yapıyorsun diye bu işe saf olarak bakılmaz.
şimdi ne var canım bunda diyip örtülü propaganda da yapabilirsin ama, halin çok komik olur, insanlarda yemez , biz yemiyoruz.. *
saçma genellemeler modasının son halkasıdır. dersim, tunceli'nin eski adıdır. elazığ'a harput diyenleri, mersin'e içel diyenleri de bölücü kategorisine sokalım o zaman. türküsü bile vardır*. bir de o zihniyet kelimesi ne kadar kötü durmuş o başlıkta. hiç kullanmadım bu sefer ben de kullanıcam.
(bkz: tunceli'ye dersim diyeni bölücü kategorisine sokan zihniyet)
(bkz: tunceli'ye dersim diyeni bölücü kategorisine sokan zihniyet)
(bkz: dersim e tunceli diyen zihniyet)
asıl sorgulanması gereken budur. ne de olsa bir yerin yerleşik ismi o yerin yerli halkı tarafından benimsenmeden bir dış etki ile değiştirilmiş ise ve bunun üzerine bir zihniyet sorgulanacaksa bu yapay değişikliğe giden zihniyet sorgulanmalıdır. günün birinde benim memleketimin/köyümün ismi her ne sebeple değiştirilirse ve bana bunun üzerine nereliyim diye sorarlarsa değişmeden önceki hali ne ise orayı o şekilde söylemeye devam ederim. bu durumda buyrun benim zihniyetimi de sorgulayın... ha dersim kelimesini kullananlar arasında bunu bir sembol olarak da kullanan olabilir, olacaktır; yine de ben düşündüğünü semboller aracılığıyla da olsa düşünce ifadesi yoluyla ortaya koyan zihniyeti de imkanı olsa beyinlerden düşünme yeteneğini silip yoketmek isteyecek, kendisini rahatsız eden her ifadeyi yasaklama yolunu kendine mübah gören yasakçı zihniyete tercih ederim efendim...
asıl sorgulanması gereken budur. ne de olsa bir yerin yerleşik ismi o yerin yerli halkı tarafından benimsenmeden bir dış etki ile değiştirilmiş ise ve bunun üzerine bir zihniyet sorgulanacaksa bu yapay değişikliğe giden zihniyet sorgulanmalıdır. günün birinde benim memleketimin/köyümün ismi her ne sebeple değiştirilirse ve bana bunun üzerine nereliyim diye sorarlarsa değişmeden önceki hali ne ise orayı o şekilde söylemeye devam ederim. bu durumda buyrun benim zihniyetimi de sorgulayın... ha dersim kelimesini kullananlar arasında bunu bir sembol olarak da kullanan olabilir, olacaktır; yine de ben düşündüğünü semboller aracılığıyla da olsa düşünce ifadesi yoluyla ortaya koyan zihniyeti de imkanı olsa beyinlerden düşünme yeteneğini silip yoketmek isteyecek, kendisini rahatsız eden her ifadeyi yasaklama yolunu kendine mübah gören yasakçı zihniyete tercih ederim efendim...
inatla ve alakasız örneklemelerle aklanmaya çalışılan zihniyet.
günümüz dilinde kullanılan deyimlerdeki kelimeler ile dersim- tünceli ilişkisi elbette örneklenemez. hala ve inatla aklanılmaya çalışılsa da gören gözler için söylenen sözler açıktır.
dile deyimsel olarak yerleşen kelimeler ile devrim in ve devrim liderlerinin ve ülkenin değiştirdiği yer adlarını, inat ile 80 yıl öncesini kullanarak üzerinde tarihsel hak iddia eden kalıplar arasında fark vardır.
varın kandırın kendinizi *
günümüz dilinde kullanılan deyimlerdeki kelimeler ile dersim- tünceli ilişkisi elbette örneklenemez. hala ve inatla aklanılmaya çalışılsa da gören gözler için söylenen sözler açıktır.
dile deyimsel olarak yerleşen kelimeler ile devrim in ve devrim liderlerinin ve ülkenin değiştirdiği yer adlarını, inat ile 80 yıl öncesini kullanarak üzerinde tarihsel hak iddia eden kalıplar arasında fark vardır.
varın kandırın kendinizi *
(bkz: hepimiz dersimliyiz)
politikalara direnc gosteren dersim halki ve popilist dersim"li olmayan gururlu halk, gitsinde:
tore cinayetine kurban edilen binlerce kadini,
baslik parasina kurban edilen binlerce genci,
asiret kavgalarina kurban edilen binlerce ocaga, direnc gostersin.
tore cinayetine kurban edilen binlerce kadini,
baslik parasina kurban edilen binlerce genci,
asiret kavgalarina kurban edilen binlerce ocaga, direnc gostersin.
ilçenin ismi dersimdir. ilçeye tunceli demek coğrafya bilgisine sığmaz. biz hiç fatsaya ordu diyor muyuz? hayır, e o zaman bu ne telaş bu ne celal. aynı zaman da bölgenin ismi dersimdir. tunceli sadece il merkezidir. tıpkı sakarya-adapazarı gibi bir şeydir bu. fakat yapılmaya çalışılan asıl bölücülüktür. "sen dersim dedin yok ol!" gerçek bölücülüğün kendisidir. bunu bilmeden konuşan zihniyet için (bkz: dersime tunceli diyen zihniyet)
tartışmamız ve tartışırken okurları bilgilendirmemiz ya da ufuklarını genişletmemiz için o kadar çok önemli konu varken, bayağı bir kavga sebebidir. hiçbirimize yakışmıyor ama illa ki ayrıntıları kavga sebebi yapmak isteyenler varsa şöyle diyeyim.. deveye neden boynun egri demisler nerem doğru ki demiş..*
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar