bugün

toprak kalitesi toprakların o anki kullanımları için uygun koşullara sahip olup olmadıklarını tanımlayan bir terimdir. farklı toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri büyük ölçüde değişiktir. bu nedenle farklı topraklar farklı kullanıma uygundurlar. bir alandaki toprağın karakteristikleri o günkü kullanım için uygun koşullara sahipse, o toprağın kalitesinin iyi oldugu söylenebilir. bir toprağın kalite ölçüsüyle ilişkin unsurlar arasında; organik madde miktarı, bitkilere yarayışlı besinleri sağlama potansiyeli yani verimliliği, fiziksel koşulları, bakteri, solucan, aktinomiset, mantar vb.. canlıların yaşamı için uygun koşullara sahip olup olmadıgı gösterilebilir.
toprak kalitesi kavramı aynı zamanda toprak sağlıgı olarak eş anlamlı kullanılabilir. toprağın birçok fonksiyonu yerine getiriyor olması , toprağın sağlıklı oldugunun bir göstergesidir. saglıklı bir toprak temiz hava ve su , bol ürün ve orman , verimli çayır ve meralar, çok çeşitli yaban hayatı ve harika bir doğa demektir. farklı özellikteki topraklar için bu fonksiyonlar çeşitli düzeylerde gerçekleştirilebilir. elbette ki fonksiyonların gerçekleşme düzeyi toprakların genetik karakteristikleri kadar çevresel faktörlere de bağlıdır. yalnız toprak fonksiyonlarının direkt olarak ölçülmeleri çok güçtür ve sayısal olarak ifade edilebilmeleri için oldukça uzun bir zamana gereksinim vardır.
gerçi toprak kalitesinin değerlendirilmesinde izlenecek prosedürler toprak bilimciler arasında uzun süredir tartışılan konulardan birisi olmuş.
toprak kalitesi çalışmanın genel hedefi, toprak amenajmanının toprağın fiziksel , kimyasal ve biyolojik özelliklerini izlemesi ile kalitenin değerlendirmesini bir araç olarak görerek , toprakların geçmiştekii ve şu andaki durumunu inceleyerek gelecekteki potansiyelleri hakkında tahminde bulunmaktır.
güncel Önemli Başlıklar