bugün

toplumun değil kişilerin dini olur şeklinde cevaplanası sorudur. fakat bu cevap toplumlar laik olamaz şeklinde bir sorunsal doğurmaktadır.
ileri demokrasinin !! hüküm sürdüğü toplumlarda olur.
-din toplumların ayfonudur.
hiçbir zaman tam olarak evet veya hayır diye cevaplanamayacak sorudur.
zira türkiye, ya da fransa, ingiltere, hatta israil için cevap hayırken, afrika coğrafyasında yaşayan ufak bir kabile için cevap evet olacaktır.
toplum kelimesinin kullanıldığı kesim, kelimenin gerçek anlamına yaklaştıkça, cevap da hayıra yaklaşır.
yine, hiçbir zaman bir olgu olarak hayır kabul edilemez tabi.
(bkz: saçma sorular)
formatın anasını sikmemek adına "belki" şeklinde cevaplayabileceğim sorudur. toplumu oluşturan bireylerin birbirleriyle benzer yaşam şekillerine, kültüre ve dolayısıyla benzer inançlara sahip olacağı aşikardır. bu yüzden toplumun ortak bir dini olabilir. ama bu yalnızca bir genellemedir veya tespittir diyelim. "bizim ailede herkes fenerbahçeli" gibi bir tespit.

toplumda ortak bir din olabilir, doğaldır, güzeldir de. ama toplumun dini var demek haksızlık ve saygısızlıktır. toplumun bir dini varsa eğer, o dine mensup olmayan insan toplumdan dışlanacak gibi bir izlenim bırakılır. bu da baskıyı getirir, özgürlüğü ve düşünceyi kısıtlar. toplumun %99' u aynı dine mensupsa bile, %1' lik kesimden ötürü o toplumun belli bir dini olmaz. ki bu %1' lik kesim her zaman vardır. toplumun dininin olması, doğan her çocuğun o dine mensup olması zorunluluğunu getirir. tanrı eminim bunu istemezdi.

anlatmak istediğim, toplumdaki herkes aynı dine mensupsa bile "bu toplumun dini x dinidir" lafı yanlış bir söylemdir.

devletin dini olmaması gerektiği ise tarihte çokça kanıt ve örnek içerir. zaten ayrı bir konudur.
toplumun dini önyargısı salt tek bir egemen din anlayışını beraberinde getirmekle beraber azınlıkları geçtim ,şafi, alevi, caferi ,bilmemnevi gibi bir çok farklı yaşayış tarzını tek bir pota altında eritmek gibi anlamsız bir önyargıyı da oluşturur, bir batılı filozofun dediği gibi , şeytan en çok kiliseyi sever çünkü önyargılar ve egemen din anlayışı ,dinin içine etmektedir.
olur diye cevap verilir.siz yarısı müslüman yarısı hristiyan bir toplum ya da millet gördünüz mü dedirtir.
(bkz: herkesin dini kendine)
güncel Önemli Başlıklar