bugün

Bir araştırma konusu.

Ben oyumu ahlaktan yana kullanıyorum.
Din, ahlakın oluşmasında en önemli faktördür.

Bana göre bundan daha önemli olan soru din olmasa ahlak dediğimiz şey nasıl oluşurdu veya oluşabilir miydi ?
gemi din ise yelkenler ahlaktır.
türkiye'de din var ahlak yok,
japonya'da din yok ahlak var.

bazı alanlarda bizim toplumumuz daha öndeyken bazı alanlarda japonlar bizden önde. bence olması gereken dinin şahsi ahlakın toplumsal olması. üç beş kişinin gitmesi için devasa camiler yapmak yerine aşevi, yurt vb. yapmak daha hayırlı geliyor bana. hem kişinin dini açısından hem de topluma yarar sağlamak açısından.
ahlakın dinle bir ilgisi yoktur.

dinlerin türemesinden önce yaşayan toplumlarda minik minik ahlaki davranışlar saptanmıştır. din görünmeyene inanmaktır, görünmeyene inanırsanız başkalarının göremediklerini görürsünüz. ama ahlak kalbinizin bir köşesinde duran bir kaledir. kazanılmaz, kaybedilmez, sonradan eklenmez, modifiye edilmez.
Empatidir. Empati varsa her şey iyi olur.

Dinden dolayı da ahlak gelebilir elbet ama içinden gelmeyen bir şey kitapta yazsa ne farkeder? insanın içinden gelmeli ahlaklı olmak.
ülkedeki cinsel suçlar toplumu dinin yönlendirdiğinin kanıtı niteliğindedir.
Topluma düşmanlık yobazlık ve dayatmalar yön verir.bizim ülkede maalesef din ve ahlakın sadece baskıcılık olduğu düşünülüyor.kimse ben doğru olayım ben örnek olayım demez.herkes kendi yaptığo hataları gizleyip aynı hatayı yapıp yakalananları eleştirir.çünkü aslında herkes birbirine düşmandır.
Düşmanlığın ve sürekli yarışın olduğu yerde sizce dünyanın en iyi din ve ahlak kuralları olsa bile ne işe yarar?
Kime göre, neye göre!
Kimse kimsenin hayatını yaşıyor mu,
Herkes kendine öğretilen veya sonradan kendi öğrendiğine göre yaşamıyor mu ?
Ahlakın yön vermesi gerekirken, din yön veriyor malesef.
"ahlakın giremeyeceği yerde din vardır." demişti birisi.
topluma saygi yon verir. birbirine saygisi olmayan toplum kaosa suruklenmeye mahkumdur.
topluma yön veren olguyu bulma çabası.

oo sal başlık harikaymış. ahlak dinden(islam) gelir. yani bu iki aynı çizgideki olguyu birbirinden ayırmak suretiyle kıyas yapmak, karşılaştırmak hatalı olur zannımca. isabetli bir sonuca varamayız. o yüzden bu soruyu şöyle sorabiliriz;
topluma din mi yön verir yoksa küresel manada (özellikle)sosyal işleyişler mi.
aslında en genel manada islam hepsini-her bir şeyi kapsadığı için islam vs . . . . yapamayız. çünkü islam bir yapı taşıdır. her doğan insanın hamuruna katılmış ana maddedir. olmazsa olmazıdır. allah bunu belirtiyor. islam hayatta karşılaştığımız her şeyi kapsar. aile, sosyal hayat, ekonomi, siyasi, psikolojik, dünyevi-ahiri aklınıza ne geliyorsa. hiçbir olgu islam dışı kalamaz. allah'ın kanunu budur. islam her bir şeyle ilişiktir-ilişkilidir. bir şeyi, bir olguyu ayırıp islamın karşısına koymak, pastadan bir dilim ayırıp pasta mı yoksa bu dilim mi demektir zannımca. ben böyle olduğunu düşünüyorum ve bu şekilde inanıyorum.
allah'ın kurallarıdır islam. (sorunun direk cevabı)topluma, insanlığa islam yön verir. tabi en başta "islam" ne demek bunu en doğru şekilde algılamamız ve anlamamız lazım. buda özellikle türkiye gibi bir yerde kulaktan dolma bilgilerle olmaz. araştırıp okumak gerekir. geleneksel islam dediğim(iz) şeyde bu. kuran'ın ölçülerine göre imanını yaşamaya çalışan bir aileden gelmiyorsak şayet; öss öncesi çapıt bağlamalar, (bir üst seviye olarak)atama öncesi yarım örtü ve güneş gözlüğü ile eyüp sultan camiine-türbesine gitmeler, nimet abladan bilet alıp "hayırlı ise bana çıkar zaten" demeler, garip garip arapça yazıları mikro boyutta küçültüp oraya buraya asmalar-koymalar-saklamalar, kuran'ı okumaktansa onu yüksek yerlere koyup güzelce örtüp saklamalar.. o kadar çok örnek var ki maalesef. konudan sapıyoruz "islam"ın ne olduğunu bilsek ki bu bir müslüman için zorunluluktur aslında böyle ikilemlerde kalmayız. islam kimileri için sadece namaz-oruç-hacı-hoca; kimileri için kafa kesme, sakal, terör, kargaşa. zaten dünyada islama karşı insanların içine zorla dahil edilmek istendiği bir cephe varken, ülkemizde rahat bir şekilde yaşayan bir müslüman olarak islamı öğrenmemek-öğrenip hayata geçirmemek ne acıdır. korkarım ki allah bunun hesabını çok acı bir şekilde bizden soracak.
Hangi toplumdan bashsedildiği önemli. Bizimki gibi gelişmemiş toplumu akp yönettiğine göre demekki ahlak yön vermiyor.
Toplum hayatında Ahlak daha ön plandadır. Çok dinli toplumların parçalanması gerekirdi eğer toplum hayatında din ön planda olsaydı. Oyumu Ahlaktan yana kullanıyorum.
Din ahlakı yönlendirir.bütün semavi dinler için aynıdır.
Araştırma konusu değil, her toplum din ile yönetir kendisini.

Sonra bakar dinde iş yok, ahlak a geçer. Koca dünya da bir sizin mi dini inancınız var sanıyorsunuz?
topluma din, bireye ahlak yön verir. toplumu da bireyler oluşturduğu için hiç dine falan suç bulmaya gerek yok. sonuçta birey adam olsa doğruluktan ayrılmaz. adam zaten pis, sorumluluğu hemen dine yolluyoruz. yok öyle bir şey. insanı yöneten kendisidir. diğerleri bahane.
"O kadar cahilsiniz ki, dininiz var diye ahlaka ihtiyacınız kalmadığını sanıyorsunuz." demiş (bkz: nikola tesla)
ama her ne kadar topluma yön veren ahlak olsa da tek başına yeterli değildir; toplumun tüm kesiminin üzerinde uzlaştığı çoğulcu ve uzlaştırıcı bir ahlak anlayışı gereklidir.
ulan manyaklar din zaten güzel ahlaktır.
1-Aynı toplum-zaman:toplumun kendi içinde değiştiği gibi toplumdan topluma zamanla da değişir nasıl yön bulduğu. Eski helen kültüründe gey ilişki ahlaken normal kabul edilirken bugün varisleri mesafeli durmaktadır.2000 yıl öncesine göre ahlaki anlayışları ve toplum yönelimi değişmiştir. amerikan toplumunda ırkçılık 50-60 yıl önce ahlaken kabul görmüşken, bugün ırkçılık suçtur aynı ülkede.
2-Toplum-Bir başka toplum: Vergi vermemek refah devletlerinde ,gelişmiş ülkelerde büyük ayıp sayılırken;gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde vergi vermek enayilikle eş değer bir ahlaki gözle bakılır.yalan söylemek,kamu malını talan etmek, israf ,adaletsizlik, eşitsizlik ,torpil,kayırmacılık refah devletlerinde ,gelişmiş ülkelerde büyük ayıp sayılırken,gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde ahlaken neredeyse bir değer olarak benimsenmiştir.
3-Din egemen toplum,Dinsiz toplum,seküler toplum ve ahlak: din egemen toplumlarda her türlü ama her türlü bugünün evrensel değerleriyle tanımlanabilecek "ahlaksızlık" tavan yapmıştır ve bu da o toplum içinde kabul görmektedir. Dinsizliğin ve ateizmin arttığı toplumlarda suç oranları düşmekte cezaevleri boşalmakta, boşalan cezaevleri evsizlere ve mültecilere tahsis edilmekte iken (bkz: https://tr.euronews.com/2...eri-multecilere-ev-oluyor) ,gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde cezaevleri tıklım tıklım dolu ,mahkumlar vardiyalı olarak yatakları kullanabilmekte, ülkede yeni yeni cezaevleri yapılmaktadır. Afla salıverilenler ,denetimli serbestlik türü uygulamalardan yararlananlar da cabası.içimizde Kayıt altına alınmamış ahlaksızlar olduğu gibi hüküm giymiş ahlaksızlar da eşşiz bir hürriyetle dolaşmaktalar. din egemen toplumların yüzde yüzünün gelişmekte veya geri kalmış oldukları gözden kaçmamalıdır.(bkz: http://www.seffaflik.org/cpi2016/)
şu da budizmin yönlendirdiği o toplumca ahlaki kabul gören davranışın sonucu; (bkz: <a href="https://www.mynet.com/yok-boyle-sapkinlik-6-yasindaki-ikiz-cocuklari-evlendirdiler-190101133369#15824114" target="_blank" rel="nofollow noopener" >https://www.mynet.com/yok...ler-190101133369#15824114</a>)
sonuç,dinlerle evrensel ahlak değerlerinin çelişmesidir. Ahlakını dinle temellendirirse bir toplum,gittiği yol yol değildir.
"Tanrılar, biz her ne olamayacaksak onların cisimleşmesidir." der pessoa husursuzluğun kitabı'nda.

içselleştiremediği bir din insana huzur vermez. Ahlak kuralları ve din kuralları arasındaki en temel fark da budur keza. Arap toplumları ile olan ve şükür ki; yüzyıllardır benzeşmeyen toplumsal farklarımız ortada.

Kaynağı ne olursa olsun kişinin ve toplumların kendini tanımlayabildiği, ifade edebildiği en temel kuralları her şeyden önce kendine has örfi ve ahlaki kuralları olmalıdır fikrimce. Çünkü evrensel insan hakları bunu gerektirir.

Esas soru şu; iyi ve doğru olanı tanrı'nın gazabından korktuğu için ve/veya mükafatlandırılmak için yapan insan, artık sığınmak zorunda hissettiği bir tanrı'ya ihtiyaç duymadığında da, iyi ve doğru bir insan olabilir mi?
topluma bu iki kavramdan en çok prim yapanlar yön verir, vermekte, verecek.
ikiside toplumu toplum olmaktan çıkarır, yığınlaştırır.

Yığınlar ahlak ve din ile güdülür.

Din; insanı yığınlaştırma çabalarının ilk tohumlarındandır.

Ahlak; bize hüküm verenlerin bir hükmüdür.
dinler çeşitli mezhep ve tarikatlara ayrılmıştır bu ayrım da bu öğretilerde farklı ahlak yargıları oluşturmuştur. inancı bu kadar ayrılmış toplumda tek din ahlakı eşitsizlikler yaratacaktır. bu yüzden din, toplumu yönetmede model değil, toplumcu evrensel ahlak yapısı yön vermede en doğrusudur.
güncel Önemli Başlıklar