bugün

çoğu turist'in topkapı semtinde aradığı saraydır. metroda ulubatlı durağından çıkarlar ve sorarlar.
Topkapı Sarayı surlarına bitişik 13 bina "Sur-i Sultani" projesi kapsamında bugün yıkılarak surlar acığa çıkarıldı. Eminönü Belediyesi Başkanı Nevzat Er basın mensuplarına yaptığı açıklamada; '' turist otobüslerinin eskiden Topkapı Sarayı bahçesine Bab-ı Humayun'dan girdiğini, araçların geçişleri sırasında büyük kapının sağ ve solunda yer alan mermerlerin tahrip edildiğini söylerken, Cankurtaran futbol sahasını otoparka çevirerek bu sorunu halletiklerini ifade eden Er, böylelikle turist otobüslerinin yolcuları Ayasofya Meydanında bıraktıktan sonra buraya park ettiklerini söyledi. Açıklamanın ardından belediyeye ait yıkım ekipleri, iş makinelerinin yardımıyla daha önce kamulaştırıldığı belirtilen 13 binayı yıktı.
istanbul'da Sarayburnu'nda, Bizans dönemindeki adıyla Akropol tepesindeki Osmanlı sarayıdır. Yapımı 1478'de tamamlanan saray 5 kilometreyi bulan surlarla çevrili.
inanilmaz büyük, inanilmaz sasaali ve bir o kadarda tarih kokan muhtesem yapi. sultanlarin ruhlarini hissedebildiginiz mekan. özellikle harem bölümü cok etkileyici. ki bu nedenden dolayi, harem bölümüne ayri bilet almaniz gerekiyor. kasikci elmasi, hz.ali nin kilici, hz.musa nin asasi, hz,davut un kilici ve daha bir cok tek ve yegane olan seyler topkapi sarayinda bulunmaktadir. istanbul a gidip bu sarayi gezmemek, istanbul u görmemekle esdegerdir.
avlusunda 40 yıldır aynı şekilde** hizmet veren konyalı lokantası hakkında bir vatandaşın şikayeti üzerine içki yasağı gündeme gelen tarihi,turistik,güzeller güzeli sarayımız.

--alıntı--
istanbul Büyükşehir Belediyesi, Topkapı Sarayı'nın avlusunda 40 yıldır hizmet veren Konyalı Lokantası'nda içki servisi yapılmasıyla ilgili bir şikayet dilekçesini işleme koydu. "Peygamberin dişi dahil bulunan alanda küfredercesine içki sunuluyor" ifadeli dilekçeyi, belediye değerlendirmeye aldı.

Hürriyet in haberine göre; istanbul Büyükşehir Belediyesi, Necat Selimoğlu adlı vatandaşın, restoranda içki servisi yapmasıyla ilgili bir şikayet dilekçesini işleme koydu. Selimoğlu dilekçesinde, "islam dünyasının peygamberinin dişi dahil bulunduğu alana küfredercesine verilen içki ruhsatının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde değerlendirmesini ve gerekli işlemin yapılmasını arz ederim" dedi.

Yasal işlem başlattık

Belediye Koruma Uygulama ve Denetim (KUDEP) Müdürü Şimşek Deniz, Selimoğlu& nun dilekçesiyle birlikte hazırladığı yazıyı, Koruma Kurulu nun yanı sıra Fatih ilçe Emniyet Müdürlüğü, istanbul Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü ve Sağlık Daire Başkanlığı na gönderdi. Sarayın islam dünyasının ortak alanı olduğunu belirten belediye, lokantanın, Mukaddes Emanetler Dairesi nin 50 metre yakınında olduğunu vurguladı. KUDEP Müdürü Deniz, dilekçeyi yorumsuz olarak ilgili yerlere gönderdiklerini söyledi.

40 yıldır Saray dayız

Konyalı Lokantası işletme sahibi Savaş Bulut, 40 yıldır Saray da restoran hizmeti verdiklerini ve beş yıldır da içki ruhsatlarının olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Biz, Saray içerisinde özellikle turistlere hizmet eden bir yeriz. Burada Niye içki satıyorlar gibi sıkıntılardan haberimiz var. Ama devletin bize vermiş olduğu içki ve turizm ruhsatımız var. Bugüne kadar içki içilmesinden dolayı restoranımızda hiçbir olay ve sorun yaşanmadı.
--alıntı--

kaynak: radikal.com.tr
babu's-selam , bab-ı hümayun ve babu's-sade kapılarıyla giriş yapılan fatih sultan mehmetin yaptırdığı enderun , birun ve haramden oluşan müthiş saray
gayların dünyaya geldiği yer sanırsam..
istanbul surlarına yerleştirilen topların ikincisi (1. maalum topkapı) dolayısıyla top kapısı sarayı adını almış aşmış yapı kompleksi.
inanılmaz güzellikte bir boğaz manzarasına sahip yapı. muazzam sarayı gezmeye değil, sadece bu manzara için bile gidilir, ilham vericidir...
bilet gişelerinde turistlerin euro ve kredi kartlarını almayarak insanlara zor anlar yaşatan buna çare olarak da yandaki müze mağazasından* birşey satın aldıkları takdirde paralarının bozulacağını söyleyen eski saray, yeni müzedir.
o kadar para verdikten sonra müze kart çıkarttırılır ama bu sarayın haremine girmek için ayrıca para ödenir.
sancak-ı şerif'in muhafaza edildiği saray. bu bayrak hz. muhammed'in (sav.) ölümüden beri açılmamıştır.
Tarihi eserlerin uzende kahvaltı yapan , haremindeki tahtı lojmanına taşıttırmak isteyen bir müdürünün olduğu saray. Heykel yıktıran , ben böyle sanatın icine tükürürüm diyen zihniyetin izdüşümü olsa gerek.
üç bölümden oluşur.
-birinci avlu
-orta avlu
-iç avlu-
birinci ve orta avluya birun denir aynı zamanda. birinci avluya girişte bab-ı hümayun, orta avluya girişte bab-üs selam, iç avluya girişte ise bab-üs saade kapısı vardır.
bab-üs selam da saray ağası hadım edilmiş erkektir.
bab-üs saade de hadım edilmiş zenci erkek vardır.
birinci avlu, günlük işlerin görüldüğü yerdir.
orta avluda bugünkü anlamıyla devletin bakanlıkları(maliye, yargıtay) , aynı zamanda arz odası vardır.
iç avlu ise herkese açık değildir. hanedanın en yüksek rütbeli görevlileri ve enderunun yaşadığı yer.
manzarası şahanedir,. kutsal emanetlere ev sahipliği yapar.

ayrıca; mutfak bölümünde içine zehir konulduğunda renk değiştiren seladon tabağını görebilirsiniz.
ilber hoca'nın bahsettiği ölçüde, saraydan padişah ve şehzade naaşları dışında, kimse omza alınarak dışarı çıkarılmazmış. ha, belki harem dairesinde veremden ölen cariyelerin arka kapıdan çıkarılması istisna olabilirmiş.
bildiğin kazık sokma yeridir. 25 tl giriş ücreti ne lan. müze kart almayan aklıma sokayım. bir de içeride hareme girmek için ayrıca 15 tl alıyorlar. madem bu kadar para alıyorsunuz bari girişteki camları değiştirin, vitrinleri filan. ayıp lan.
52 000 parçadan oluşan bir silah koleksiyonunu barındıran sarayımız.
barındırdığı surnameler ile osmanlı halk yaşamı ve kültür alanları hakkında detaylı bilgi veren yerdir. bunlardan birisi de 1852 yılında gerçekleştirilen büyük sünnet düğünü hakkında olan minyatür dür. at meydanını dolduran kalabalığın içerisinden çok sayıda olmaları hasebiyle mevlevi dervişlerinin, raks eden köçeklerin yanı başında gösterildiği bir minyatürdür bu.
Uzun bir aradan sonra bugun bir kere daha gezdigim saray. Harem bolumune hic gitmemistim orayi gezdim buyuk ihtimalle dizinin de etkisiyle Arap turistler fazlaydi haremi de genisletme calismalari suruyordu. Padisahin gozdelerinin kaldiklari bolum etkileyiciydi. Onun disinda onceden de gezdigim kutsal emanetler kiyafetler hazineler ve silahlarin sergilendigi bolumlere gectim hacli ordusundaki macarlarin kullandigi hayvani boyutlardaki kiliclara yine anlam veremedim padisah tablolarinin oldugu bolume vakit kalmadi tam kapanirken saat koleksoyonuna daldim orasini da gezmemistim ilgincti orasi da yalniz ordaki gorevlinin bu araplarla turklerin kurallara uymama hastaligini nalicaz yakarisi da trajikomikti orda calistigi icin kendini dunya vatandasi saniyodu galiba lavuk.
topkapı sarayı gerçekten çok harika bir yer. fatih sultan mehmet han tarafından yaptırılmıştır. dünyanın en görkemli bir yeri içinde ki hazineler, ve gün yüzüne çıkmamış bir çok eser var.

yavuz sultan selim in mısır seferinde özellikle halifeliği alıp gelmesi ve kutsal emanetler odası olağan üstü bir yer. padişah halifeliği alırken araplar bu emanetlere sahip çıkamaz bunları istanbul a, götürüyorum diyerek topkapı sarayına getirmiştir. hz musa nın asasından peygamberimizin sakalı şerifi mührü elbiseleri dişi kadar, aklınıza he gelirse o dönemde bulunan tüm kutsal emanetler, topkapı sarayında.

hatta sakılı şeriflerden biri eski kültür bakanı atilla koç bir arap şeyhine göstermek amacıyla saraydan alıp hava alanına göstermek istemiştir lakin bu sakalı şerif arap şeyhine verileceği son anda anlaşılmış türk halkının çok tepkisini çekmişti sakalı serifi zor turtarmış ve tültür bakanı su olaydan bir süre sonra istifa etmişti.

bugün suudi arabistanda peygamberimizin sadece mezarı vardır. tüm özel dini eşyaların hepsi topkapı sarayında dır. araplar bu yüzden sinir oluyor. yavuz sultan selim türk halkını bu yaptığı işle çok duygulandırmıştır. sarayda kutsal emanetler bölümünde 24 saat kuran ı kerim canlı olarak okunulmak tadır.

ve görülmesi gereken yerlerin başında 1 numaralı bir yerdir. avrupa insanı saraya geldiği anda böyle bir ihtişamı gördüğü anda ağzının suyu akmakta ve adeta başları dönmektedir. kaşıkçı elması ve meşhur topkapı hançerine hala günümüzde değeri biçilmemiştir. hastalığı veya çok büyük bir, sakatlığı olmayan bir insanın kesinlikle görüp ve gezmesi gereken bir yer. topkapı sarayı.
dizi senaristlerinin gözünde kerhaneden farksız mekan. umarım zamanla halka da sirayet etmez.
bilinenin aksine fatih sultan mehmet'ten osmanlı yıkılana kadar devlet oradan yönetilmemiştir.

son 6 padişah dolmabahçe sarayında ikamet etmişlerdir ve sarayın giriş katında bulunan katiphane kısımlarında devlet işleri yönetilmiştir.
ne zaman gitsem harem kısmının ziyaretçilere kapalı olduğu mekan. zannedersin hala cariyeler içinde dolanıyo anasını satiim.

bi arkadaşa bakıp çıkıcaktık halbuki.
görsel