bugün

biyoloji felsefesi kitabını yazarı
ayrıca prof dr. ünvanı vardır
felsefeci, mütefekkir, tam bir bilim adamı. Çağdaş ingiliz-Yahudi Medeniyeti adlı eserin yazarıdır.
http://www.8sutun.com/node/19535
http://www.8sutun.com/node/19565
Bilgisine hayran kalınacak, dili kuvvetli, felsefeci, bilim insanı.
şuraya gelip bi derdini anlatacak olsa şu günden sonra zerre dinlemeyeceğim insan, felsefe kişisidir. trt'de felsefe konuşmaları diye bir program yapmaktadır. bilmeyen, anlamayanı felsefeden olanca hızla uzaklaştıracak şeyler konuşmaktadır.

özgeçmişinden...
--spoiler--

Doğum yeri ve tarihi: Kozlu (Zonguldak), 7 şubat 1947.
ilköğrenim: Çatalağzı (Zonguldak) ve daha sonra Ankara.
Ortaöğrenim: TED Ankara Koleji.
Yükseköğrenim: Istanbul Üniversitesinde felsefe (klasik mantık, felsefe tarihi, bilgi ile bilim teorileri) ve biyoloji (hücre bilimi, klasik genetik, moleküler biyoloji, evrim, çevrebilim, insan fizyolojisi ile anatomisi, karşılaştırmalı hayvan fizyolojisi ile anatomisi).
Mezuniyet: I.Ü. Felsefe Bölümü (1973).
Askerlik: 1976 Topçu asteğmen (Polatlı). *
Medenî hâl Evli, bir oğul (tıp Dr, evli, kız babası) ile kız babası (iTÜ Kimya talebesi).
--spoiler--

http://felsefe.istanbul.e...retimuyeleri/teomandurali
http://www.trt.net.tr/www...tanitimid=5891&tur=TV
Canlılar sorununa giriş adlı kitabında son derece akıcı bir üslup kullanmış, değerli insan.
istanbul üniversitesi felsefe bölümü deyince akla gelen ilk isimlerdendir. onun derslerini kaçıran çok az insan vardır. tanıdığım çok lisan bilen insanlardan, işine saygılı, öğrenciyle nasıl anlaşılması gerektiğini çok iyi bilen; ama asla öğrenciyle de yüz göz olmayan inanılmaz bir kişilik. hoca olmaktan öte insandır.
üniversitelere medrese, fakültelere mektep adı veresi gelmiş kişi. imam hatip okullarının müfredatının da yaygınlaştırıp diğer okullarda da uygunlanmasını buyurmuş hazretleri.

prof. dr. bu adam.

http://sozcu.com.tr/unive...ese-fakulteye-mektep.html
samimiyetsizler ve iktidar yalakaları kümesinin eleman sayısı bir artmıştır!
hayır bu adam benim hocam okulda "dinci,gerici" diyorlar dışarıda "dinsiz,atayiz" çok trajikomik bir durumu var.
http://www.dailymotion.co...nyn-kabu_fun#.UN4xMG-6eSo
ihtisası biyoloji felsefesi üzerinedir. Doğa, canlılık, evrim gibi konularda mihenk taşı kabul edilir çalışmaları vardır. Mesleğini icra ederken, sanıldığı yahut sanılacağı gibi yaratılışçı bir pozisyon almaz; mesela evrimi, bir evrimci gibi anlatır.

Çevrenizde en nitelikli bulduğunuz 10 insanın bildiği yabancı dilleri alt alta yazın; rahatlıkla iddia edilebilir ki, bu listenin toplamından daha fazla dil bilir Teoman Duralı.
son günlerde tartışılan t.c. meselesine de dolaylı yoldan değindiği bir röportajı da vardır.

http://gundem.bugun.com.t...a-tarihidir-haberi/229268
Bir kere bile dersine girme fırsatı bulamamış cahil kesimin anlamak istediği gibi anlayıp yorumladığı muazzam zeki, genel kültür fışkıran canım hocam. Pamuk hocamız bizim o. Onun bildiklerinin binde birini bilmeden ülkenin böyle cevherlerine saldırmaktan başka bir şey yaptığınız yok. Felsefe-biyoloji dalında uzmandır kendisi. Hatta bu alanda Türkiye'de tektir. Allahtan bu kibarmı kibar, fevkalade zeki ve bizi bizden çok düşünen bir profesörün öğrencisiyim de önyargılarımın içinde kaybolmuyorum. Sizinki nankörlük! Körü körüne bağlı olduğunuz siyasi parti uğruna aslında biraz düşündüğünüzde gerçekten mantıklı konuştuğunu anlayacağınız bu adamı eleştirip hakaret ediyorsunuz. Çok yazık. Onunla gurur duyuyorum. Felsefe okumayan insanların perspektifleri dar olduğundan zaten onu anlamanız mümkün değil. Son olarak şunu da söylemeliyim ki söyledikleriniz, eleştirileriniz, uykusuza kapak olması vs Teoman hocanın umrunda bile değil. Size sadece gülüp geçiyor.
dersine girip de hayranı olmayan öğrencisi sanırım yoktur. amfilerde oturacak yer olmaz millet üst üste dinler derslerini.
"Dış etkiler üstüne girişilmiş mantık-deney işlemleri bütününe bilim denir. Malzeme kaynağı dışarısı olmakla birlikte, son işlem merkezi içimizdedir. dışımızda becerebildiğimiz düzenlemeyi dış, içerimizdekiniyse ahlakla sağlarız. ikisi arasındaki rabıtayı ise, ahlak, varlık ile bilgi öğretileri ile mantık çalışmalarıyla felsefe kurar. Hem dış yani bilimin, hem de iç yani ahlakın hareket ettiricisi ve yürütücüsü ilahi ruhun biz insandaki tecelligahı olan akıldır."

bu fikirlerini okuyunca kitabın kenarına 'çok güzel' diye not düştüm ve internetten kendisini araştırdım. maalesef hayal kırıklığına uğrattı beni. şöyle ki:

http://gundemotuzbes.com/...universite_medrese_olmali

koskoca felsefe eğitimi almış bir pirof. bu şekilde açıklama yapıyor. yav arkadaş medreseler işe yarasaydı Osmanlı batmazdı zaten, imam hatip müfredatını veren 'hurafeci' hocaların elinde çocukların ne hale geldiğinden haberi yok bu pirof.'un. ilim, bilim medeniyet düşmanı oluyor hepsi...

allah bizi bu pirof'lardan korusun.
Lozan Antlaşması hakkında şunları yazıyor:

“Lozan’da bedeninizi geri vereceğiz, buna karşılık ruhunuzu bize teslim edeceksiniz denilmiştir.

Ruhun teslim edilmesi teklifinin gerektirdiği bütün öldürücü hamleler (ameliyeler) eksiksizce yerine getirildi: Halifeliğin ilgası, yazı ile dil devrimi ve nihayet köklü bir Islamsızlaştırma hareketi gibi.

Işte uğramış olduğumuz ruhi manevi soykırımın serencamı. Peki, bedenimizi kurtarabildik mi? Ruhu uçup gitmiş vücuda ceset diyoruz. O halde kurtarabildiğimiz, cesedimizmiş.”

prof..
istanbul üniversitesi felsefe bölümü öğretim üyesi. Türkiyede dürüstlüğüne güvendiğim, bilgisine hayran kaldığım, her cümlesi düşünmenin, araştırmanın ürünü olan tam bir beyefendidir kendisi. Birkaç konuşmasını dinleme şansına erdiğim, herkesin sorusunun büyük bir alçak gönüllülük ile cevaplayan, Birçok videosu YouTube üzerinden paylaşılan, her Bir videosundan ayrı ayrı şeyler öğrenebileceğiniz güzel insan.
https://www.youtube.com/watch?v=pfWI5SuaaeI

teoman hocanın engin bilgisi ile bizi aydınlattığı bir program, ah bir de karşısındaki arkadaş düzgün soru sorabilse ve bölmese, gerçekten bir insanın anlattığı karşı tarafın çapına göre değişir, soruların sorma biçimi insana bunu hatırlatıyor maalesef.

yine de teoman hoca hatırına izlenir tabii.

iyi seyirler...
fazlasıyla tevazu sahibi, bilgi ve düşünce düzeyi övülmesi kimseye düşmeyecek yükseklikte olan, son derece entelektüel ve yapmacıklıktan eser bulundurmayan bir hoca, felsefeci, yazar. kendisi zaten felsefe profesörü. yazdıklarını okurken eski-yeni kelimelerden sıçrayıp yerli-yabancı tonla farklı kelimeye geçersiniz. biyoloji ve felsefe dansı yaparak, sosyoloji, tarih ve teolojiyi de çorbasına katarak hem de aksiyolojiden geri kalmayarak türkiye'nin o kadar da bilinmeyen ama son derece entelektüel olan düşünce adamıdır.

saygılar, hocam.
sevgili teoman duralı hocanın yeni bir kitabı çıktı, daha önce yaptığı seminerlerdeki konuşmalarını bir şekilde kitaplaştıran mehmet sabri genç sayesinde ortaya çıkan bu kitap şule yayınlarından basılıp ''felsefe bilimin odağında metafizik'' olarak adlandırılmıştır.

daha önce seminerlerini ve katıldığı programları zevkle izleyip notlar alan biri olarak, tüm bunları kitap olarak basılmış görmek gerçekten beni çok mutlu etti.

şiddet içermeyen bir şiddetle okumanızı tavsiye ederim. yaptığı seminerlerin adı gibi tam bir medeniyet tarihini gözler önüne seriyor.
sadece yakışıklı değil, aynı zamanda çok kibar bir beyefendi ve tam bir allame-i cihan olur kendisi. iki yıl boyunca kaç seminerini takip ettim, bu kadar bilgili ve nazik aynı zamanda da dürüst az insan var entelektüel dünyamızda.
Yakın zamanda çekilmiş hayatını anlattığı hoş bir röportajı olan felsefe profesörü.

Röportajın bir kısmında türk felsefi düşünce tarihine dair radikal tespitler yapmış ve şöyle de bir serzenişini dile getirmiş kendisi:

"Söylemesi çok zor ve ağır bir şey söyleyeceğim şimdi: Kişiler gibi milletlerin de yatkınlıkları vardır. Kısaca söyleyeyim bizim milletçe felsefeye yatkınlığımız yok. Çünkü merak etmiyoruz, merak etmediğimiz için de taklit ediyor, merak etmiş gibi yapıyoruz. ve dolayısıyla hep geriden takip ediyoruz."

https://youtu.be/lJcyPrZ7fiU
harika bir adamdır. her ne kadar ideolojik bazda uyuşmasam bile tıpkı bir evrimci gibi evrim anlatır.
Mercek altına aldığım şahıs. Eserlerini inceleyeceğim.
sol frame'de adını görünce bir tık şok olduğum filozof.

harf devrimi hakkında söylediklerini bir kenara bırakırsak çok değerli ve önemli bir isim.