bugün

huiler sanılanın aksine çin'deki müslüman türk boyları değildir.

bizzat diğer çinliler gibi han ulusuna mensupturlar ve konuştukları dil han diliyle, çinceyle benzerlik gösterir. müslüman çinlilerdir.
toplam 10 milyon kadar nüfusları mevcuttur.

ekliyorum çin'de yaşayan müslüman uygur türkleri veya çin türkmenleri olarak da bilinen salar oğuz türkleri ile bir bağları yoktur.
türkler tibetliler veya güney moğol kabilelerinin aksine hiçbir zaman çin'in parçası olmamıştır. bir gün yeniden tam bağımsız doğu türkistan!
görsel
Çin cumhûriyeti bayrağı.

bu prensip, çin'deki beş ana etnik grup olduğu düşünülen halklar arasındaki uyumu vurguladı. bu beş grup, çin cumhuriyeti'nin beş renkli bayrağı'ndaki renkli çizgilerle simgelendi: çin kabileleri (kırmızı); mançular (sarı); moğol (mavi); "hui" ( beyaz); ve tibetli (siyah).
görsel

Tek Birlik Altında Beş Irk (Çince: 五族共和; pinyin: wǔzú gònghé); 1911 yılında Xinhai Devrimi sırasında Çin Cumhuriyeti'nin(çin halk cumhuriyeti değil) üzerine kurulduğu ana prensiplerden biri.

T:
Bu prensip, Çin'deki beş ana etnik grup olduğu düşünülen halklar arasındaki uyumu vurguladı. Bu beş grup, Çin Cumhuriyeti'nin Beş Renkli Bayrağı'ndaki renkli çizgilerle simgelendi: çin kabileleri (kırmızı); Mançular (sarı); Moğol (mavi); "Hui" ( beyaz); ve Tibetli (siyah).

Not:Bu bağlamda 回, huí, ifadesi, esasen Çin'in batısındaki Müslüman Türk boy/kabile ve toplulukları kastetti, zira qing Hanedanı döneminde Sincan bölgesi daha eski "Müslüman Toprak" (回疆; "Huíjiāng") ismiyle bilinirdi. "Hui halkı" teriminin anlamı ancak zamanla giderek günümüzdeki anlamını aldı, yani hui kelimesi günümüzde Çin'deki Türk halklardan çok artık müslüman çin kabileleri için kullanılmaktadır
güncel Önemli Başlıklar