bugün

hep düşünmüşümdür sözlük. acaba milladdan önce 10000 yılında yaşasam ve 2-3 arkadaşım ailem vs olsa ya da tek olsam; neye inanırdım.

bir beynim olduğu için illa ki bu güneşin ayın yağmurun ve meyve sebzenin ağaçların varlığını sorgulardım. kendimi o zamanlarda ya da o tarz bi kişilikte hissediyorum ve diyorum ki ben eğer dini tebliğe dahil olmasaydım ya da şuanki inancım olan allah inancına sahil olmasaydım güneşe tapardım.

şöyle ki, güneş var olarak ısıtan yok olarak ihtiyacımız olan serinliğe kavuşmamızı sağlayan bir araç. o yokken yerine bulutlar gelebiliyor ve yağmur yağıyor bu su ihtiyacımıza destek. güneşli günlerde ağaçlar yeşeriyor. bu güneşin varolup yok olması aslında onun elinde ve bu şekild bir yerde dünya düzenini koruyor diyebilirdim.

veya direk eski türklerdeki gibi gök tanrıya inanırdım. ama bunu bulmak için birinin bana fısıldaması gerekirdi ya da tıpkı güneşe bakışım gibi olayı geniş açıdan izleyip gök tanrıyı bulabilirdim. ki bu da çok zor olmasa da bir tercih meselesi. ama tabi ki bunu siz bulabilir misiniz şüpheli olan o. ama düşününce gök tengri inancı da çok mantıklı. bu güneşin varlığı-yokluğu bize nasıl katkı sağlıyorsa bulutlar yağmur sitemi vs aslında bu güneşin kontrolünde değil de daha büyük bir mertebenin kontrolündedir diyebiliriz. yani güneşi ve ayı bulutları ve yağmurları vareden onları oluşturan aslında güneşin elinde değil, o gök olaylarını yaratan gök tanrının elindedir. bu daha mantıklı gibi. ama kendi kendime bunu bulabilir miydim emin değilim. he bi de düşününce yine o haldeyken, ahiret inancı biraz hayali gibi gelirdi bana. gök tanrı inancı baya bi sistematik olsa da ilkel düşünce çağında bu raddeye ulaşamazdım herhalde tek başıma. yine de güneş en mantıklı olan gibi.

tabi ki bunlar düşüncede olanlar. şimdi çıkıp 3-4 andaval 'aa sözlükte güneşe tapan' var der alışkınız böylelerine de.