bugün

tartışğınız kişinin önemi yok. ister düşmanınız olsun ister sevdiğiniz biri. ağzınızdan çıkanlara dikkat etmek zorundasınız.

bu kesinlikle küfür etmemek değildir. küfür edebilirsiniz, hakaret edebilirsiniz ( yapın diye değil, olabilir diye ) ama kişinin zaaflarına dokunmamalısınız.

örneğin tartıştığınız kişi düşmanınızsa ve diyelimki babası onu küçükken terk etmişse, ne olursa olsun bunu dillendirmemelisiniz. bu onla değil sizin şerefinizle alakalı bir durumdur.

örneğin tartıştığınız kişi sevdiğiniz biriyse ve size güvenip çok önemli bir sırrını paylaştıysa , ne kadar sinirlenirseniz sinirlenin bunu, onun canını yakmak için kullanmamalısınız.

ettiğiniz küfürler, hakaretler hatta fiziksel müdehaleler bile o kişiyi kaybetmenize neden olmaz ama yapacağınız o hata her şeyi bitirir.
bel altı konuşup karşıdakinin kalbinin kırmak.
tartışılan kişinin zeka düzeyi.
-karşı tarafı yaralamayacak sözler seçilmeli
-geri dönüşü sözler söylenmemeli
-bel altı sözler söylenmemeli
-sesini yükselterek karşı tarafı bastırabileceğini düşünmemek
-ele kola sahip çıkıp şiddet uygulamamak.
tartisma adap, ahlak ve kurallari olan bir iletisim seklidir. bu konusarak, yazarak, cizerek, sarki söyleyerek bile olabilir.

sözlü tartismalar esnasinda konu disina cikmamak en büyük kuraldir. bu kural ayni zamanda tartisma kültürünün temelini olusturur.

tartisirken; karsi tarafin söyledikleri dinlenmeli, bir kulaktan girip digerinden cikmamali, aksine dinlerken anlamaya calismali, yeri geldiginde de empati kurulmali. karsi tarafi dinleyip gözüp, dinlemeden ve hatta sözüne karisip laf etmeye baslamak ahlaksizlik ve kültürsüzlüktür.

dikkat edilmesi gereken bir diger husus ise; kulaktan duyma yada o an uyudurulan bilgileri paylasirken, gercek bilgi gibi sunmaktir. bu büyük bilincsizlik, o tartismada rezil olmaya sebep verir.

sükunet icinde tartismak: tartisma esnasinda secilen kelimeler söylenirken ses tonuna dikkat edilmesi. bagirarak devam eden tartismalar genelde kavga ile sonlanir. sakin bir sekilde tartisma devam ederse; o tartismadan hem zevk alinir hem de bilinclenmenin yani sira hizli analiz kabiliyeti gelisir.
Efendi olmak.
tartışırken özellikle yaralayacak sözler seçilmeli ve gülerek karşı tarafa geçirilmeli, geri dönüşümsüz sözleri de aynı taktikle söylemeli, karşı tarafta jeton düştüğü anda sizi değil, kendini suçlayacaktır.
tartışmada asla "ben" diye lafa girişmeyin, hep "sen" diye hedef gösterin.

bu kadar inceliğe kafanız yatmıyorsa direkt dövün gitsin, ne uğraşacaksınız.
tartışma konusunun sike sürülecek kıvamda önemli olup olmaması büyük önem taşımaktadır. çoğu zaman sike sürülmeyecek şeyleri tartışma konusu ediniyorsunuz zira.
iş eğer kavgaya doğru dönüşüyorsa ilk yumruğu, kafayı veya tekmeyi siz atın.
Diz üstü konuşup karşıdakinin moralini bozmak yanlış bir davranıştır.