bugün

200 bin yıllık insanlık tarihi boyunca hep tartışılmış, bazı zamanlarda tanrının değil tanrıların varlığı düşünülmüş ya da tartışılmış, çoğunluk tarafından kabul edilmiş olmasına rağmen azınlıkta kalan bir kısım insanlar tarafından reddedilmiş; içinden çıkmanın dünya hayatında pekde mümkün olmadığı sorunsal.
her bireyin cevaplaması gereken sorudur. başkasının anlattığı tanrının varlığını kabul etmek taklidi bir inancı beraberinde getirir. her insan tanrıyı sorgulamalı sonra adam gibi inanmalıdır.

olacaksa adam gibi müslüman, adam gibi ateist olsun. başkasının anlattığı tanrıya iman eden karaktersizlerde, başkasının anlattığı tanrısızlığa iman eden geri zekalılarda akıllarının namusunu kirletmiştir.
agnostik düşünceyi ortaya çıkarmış sorunsaldır.
tanrının varlığı bilinemez. varlığı bilinemeyen bir şeye koşulsuz sevgi duymak imkansızdır. böyle bir şeyin var olduğunu iddaa eden kişiler genellikle cennet ve cehennem olayına pragmatik baktığı için bunun aksini söylerler. tanrı sevgisi aslında sanıldığı gibi amaç değil, araçtır.
ateistler için de aynı durumu söylemek mümkün. bazı şeylerin sorunsallıktan öteye gidemediği bir yerde tanrının olmadığını yaftalamak da cahilliktir. dawkins gibi ateizm fanatikleri aslında dindarların içinde bulunduğu fanatizm olayını birebir olmasa da benzer biçimde temsil etmektedir.
varlıkta yokluk vardır. o yüzden ne vardır ne yoktur. görülmeyen göz önündekidir. gören de vardır görmeyen de.
Bazı ateist günahkarlar ve inkar edenler içindir varlık sorunsalı. Eğer ki kendini gosterse o cahil ile inananlar arasında bir fark kalmazdi. Varlığını anlamak için sadece etrafa bakıp mantık yürütmek yeterlidir. Tövbe haşa yok ise inananlar elbet birşey kaybetmeyecektir. Yok var ise, inanmayanlarin vay haline!