bugün

insan tanrıyı uydurdu. aklı ermedikçe tanrı dedi. aklı erdi ve diğer başka aklı ermediği şeylere tanrı demeye devam etti.
Insani yaratmakla kalmayıp geri zekalisini bile yarattı.
O da geldi sözlükte başlık açtı.
insanın yarattığı tanrı lanet bir insanlık yarattı.
Tanrı insanları yarattı. Çünkü o bir yaratıcı. Onu yaratacı yapan yaratması. Kendisini bize tanıtmak için bizi dünyaya getirdi.
Tanrı insanı yaratmış bile olsa bu vakitten sonra "Evet insanı ben yarattım" diyeceğini pek zannetmiyorum. * belki de yüzyıllardır süren sessizliği bu yüzden. Ne dersiniz?
Şu şekil problemlere sebep olacak problemdir.
1.tanrı vardır, ama insanı direkt yaratmamıştır.
2.tanrı vardır ama onun da bir tanrısı vardır insanı herhangi biri yaratmış olabilir.
3.tanrının tanrısının tanrısı vardır. O da evrenin atomdan on üzeri zettrilyonlarca kat küçük zerre parçacıklarının içinde herşeyi yönetiyor. Yani tanrı evrenin içerisinde.
4.her şeyi yaratan eşsiz bir tanrı var ama evrendeki düzeni kendi kendine işlemesi adına ayarlamış ve müdahale etmiyor. insan kendi sonunu getiriyor.
5.tanrı vardır ve kuran incil tevrat zebur gibi bir kitapla kendi belirlediği kurallara uyulmasını kendisine sürekli bazı hareket ve uygulamalarla bağlılığın gösterilmesini isteyen aksi taktirde hiç sönmeyecek büyük bir ateşle bekleyen biridir.
6.tanrı vardır ona denk başka tanrılar vardır bizim evrenin tanrısı sizin evrenin tanrısı.
7.tanrı şeytanın, şeytan da tanrının yerine geçmiş olabilir. Zira şeytan bile bile ateşe rağmen neden isyan eder mantık almıyor. Bu işte başka bişeyler var.
8.tanrı dediğimiz kişi bizden çok daha gelişmiş Bir yaratık olabilir. Bizler de onun yüksek teknolojik oyuncakları olabiliriz.
9. Tanrı vardır ve kötü olabilir. Zira bebek ölümleri, insanın insanı i, insanın hayvanı, hayvanın hayvanı öldürmesi hatta yemesi, bunun maalesef çok normal karlşılanması büyük bir kötülüktür evrene.

Bu liste uzayıp gider. Kısaca tanrı varsa birçok şey olabilir

Ve en önemli, asıl problem tanrı yoktur, insan zihninin ürünüdür. Yani insan tanrıyı yarattı problemi.

Belki bir gün bu sorulara bir cevap bulunur. Belki insanlar bir gün evren denen kabuğu kırar. Ölümsüzlüğü bulur, asıl tanrıya ulaşır. Belki de Tanrı bunu istiyordur. Bunu yapmak için de insanların birbirlerini öldürmeye evreni yok etmeye çalışmayı bırakıp tek güç halinde teknoloji ve bilimde çok büyük çığır açması gerek. az da olsa ümit var.
Hileli soru. Yunan tanrıları var.
Tanrı ihtiyaç ölçüsünde vardır. Bu da kişiden kişiye farklılik gösterir. En nihayetinde insan puta tapınırken de mutluydu ancak ona kâr getirmediğini gördüğünde farkındalığa erişti. Bu yüzden tanrı, bireyin yaşamdan beklentisi, duası ve hatta ruhu kadardır.
michelangelo'ya göre ; insan tanrıyı yarattı.
ben demiyorum o diyor.
Tanrı mutlaka insanı yarattı ama insanın yarattığı hakikatte tanrı mı? Tartışılır.
yoktan varolduysa tanrı vardır. ama insanlar tanrıyı kendi sevk idarelerine göre tanımladığı doğrudur. ha bir de zenginin tanrısı olmaz herşey sahiptir.
Tek sorunumuz bu mu gerçekten :(

T: cevabı neyi değiştireceğini anlamadığım soru.
Sıralama önemlidir. En son insan tanrıyı yarattı Lâkin olay kimin kimi yarattığında değil ki.
Tanrı insanı yarattığına çoktan pişman oldu. Bu kadarı kâfi.