bugün

değildir. ''allah'' ın türkçe karşılığı ''tanrı'' dır , günah olsaydı (bkz: süleyman çelebi) mevlid inde
- Birdir Allah andan artık Tanrı yok dermiydi?
hadi şimdi süleyman çelebinin müslümanlığını tartışalım.
ŞAKiRTLERE GORE;
GORE ALLAH SADECE ARAPCA BILDIGI ICIN TANRI DEMEK GUNAHTIR.
Spiderman demek ile aynı günah derecesindedir. Hayali karakterler için neyse.
günah diyemeyiz canlarım.
her hangi bir şeye günah diyebilmek için kuranda veya sahih hadislerde mevzu konuya dair bir yasaklama veya uyarı belirtilmiş olması gerekir.
değildir denmesi zordur. mesela mustafa'ya musti desek veya musi desek herhalde mustafa kızar değil mi? Bana gerçek adımla hitap edin der. Allah'ı da kendi kitabında zikrettiği isimlerle anmak en doğrusudur.
o zaman tanrı türk'ü korusun.
tabii ki hayır. necip fazıl şunu derken günaha girmiş olabilir mi sizce : " allah tanrının blasını versin" . tanrı kelimesini kullanım şekline bağlı .
bu noktada sorulması gereken şudur: allah'ın 99 ismi varken hangisini beğenemedik de tanrı kelimesini kullanma yoluna gidiyoruz ? evet , bunu bi sorup düşünmeliyiz.
olmaması lazım. tanrı arapça ilah a karşılıktır ki kuranda "ilah" sözcüğü 100 küsür kere geçer.
atayiz olduğum için sorun yok.
gönül yaratıcıya seslenmiş, gayrısı kime ne? diye soruyla karşılık verilen soru.
günahtır. tanrı yoktur. allah vardır.
aman tanrım, tabikide değil!
samimiyetsizdir.
Ben fetvayı verdim degildir efenim ama siz yine de Allah deyin daha kapsamlı ve muslumanlara ozel olmasi hasebiyle.
orasını bilemeyip şu sözün ne anlama geldiğini merak ettiğim konudur. "allah tanrının belasını versin" n.f.k. ! ilginçtir.
Mevla = Farsca
Rab= ibranice
Allah = Arapça
ilah = Arapça
Tanrı = Türkçe
Türküz ama Tanrı kelimesinden korkuyoruz neymiş Şirkmiş ..Geç onu.
"tanrı demenin günah olduğunu sanan var mıymış cidden?" dedirten durum.

tanrı genel bir kavramdır.
allah ise sadece müslümanların tanrısıdır.
Aslolan niyettir, kelimenin önemi yoktur.

Bu tür safsatalarla, mabadlarından uydurdukları boş beleş bilgilerle, ateş, cehennem, zebani gibi korkunçlu hikayelerle insanları maneviyattan soğutan, iyiliği ve güzelliği aşılamak yerine zırvalamayı marifet sayan varlıklarla muhabbeti kesmek gerekir.
Cahille sohbeti kesmek, kendinize duyduğunuz özsaygıdan ötürü gereklidir.
Ateş tanrısı, gok tanrısı vs. Uyduruk türden inanislarda tanrı kelimesi sıkça kullanılır. Müslümanlar allah der ve tektir birdir.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. “ilah” daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. “Allah” kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre “Allah” kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır. Öte yandan “Allah” kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah’ı “Tanrı” diye anmak da islam inancına aykırı olmaz.

diyanet fetvası
Hüda demek günah mı?
Tanrı kelimesinin dışlanmasının bir kaç nedeni vardır.

Birincisi bu kelimenin Kuran da geçmemesidir. Çünkü Kuran’a göre Allah’ın 99 ismi vardır ve bu 99 isim arasında Tanrı olmadığından bu kelime çoğu zaman dışlanmıştır.

ikincisi ise, Tanrı kelimesinin putperestlik olduğu düşüncesidir. Aslında sadece Arapça olan Allah kelimesinin Türkçe çevirisidir.

TDK : (1. özel, isim Kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, Tanrı )

Tanrı kelimesinin yaşadığımız toplumda hoş karşılanmamasının bir diğer nedeni ise; Tanrı kelimesinin konuşma dilinde Allah gibi yaygın olarak kullanılmamasıdır. Fakat halk dilinde Tanrı pek yaygın kullanılmadığı gibi yazım dilinde de hoş karşılanmıyor.

Ayrıca kurum olarak iyi-kötü tartışmasına girmeden diyanetin bu konudaki cevabını da eklemek istedim.

Diyanet işleri Başkanlığı “Allah” ismi yerine “Tanrı” kelimesini kullanmak caiz midir? sorusuna şu şekilde yanıt veriyor:


--spoiler--
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. “ilah” daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. “Allah” kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre “Allah” kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır. Öte yandan “Allah” kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüceAllah’ı “Tanrı” diye anmak da islam inancına aykırı olmaz.

--spoiler--
Ben ibiş diyorum, olur da tanrı dedin diye yanarsan bir iki yellerim seni sorun yok.
Cidden ne güzel müslümanız, o kadar günah işlenirken ve bu günahların hiçbirini sorgulamıyorken tanrı demenin günah olup olmadığını sorguluyoruz. Üzücü.
güncel Önemli Başlıklar