bugün

Takıntılı derecede evet.

Insanın aklına tüm insanlar eşit gibi geliyor bir an ama insanlar aynı değil. Doğru bir insanla adi şerefsize aynı gözle basa zaten o da adil olmaz çünkü.
Bir kainat yaratıp içinde olan biten hiçbir şeye karışmama kararı mı aldı? Bunu çok sorguluyorum. Düşünsenize bir çocuğunuz var ; çocuğunuzu kaçırıp sadece böbreğini aldıktan sonra onun ölüsünü boş bir araziye atıyorlar. Tamam bunu yapanlar için sonsuz bir cehennem azabı olacak. Peki ama? Siz bu acıyla nasıl yaşayacaksınız? Çünkü isyan etmenin de günah olduğunu söylüyorlar. Başıma gelse ben delirirdim, intihar ederdim misal; e o zaman da intihar edenlerin asla cehennemden çıkamayacağı söyleniyor. Peki güçsüz insanlarla diğerleri bir mi? Kutsal kitaplarda bunlardan bahsedilmiş mi? Bize bir ayrıcalık olmayacak mı yani? Olmayacaksa tanrı adaletli mı?
(bkz: suriyelinin camide 10 yaşında çocuğa tecavüzü)

bu soruyu bu çocuk soruyorsa cevap açık.
Adaleti bilmiyorum, fakat şunu fark ettim ki mutluluk daim oldukça mutsuz oluyoruz. Hasta iken Allah’a şifa için yalvarıyoruz, sağlıklı iken para istiyoruz. Paramız varsa aşk için yalvarıyoruz. Aşk yaşadığımız biri varsa evlenebilmek için. Evleniyoruz ve bu sever çocuk için yalvarıyoruz. Bu döngü ebedi uzayıp gidiyor...

Dua etmek en güzel şey; dua umuttur, Enerjidir, beklentiler bizi yarına uyanmaya hevesli kılar. Lakin hep daha fazlası olsun isteyip, olmayınca adaletsizliğe sığınmak da, ne bileyim işte...
Tanrıyı bilmem ama Allah öyle adaletli ki yeri zamanı gelince gösteriyor.
Değildir. adalet beklentisi ahiret kavramını baskılar.

Çünkü başlangıçtan itibaren adalet yoktur. Ve insan, yaradılıştaki bu eksikliğin ahirette doldurulacağını düşünür, davranışlarını bu yönde şekillendirir.

Ötesini bilemediğimiz için bu sadece beklentidir.
Adalet arayışında sorulacak soru. insan tanrı tarafından dünyaya günahkar olarak bedelini ödemesi için mi gönderiliyor ( belki de başka bir zaman ya da boyuttaki amellerimizin bedelini ödüyoruz ) yoksa bu dünya da ki günahlarımızın bedelini ödemek için mi ölüyoruz. Biz günahkarmıyız yoksa bu dünya da mı günahkar oluyoruz.
Valla inşallah öyledir, yoksa olay çıkarırım orada.
Yeter da dünyada çektiklerimiz, orda da çekersem yakar yıkarım ortalığı.
Aslında herkes kendi yaşadığı çevresinde eşit haklara sahiptir. Eğer ben Türkiye'de sıradan bir vatandaş olarak doğduysam , diğer bütün sıradan Türkiye vatandaşları ile eşit haklara sahip olurum. Adaletsizliğin asıl sebebi yine biziz. Hindistan'da Kast sistemi uygulanıyordu ve evet biz insanların koyduğu kast sistemi yüzünden adaletsizlik vardı. Şuan sınıf sistemi kullanıyoruz ve evet adaletsizlik azalmasına rağmen hala var fakat biz (bkz: meritokrasi) sistemini kullanırsak ve devlet gücünü sosyal adaletten yana kullanırsa adaletsiz yaşanmaz.
Adalet konusunda tarinin değil de, insanın insana daha çok etkisi vardır.
En azından burada adaletli olmadığını biliyoruz.
bir tanrı olsaydı şüphesiz adaletli olurdu ve hepimiz sadece onun adaletine güvenir ve ona inanırdık.
ama dünyada yaşananlara bakılınca görünen ne adalet var ne de tanrı.
yar ben belanın ta kendisiyem gibi olmuş haha.

adalet, cesaret, eşitlik, mutlak iyilik... bunlar insanları bağlayıcı bir takım sınırlamalar, özellikler.

eğer tanrının aşkınlığından, insana benzemeyişinden söz ediyorsak; adaletli olması, mutlak iyi olması, eşitlikçi olması gibi insanda anlamı olan kavramların, onu ( tanrıyı) bağlayıcı olması beklenemez.
Tanrı adaletli değildir, tanrı adaletin ta kendisidir.
enbiya/47: Diriliş günü için adalet terazileri kurarız. Kimseye hiçbir haksızlık edilmez. Hardal tanesi kadar bir ağırlığı bile hesaba katacağız. Biz, hesapçı olarak yeteriz.

yasin/54: Bu gün hiç kimseye en ufak bir haksızlık edilmez ve yaptığınızın karşılığından başkasını da görmezsiniz.

nahl/90: ALLAH adaleti, iyilik yapmayı ve akrabaya yardım etmeyi emreder. Kötülükten, fenalıktan ve azgınlıktan ise sizi meneder. Öğüt almanız için sizi böyle aydınlatır.
Tabi ki değildir. Örnek vermeye gerek yok etrafa bakın anlarsınız.
Kime göre neye göre dediğim sorunsaldır. Örneğin etrafımda sürekli adalet isteyen, varoluşlarını ailelerinin devleti, milleti ve ülkenin kaynaklarını sömürmesine borçlu olan çeşitli tip, ebat ve milliyette yavşaklar var. O allah adil olsaydı sizler gibi sorunlarımız olmayacaktı. Ya da sigaranın alkolün dibine vurduğu halde domuz gibi yaşayanların değil hiçbir kötü alışkanlığı olmayanların akciğer kanseri olduğu gerçeği var. Adalet adalet diye bik bik edenlere adalet edilseydi de seyrederek eğlenseydik biraz.
Tabi ki değil öyle olsa bütün bebekler aynı şartlarda dünyaya gelirdi.
Hangi tanrıdan söz ettiğine bağlı.
Tabii ki değil. Tanrı adaletli olsa dünyada yaptığı sınavı adil koşullarda yapar.
Tanrı düşünür mü?

Rab her şeyi kafasında kurgular her şeyi önceden bilir.

Rab gizli bir hazine idi ta ki inkara kadar...
güncel Önemli Başlıklar