bugün

mantikli bir aciklama bulamadigim durum. belki de yapabildigi icindir.
bir müslüman gözü ile;
allah yarattıkları üzerinde kendi sıfatlarını görmek istemiştir diye biliriz.
bir kudsi hadis te;
“Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim, mahlukatı yarattım” der.
muhyiddin i arabi bunu; "Mahlûkatı yarattım ki, Bana bir ayna olsun ve o aynada cemâlimi göreyim" diye açıklar.

bunu şöyle de anlayabiliriz;
güzel olan güzelliği görünsün ister.
iyi bir eser ortaya çıkaran eserinin görülüp taktir edilmesini ister.
bir yeteneği olan bu yeteneğine değer verilmesini ister.
bilgi sahibi, bilgisinin anlaşılıp takdir edilmesini ister.

bu neden le allah çeşitli yaşam formlarında canlıları yaratmış olabilir.
yine çeşitli boyutlarda ve uzaylarda cisimleri yaratmış, yaratmaya devam ediyor olabilir.
bu şekilde hem kendi kudret, azamet, esirgeme, bağışlama, ilim gibi bek çok ezeli ve ebedi sınırsız özelliklerini görüp yarattıklarına da gösterebilir.

en doğrusunu yine allah bilir

edit:
risale-i nur da 11.söz konuyu anlamak için yardımcı olabilir.
arkadaslar kendi fikrinizi de duymak isterdim. dini inancinizin direktifleri elbette sizin icin onemlidir ama bu kadar da bagli kalmayiverin yahu.
aslında bunu mikro boyutta kendimizde bulabilirsek belki anlayabiliriz niçin yarattığını. çünkü ben allah'tan parçalar taşıdığımızı düşünüyorum.

yani kendimizin derinlerine inmemiz gerek.

diğer seçenek olarak da haşa tanrı olmamız gerekirdi ki değiliz. o yüzden biz insanlar olarak öylece saatlerce düşünüp hiç bir sonuca varamamaya mecburuz.

bakın yine varamadık.
her sanatkar sanatını icra etmek, göstermek ister.
ihtiyaç duyar demek doğru bir söylem olmaz. Çünkü o hiç bir şeye ihtiyaç duymaz. Hiç bir şeye muhtaç değildir. Muhtaç olan bizizdir. Düşünen sorabilen, üzerinde fikir yürütebilen varlık olan insan, onu tanımaya en müsait varlık olan insan ona muhtaçtır.

Basit bir örnekle düşündüğümde, bir ressamın sanatını icra etmesi, bir müzisyenin şarkı söylemesi gibi sanatkar olan her kimse, bunu yapmak ister. Bu en doğal hakkıdır. Maddi ihtiyaçlardan dolayı değil, sesi güzel olan adam bu sesini kullanır. Yeteneğini bir şekilde sergilemek isteyebilir.
Sonsuz güç sahibi olan yaratıcı kendi iradesiyle kendi sanatını kullanıp evreni, bu evrenin içinde bir nokta kadar bile yer kaplamayan insanı, bu insanda kendinden bir parça olan hasletleri, kendisini tanıması için, yaratmış olabilir. Bu benim aklıma da kalbime de yatıyor.
Mesela yine bir ressam üzerinden gidecek olursak, ressam yaptığı resmin boş bir odada değil, sergide bulunmasını ister. Gösterilmesini, beğenilmesini, üzerinde düşünülebilmesini, kendisinin resimler üzerinden vermek istediği mesajların insanlara ulaşmasını ister. Buradan da alaka kurulabilir fikrimce.
"Ben, insanları ve cinleri, ancak bana ibadet etsinler diye yarattım." Bu ayetten iki anlam çıkıyor; 1- Güç ve bilginin ortaya konulması. 2- Bu güç ve bilginin tanınmasının sağlanması.
(bkz: tanrının yokluğu kanıtlanabilir/#26500821)
Yanlış bir başlık.

Allah tüm ihtiyaçlardan, noksanlardan münezzehtir.
Enerjinin çoğalması için gerekli bir yöntem olabilir aynı bölünerek çoğalma gibi.