bugün

her yıl kadıköy anadolu* mezunlarını bir araya getiren güne isim veren börek çeşidi. *
beyaz fırın'da çok güzel yapılan börek.
yerken çıtır çıtır ederek üzeri talaş gibi döküldüğü için bu iism verildiğini düşündüğüm börek.
kaldığım yurdun 3günde bir akşam yemeğinde çıkan börek. tamam çok güzel seviyoruz ama insan sıkılır be kardeşim bi yerden sonra bizimkide çöplük değilya mide!
yemesi en zorlu ve yağlı böreklerden olup, genelde içinde parça et bulunur hatta bezelye ekleyeni bile gördüm.adını haşır huşur eden ve bu yüzden de talaşa benzeyen hamurundan alır.
-evet odunlarımızı blender da iyice kıyıyoruz..

(bkz: çakma aşçı)
nesini severler anlamam hatta seveni de çok değildir neden yaparlar yedirirler onu da anlamam. dünyada yemesi bu kadar zahmetli başka bir şey var mıdır, tahmin etmiyorum. yerken ufak ufak milyon tane parçası yere veya sofraya dökülür. damakta yapışıklık hissi veren yağlı bir tat bırakır. bir lezzeti bir kerameti de yoktur hani, çekilecek çile değildir.
çok lezzetli bir börek çeşididir. çıtırı makbuldür.
Malzemeler:
5 çay fincanı, un
Bir kahve fincanından biraz az, sirke
Bir kahve fincanından biraz az, sıvıyağ
1 tatlı aşığı, tuz
Alabildiği kadar su

Ara katları için:
Margarin

iç harcı için:
250 gr. kuzu eti
1 su b. bezelye

3 soğan
Bir tutam, maydanoz
Tuz, karabiber,
Sıvıyağ

Öncelikle iç harcını hazırlayalım, bunun için tavaya sıvıyağı alalım ve üzerine eti ilave edip kavuralım. Küp doğradığımız, soğanı etin üstüne alalım, kavurmaya devam edelim. Üzerine bezelye, tuz ve karabiberi ilave edelim birkaç dakika karıştırıp üzerine yıkayıp, ince kıyılmış maydanozu alıp karıştıralım ocaktan alalım.
Hamur yoğurma kabına, unu alalım üzerine tuz serpelim biraz harmanlayalım ortasını havuz gibi açalım.. Üzerine sirke, su ve sıvıyağı alalım önce sıvıları elimiz yardımı ile karıştıralım. Hamur kıvama gelene kadar yoğuralım, hamur açma tahtasının üzerinde açalım. Üzerine, eritilmiş margarini sürelim ve rulo yapalım, bir kaba alalım üzerini streç film ile kapatalım buzdolabında yarım saat dinlendirmeye bırakalım. Dinlendirdiğiniz hamurdan, 3 cm eninde parçalar keselim, merdane yardımı ile kare açalım. Kare açtığımız, hamurların ortasına yeteri kadar harç alalım, zarf şeklinde kapatalım. Fırın tepsisine dizelim, üzerine yumurta sarısı sürelim 190 derecelik ısıda üzerleri pembe olana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
lezzetin bir başka adıdır. evet.
(bkz: tahta böreği)
En güzel yapanlar babaannelerdir.
Bir sariyer boregi degildir..
en güzeli patatesli olandır tabi sımsıcak fırından yeni çıkmış olursa. ayrıca ne zaman gidip bir fırından alınmaya kalkılsa kıymalı olanının %90 ı soğan çıkmaktadır.

(bkz: soğanlı talaş böreği)
asıl olayı bezelye olan bir çeşit börek. yani burda esas kahraman bezelyedir.

özellikle tavuklu olanı adamı kendinden geçirir.
yanılmıyorsam bir diğer adı da 'bohça börek'tir.

https://www.youtube.com/watch?v=W0qtNLKWEOQ
olmaz böyle bir lezzet. en mükemmeli de adana- ankara yolu üzerindeki bir dinlenme tesislerinde var. reklam olmasın diye demiyom !..
insanin bogazina yapisan oldurme riski bulunan bir börek.
milföy hamurundan kalınca kat kat yapılan hamur ve bu hamurun içine yerleştirilen tereyağı ve kıyma ( veya peynir) harcıyla hazırlanan, katmanlarının kesme ve ısırma sonucu dağılmasıyla böyle bir isim almış olan börek. bu böreğin yapımı meşakkatli ve maharet gerektirdiğinden her pastanede bulmak kolay olmuyor.
çocukluğumda birkaç üst sokağımızda oturan bir abi vardı, seyyar arabasıyla talaş böreği satardı ortaköy sokaklarında dolaşa dolaşa. abi bu kadar mı tadı damağımda kalan bir lezzet olur ya. senelerce yedim böreklerinden, patateslisinin tadını unutamıyorum.

sonradan bıraktın o işi, bir daha ne seni gördüm ne de talaş böreği yedim. umarım iyisindir.

harbiden talaş böreği yememişim bir daha lan. vay anasını.
yemesi çok kötü dökülüyor uçuyor.

hoşlanılan kadının evine alınıp gidilecek bir şey döke saça yersiniz. üzerine sopa iyi gider.
börek dediğin sakince yapılmalıdır. talaşlı yapılan börek lezzetli olmaz...
güncel Önemli Başlıklar