bugün

takiyettin mengüşoğlu

nicolai hartmann'ın öğrencisi olan ünlü türk felsefecisi. "felsefeye giriş" adlı eserin yazarı. Malatyalıdır.
1905-1984 arası yaşamış filozof. istanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesör olarak çalışmıştır.

--spoiler--
ilk soyadı Temüralp'tır. 1937'de soyadını mahkemede değiştirmiştir.

Malatya'nın Hekimhan Kazası'nda 1905 yılında doğmuştur. 1928 yılında Sivas Lisesi'ni bitirmiştir. Aynı yıl Avrupa'da eğitim göreceklerin katıldığı sınavda başarılı olarak Almanya'ya gitmiştir. 1929 yılında Göttingen Üniversitesi'nde Geiger rehberliğinde fizik ve kimya dersleri almıştır. Öğrenci müfettişi Prof. izzettin Bey'le konuşarak Berlin'de Nicolai Hartmann'ın yanında bilgi teorisi, mantık (umumi felsefe ve mantık; kendi ifadesi) dersleri okumağa karar vermişler. Nicolai Hartmann'ın yanında çalışırken aynı zamanda psikolog Prof. Köhler, diğer bir mantıkçı olan Prof. Maier, kültür felsefecisi Prof. Spranger'in derslerini de takip etmiştir. Yoğunluk olarak Hartmann'ın sahası olan, mantık, bilgi teorisi, tarih felsefesi, etik ve tabiat felsefesi konularında çalışmış; yine Hartmann'ın tavsiyesi üzerine yardımcı olarak fizik ve kimya dersleri almıştır. Fizyoloji, bilgi teorisi için gerekli görülen tecrübî psikoloji ve idrak psikolojisi derslerini de izlemiştir. Felsefe doktorası için zorunlu olan Latinceyi buna ek olarak Grekçe'yi de öğrenmiştir.

1933 yılında, «Husserl ve Scheler'de Bilginin Hududu» (Fakülteye sunduğu özgeçmişte bu ad var) adlı doktora çalışmasına başlamıştır. 1937 yılında tez bitmiş, doktora sınavına genel felsefe ve mantık ile yardımcı disiplin olarak da fizik ve kimyadan girmiştir. Bu çalışma Berlin Üniversitesi tarafından yayınlanmıştır. 1937 de Umumi Felsefe ve Mantık asistanı olarak iÜ Edebiyat Fakültesi'ne girmiştir. Ernest von Aster'in tercümanlığını yaptığı gibi onunla birlikte seminerler düzenlemiştir.

1942 yılında «Nicolai Hartmann'ın 20. Asır Felsefesi'ndeki Yeri» adlı çalışmasıyla doçent olmuştur.

1953 yılında profesör olmuş ve Sistematik Felsefe Kürsüsü'nün başına geçmiştir.

1959 yılında iÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı seçilmiştir.

1961-62 yıllarında Tubingen Üniversitesi'nde misafir professör olarak çalışmıştır.

1968 yılında Sistematik Felsefe ve Mantık Kürsüsü'nü kurmuştur.

1978 yılında, 70 yaşında emekli olmuştur. 1984 yılında istanbul'da vefat etmiştir.

Fransızca, Almanca Latince ve Grekçe biliyordu.
--spoiler--

kaynak: http://felsefe.istanbul.edu.tr/node/52
felsefe bölümünde hocamdı.
sistematik felsefe derslerinde kazandırdığı analitik düşünme kabiliyeti nedeniyle daima rahmetle andığım değerli insan.
Türk filozof takiyettin mengüşoğlu, Alman filozof Nicolai Hartmann’ın öğrencisi olmuş ve mengüşoğlu aracılığıyla Türkiye’de felsefenin yol alışını bu şekilde etkilemiştir.

Yeni ontoloji ve fenomenoloji öğretilerini Türkiye’de tanıtmaya çalışmış, insan sorunlarına dayalı bir felsefe görüşü geliştirmiş.

görsel
ioanna kuçuradi’nin deyimiyle mengüşoğlu’nun insan felsefesi kendine özgü bir nitelik taşımaktaydı.
Mengüşoğlu’nun felsefi antropolojisini ontolojik temellere dayandırması onu diğer antropolojilerden ayıran önemli bir nokta olmuştur ve ona göre felsefi antropoloji fenomenlerden hareket etmektedir.

Türkiye’de kitapları ders olarak okutulması gereken güzel insan-düşünür.
lisede felsefe hocamızın kendisinden üstün zekalı diye söz ettiğini hatırladığım kişidir.
güncel Önemli Başlıklar