bugün

newsweek dergisinin, sözde egitim kalitesini ve prestiji ele alrak yaptigi degerlendirmesine göre bilkent, cukurova, sabanci, itü, iü.
benim listemde hava harp okulu birinci sıradadır. neye göre değerlendirdikleri de belli değil zaten.
burada bir yanlış var biri bulup çıkarsın. bu adamlar herhalde google a turkey yazıp aratıyorlar. bi üniversiteyi iyi yapan kriterler nedir? öğrenci kalitesi? öğretim kadrosu kalitesi? bilimsel araştırmalar? mezunlarının şu an dünyanın hangi şirketlerinde hangi pozisyonlarda çalıştığı ve ne kadar arandığı? yerleşke güzelliği? e evetse bu araştırmayı kaale neden alalım.
dallarına göre değişebilen sıralamadır, şöyle ki;
teknik eğitim veren en iyi üniversitenin odtü olduğu su götürmez bir gerçektir... yada
en iyi tıp fakültesi ise hacettepe üniversitesi'ne aittir, bunlar dışında sosyal bilimler de boğaziçi ve hukukta ise ankara üniversitesini unutmamak gerekir... fakat bilkent üniversitesi'nin verdiği eğitimleri de yabana atmamak gerekiyor onun dışında itü ve iü ise gayet kapsamlı üniversiteler ama türkiye'nin en iyisi olmaları zor...
bu sıralama muhakkak ki öss taban puanlarına göre belirlenmiş değildir. hakemli dergilerde yayınlanan makale sayısı, uluslararası tanınmışlık, mezunlarının iş alanlarında tercih edilme oranı, öğrencilere tanınan sosyal olanaklar vs vs gibi kriterlerdir. pek sevgili, adı marka olmuş üniversitelerimizin akademik kavgalardan bilimsel üretime vakit ayıramamaları doğal bir sonuçtur.
bu liste yıllardır böyledir ve hiç de ti'ye alınacak bir liste değildir. bu liste dünyanın önem verdiği bir listedir. buraya giremeyen üniversitelere mensup kişilerin * atması için değildir bu liste.

3-4 sene önce o listede sadece istanbul üniversitesi vardı. neden mi? dünyanın en eski ikinci modern üniversitesidir siena'dan sonra. 554 yıllık köklü bir geçmişi vardır. tıp, eczacılık, hukuk vb. alanlarda dünyaya ders veren hocaları vardır. hala da ileri bir eğitime sahiptir. orada gezip tozmaktan başka bir şey yapmayanlar eğitim almadıklarını söylese de bunu dünya da bilir.

herkesin bu ülkede pohpohladığı boğaziçi üniversitesi ve galatasaray üniversitesi gibi üniversiteler de özellikle eğitim kadrolarının yetersizliği yüzünden bu listeye girememiş olabilirler. normaldir. daha çok yeni üniversiteler sayılırlar. türkiye'nin %47'sinin akp'ye oy vermesi gibi bir çoğu da bu üniversiteleri çok önemli sanmaktadır. ancak dışarı çıkınca olayı göreceklerdir. boğaziçi üniversitesi rektörünün türkiye'deki rektörler arasında en az araştırma yapanlardan biri olduğunu biliyor muydunuz? bilimsel olarak çok eleştiri alıyor. ancak abd destekli olması yüzünden çok janti oluyor bu okul.

sözün özü, bu listeye öznel değil, nesnel bakmayı öğrenmek gerekiyor. istanbul üniversitesi'ni içindeki 5-10 siyasi hareket mensubuyla değil, geriye kalan binlerce öğrencisiyle değerlendirmek lazım. medyanın gazı, dünyaya sökmüyor değil mi? ahaha, ne acı.

çin de bu alanda kendi listesini yapmış. onda da türkiye'den sadece istanbul üniversitesi var. buyrun buradan yakın.
hımmm güzel hoş istanbul üniversitesi ne kaydımızı alsın yök, gidelim eylem yapalım artık istanbul üniversitesinin o meşhur kapısında. yüzde 47 oy veren kitle salak ilan edilmiş, aynen sizin gibi eeeeey öss de ilk 1 bine girip de derece yapıp da odtü yü, bilkent i, sabancıboğaziçi ni seçen gençler. ayrıca her gün gazete ilanlarında tercihen odtü itü boğaziçi mezunu yazan gazetecilerde yargılansın! tüm işverenler aslında istanbul üniversiteli arıyorda onlar bilerek değiştiriyor. istanbul üniversitesi evet çok saygın bir kurumumuzdur. dünyaca ünlü bir üniversitemizdir, ilim irfan yuvamızdır. o listeye türkiye den rahat 10 üniversite girer diyelim ama lütfen ulaşamadığımız ciğere mundar demiyelim.
(bkz: pamukkale üniversitesi) * *
bir odtülü olduğumdan demiyorum ama çukurova ve iü birleşse bi odtü olamaz dedirten sıralama. saçmalıktan ibarettir. sabancı'nın ne işi var demekten de kendimi alamıyorum.

edit: bilkent'in de ne işi var?
anadolu üni.
göreceli kavramdır. göreceli olmayan tek şey ise teknik-mühendislik alanında odtü nün bir numara olduğudur.*
yavru-kuzgun hesabı göreceli olarak değişen üniversitelerdir.

(bkz: herkesin tuttuğu kendine)
hayat üniversitesininde es geçilmemesi gerekir.
dünyadaki en iyi 500 üniversite sıralamasına türkiye'den sadece hacettepe ve istanbul üniversitesinin girdiği görülmektedir ve bunun nedenininde iki üniversiteninde ciddi anlamda kaliteli tıp fakülteleri olduğunu söylenilebilir. cerrahpaşa tıp fakültesi koca okulu sırtlayıp götürmeye yetmiştir en iyileri listelerken. ancak en iyi neye göre, hangi kritere göre diye sorulmadan nasıl bir cevap alınabilir bilmiyorum. bence teknik eğitim anlamında kesinlikle (bkz: odtü) sosyal bilimlerde ise kesinlikle (bkz: boğaziçi) bu ülkenin en iyi üniversiteleridir. ayrıca yurtdışında geçerli bir diplomadan bahsedecek olursak boğaziçi yurtdışında geçerliliği olan diploma veren ilk üniversitelerden biri, bildiğim kadarıyla odtü de yurtdışında geçerli diplama vermekte, bu konuda ne itü (1-2bölümü hariç) ne de yıldız teknik üniversitesi söz sahibi değil. boğaziçi üniversitesi rektörü ayşe soysal'ın akademik altyapısına bakıldığında ise gayet yeterli olduğu göze çarpmakta!
http://www.milliyet.com.t...07/08/14/son/sontur18.asp
(bkz: 30 milyon fenerbahce taraftarı)
dünyadaki üniversitelerin çeşitli ölçütlere göre akademik sıralamaları yapılıyor. uluslararası camiada bunlardan en çok kabul göreni arwu (academic ranking of world universities) sıralaması. bu sıralamaya göre dünyanın en iyi 500 üniversitesi listesine giren tek türk üniversitesi istanbul üniversitesi olmuş. dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında bulunan ve türkiye'nin en iyi üniversitesi seçilen istanbul üniversitesi, aynı zamanda asya'nın en iyi 100 üniversitesi arasında yer almaktaymış.

dünyanın en iyi 500 üniversitesi listesi: http://bit.ly/91q30
asya'nın en iyi 100 üniversitesi listesi: http://bit.ly/GrTw6
(bkz: boğaziçi üniversitesi)
(bkz: bilkent üniversitesi)
(bkz: hayat üniversitesi)
(bkz: odtü)

edit: arwu sıralamasında öncelikle baz alınan tıp fakültesine sahip okullardır.
bilkent değildir.
dünyanın en iyi üniversitesi olmak için çalışmalıdır. gerisi hikayedir.

buradaki kişisel ergen fikirleriyle belirlenebilir bir şey değildir ayrca.
bölümüne göre değişen üniversitedir. mühendisler için teknik üniversiteler, öğretmenlik için boğaziçi, tıp için hacettepedir.
(bkz: tabiki benim okuduğum üniversite) *