bugün

türkiye'nin ermeni tasarısı öncesi büyükelçiyi geri çağırmak dahil bütün seçenekleri hazır bulundurmasıdır.
ancak poker masasında gerçekleşme ihtimali olan eylemdir.
merak ediyorum acaba geçerse ne yapacak akp.
elçileri geri çekecek mi, nota verecek mi. ?

ama o yasa geçmez.
zira geçen senelerde olduğu gibi. *
ha bir ihtimal aksi olursa merakla akp'nin tavrını izleyeceğim. *
abd'nin türkiye'ye reset çekmesiyle sonuçlanması muhtemel eylem.
(bkz: abd nin ermeni yasa tasarisini kabul etmesi)
ermeni tasarısının oylanmasına az bir süre kalmıştır , dolayısı ile türkiye'nin ne tür bir tavır sergileyeceğini de görülecektir.
(bkz: obama nın gül ü arayıp protokol emri vermesi)
marabanın ağaya baş kaldırması gibidir. ulan bi dik durun, çekin resti bakalım ne oluyor? marabalar ağalar tarafından yıllarca sömürüldü anadolu'da. sonra marabaların çocukları gidip istanbul gördüler köye geldiler akşam yatıp sabah köy meydanına gittiler. ağalar insanları toplayıp azarlıyordu. ağalara iki tokat çaktılar ve düzen yıkıldı gitti. siz de aynısını yapın, hergün düzülmekten iyidir. ne olacaksa olsun artık.
(bkz: katran ve tüy)
(bkz: yemin et hani lan nerde)
van minüts! roller karışmış olmalı, bi terslik var bu işte.
(bkz: obama akıllı olsun)
(bkz: satarız ülkenizi valla)
geçmesini pek mümkün görmüyorum bir kere tasarının çünkü amerika'nın ramazan pilavına dönen bu konuyu her sıkıştıkça türkiye'ye tehdit olarak ısıtıp önüne koyması daha çok işine geliyor. tasarıyı geçirip de hem türkiye ile ilişkilerini soğutmak hem de elindeki önemli bir kozu sıfırlamak istemezler. ancak olur da geçerse türkiye'nin de ne pahasına olursa olsun verebileceği en sert tepkiyi göstereceği kesin. öyle basit bir konu değil bu. eğer gerçekleşirse olay hükümet bazından çıkar ve akp'nin de yapabileceği pek bir şey kalmaz. akp fazla tepki göstermese bile türkiye'nin gayriresmi yönetim organları zorla en ağır karşılığı verdirir. incirlik üssünün kapatılmasından tutun da türkiye'deki amerikan şirketlerine ağır yaptırımlara kadar, ordan silah sanayinde amerikan şirketleriyle olan andlaşmaların feshine kadar birçok konuda amerika'ya ağır kayıplar verdirme imkanı var türkiye'nin. ayrıca yanıbaşımızda duran ırak'ta türkiye'nin izleyeceği amerika karşı politikalar, ab'nin amerika'ya rakip olan gücü almanya-fransa blokuyla olan yakınlaşmalar ve mecburi istikamet kafkaslarda ruslarla yakınlaşıp amerika karşıtı izleyeceği politikalar amerika'yı resmen bitirir. kimseye yararı olmayan saçma sapan bir tasarının kabulü için amerika'nın bunları göze alması pek olası değil ancak olur da yaparsa türkiye'nin de elinin çok güçlü olduğu açık.
facebook da poker oynayan ahmet davutoğlu'nun yapmış olacağı eylemdir. ötesine de geçemez zaten.
amerika'nın türkiye üzerinden ırak'a girme planında olduğu gibi beklenmeyen bir takım gelişmeler olabilir.

türkiye penceresinden bakıldığında,

türkiye-abd arasında karşılıklı ticaret de dahil olmak üzere son yıllarda, ilişkilerde ciddi zayıflamaların olduğu bir gerçektir. en azından, yıllar sonra ilk kez ihracatta birinciliği rusya federasyonu almıştır. üstelik, yaşanan 'kese kağıdı olayı'ndan sonra askerin abd'ye bakışı da eskiye göre oldukça değişmiştir.

aslına bakarsanız,

ortadoğu ve kafkasların karmaşık durumu ortada iken amerika'nın türkiye'yi kaybetmeyi ya da küstürmeyi göze alabileceğine ihtimal vermek pek mümkün değildir.
ne kadar ülkemiz amerika karşısında aciz gibi dursa da amerika'nın ermeni (sözde) soykırımını kabul etmesi türkiye ile ikili ilişkileri için zor gibi duruyor. daha düne kadar afganistan için asker istiyordu amerika. neden? çünkü müslüman bir ülkede söz geçirmek müslüman askerlerce daha kolay olur. dikkat edin, bu tür olaylarda bizim askerlerimiz hep sıcak karşılanırken amerika gibi ülkelerin askerleri hep nefretle anılır. bunun en büyük nedeni ise islamiyettir. hal böyleyken amerika buna dur der. şimdi ortamı geriyorlar çünkü "bak oyunu bozarsan ben de kullağını çekerim" mesajı veriyor. diğer yandan ermenistan ile adım atıldığını bahane ederek kabul edilmemesi için bir sahne düzenliyor böylece ermenistan tarafını da kırmadan bu oyuna devam ediyor. işte bu yüzden amerika her sene bizi gerecek ama bir halt etmeyecek. tabi bunda türkiye restinin etkisi tartışılır. tahminim o ki kabul edilmediği zaman tayyip çıkıp "bizim sayemizde kabul edilmedi" diyecek. oysa amerika'nın dış politikasının oyunu bu olduğunu o da bal gibi biliyor ama tutturabildiğine işte...
an itibarı ile abd büyükelçisi ankara'ya çağrılmıştır.
abd resti görüp all in çeker ve potu almasıyla sonuçlanır.
abd'nin blöfü görüp maça floş royal demesiyle sonuçlanır..
çok inandırıcıdır.acayiptir.bop mop akla gelmez.

(bkz: ABD ile başlayan isimler).
Böyle önemli bir konuda dalga geçilmesi halka acaba bedava afyon mu dağıttılar diye düşünmeme neden oldu. Tamam abd ye rest çekmemiz biraz zor ama türkiye oylama öncesi yapabileceğini yapmıştır. 45 milyar dolarlık alışverişi durdurmakla tehdit eden türkiye başta hilary clinton olmak üzere bir çok abd yöneticisini kendi lehine çeksede komite başkanını ermeniler çoktan yanlarına çekmişti.Beni düşündüren konu 22 ye 23 oyla kabul edilen tasarıda daha bir bayan yöneticinin oy hakkı kullanmadan sonuçlanması daha en başından tasarının kabul edildiğini göstermektedir. Nitekim elçimizi geri çağırmışız. Ama karamsar olmamak ta lazım çünkü bu tasarının kabul edilmesinin herhangi bir yasal bağlayıcılığı yoktur önemli olan bundan sonrası.