bugün

kitapların da müzik ve resim gibi zevk meselesi olduğunun farkına varılmamış olması, öğretmenler tarafından çocukların hep aynı tip kitap okumalarının istenmesi ve onlara bu konuda seçim hakkı tanınmaması *, anne baba ve öğretmenlerin kendileri kitap okumadıkları halde çocuklara zorla kitap okutmaya çalışması, toplumun gerilemesini amaçlayan gizli bölücü hareketler... (bkz: daha çok var)

ayrıca: (bkz: zeitgeist)
(bkz: internet)
(bkz: msn)
(bkz: uludag sözlük)
(bkz: tv)
Matbaanın ülkeye 200 yıl geç girmesi-> ŞEyhülislam-> Geri kafalı yobazlar.
bunun oldukça fazla nedeni vardır aslında..ancak aile-okul öğrenci işbirliği ile gelişen bir süreçtir..küçük yaşta hoca zorlamasıyla okunan çocukların ufkunu açmayan kitaplar bunun başlıca nedenidir..daha sonra çocuk lgs idi öss idi derken aile ve çevre baskısıyla yarışan bir at vasfını kazandıktan ve üniversiteye adım attıktan sonra bir çoğu maalesef ot olur..televizyondaki yozlaşma,kötü arkadaş vb..bir çok neden eklenebilir...
+abi ..... adlı kitabı okusana hem universite hayatında yararı olur hemde kulturun gelisir...
-"ben hayat okulunu bitirmisim ne kitabi..."
(bkz: benim hayatım kitap)
(bkz: başımdan geçenleri anlatsam roman olur)
en büyük nedenlerinden biri satın alma gücünün düşük, kitapların ise pahalı olmasıdır. her sokağı sarmış olan korsan kitapçılar da bunu doğrular niteliktedir, insanların ucuz kitap okumaya ihtiyacı varmış ki bunlar ortaya çıkmış.ikinci bir nedeni kütüphane kültürünün yerleşmemiş olmasıdır ki 65.000 kişiye bir kütüphane düşerken buna şaşmamak gerekir. Avrupada bu oran 1e 5000 civarında seyretmektedir.
- çoğu insanın ay sonunu nasıl getireceğini hesaplarken bir kitaba 20 ytl veya üstü miktarı vermeye gücünün yetmemesi
-çoğu günümüz gençliğinin doğru türkçeyi bilmemesi dolayısıyla kitaplarda yazanın ne demek istediğini anlamaması sıkılması ve almaması.( nereye gidiyor bu gençlik.)
düşündükleri ve ifade ettikleri yüzünden yargılanan ve de hapsolunan insanların olduğu ülkelerde sıklıkla rastlanabilecek durumdur.
kitapların pahalı olması diye cevap verilebilir cümle
kitapları okuyacak yaratıkların bulunmaması..
insanların kanı beyinlerinden çok başka organlara pompalaması.

hazırcılık ve kolay alınabilen bilgiler varken boşa zaman harcamak istememeleri.

Hülya avşarın kitaplarda poz vermemesi.
-okuma yazma bilmemek,
-kitap fiyatlarının kitabı bir lükse dönüştürmesi,
-geri kafalılık,
-"çok okuyup ta başımıza alim mi kesileceksin?" denmesi,
-büyüklerin küçüklere iyi örnek olmaması,
-"boş zamanım yok" bahanesi,
-her önüne gelenin kitap yazması,
-kaliteli kitapların basımının bitmesi,tükenmesi,ulaşılamaması,
-kitap okumanın yararlarından söz edilmemesi,
-çoğu kitapların filminin çekilmesi ve kişilerin kitap okumaktansa film izlemeyi tercih etmeleri gibi nedenler sıralanabilir.
kitap okumanın gelişime katkı saglayan bir olay olmasından cok bir angarya olarak görülmesi ''aman abi bu kadar işin gücün arasında ona kim vakit ayıracak''denilen olay.
gazete fiyatları bu kadar düşükken hala insanların okumak için bi çaba sarfetmediği günümüzde, okumamanın kitap fiyatlarına bağlanmaması gerekir. okumak, severek yapılan bir alışkanlıktır. yeni şeyler öğrenmenin verdiği hazzı tadan herkes okumayı alışkanlık haline getirebilir. ama insanların yeni şeyleri öğrenmek için hep başkalarını dinlemeleri beraberinde kendi düşüncelerinin de etrafında ki insanlarla aynı olmasını getirmektedir. bunun sonucu da madem x abim kitap okumuyo, bende okumam ne olcak şeklinde olur ve hiç bi zaman okumanın güzelliklerini keşfedemeden ölürler*.
kitap fiyatlarının yüksekliği.
(bkz: düşünce suçu)
matbaa nın geç gelmesinin yobazlarla alakası yoktur dediğim başlık. en büyük etken okuma alışkanlığının olmamasıdır.devlet politikası gereği aynı zamanda batı aydınlanmasının anadolu ya girmemesi isteğidir.
magazin kültürünün hayatımıza yerleşmesi.
(bkz: küçük yaşta okuma alışkanlığı kazandırılamaması)
televole kulturu asilayan medya, en buyuk sebeplerden biridir.
boş şeylerden kitap okumaya fırsat bulamamak.
okumak istememesi. bir insana güzelliklede olsa zorlada olsa hiçbir şey yaptıramazsın, isteyen adam dağda bile okuyacak kitap bulur.
okuma-yazma bilmeyenlerin olmasi. yaa yaaa... var oyle.