bugün

türkiye cumhuriyeti para birimi..

edit: kötüleyen bi arkadaş olmuş bunu. bilgilerimi kontrol ettim de cibuti para birimiymiş pardon!!!
1931 yılında en küçük banknotu 1 türk lirası olarak çıkan, zamanla değer kaybettikçe sıfırları çoğalan, 2006 yılında 6 sıfırına veda edip, yeni turk lirasi olarak isim değiştiren, 2007 yılında isminin türk lirası olarak değiştirilmesi beklenen türkiye'nin para birimi.
enfes bir tarihçe için;
http://www.ntvmsnbc.com/news/130742.asp
cumhuriyet'in ilk kurulduğu yıllarda 3 dolar'a karşılık gelen para birimimiz.
1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, değeri 1.000.000 Türk Lirasına eşit olan, Yeni Türk Lirası (YTL) tedavüle çıkmıştır. Uluslararası para kodu "TRY"'dir. Yeni Türk Lirası'nın alt birimi ise Yeni Kuruş'tur (YKr). Bir Yeni Türk Lirası yüz Yeni Kuruşa eşittir. (1YTL= 100 YKr) deneme süreci boyunca (1 yıl snılmakta - 2006) Yeni Türk Lirası olarak anılacak ve en güzeli 1 yıl sonucunda Türk Lirası geri dönecek.
fransızların lire 'lir' diye telaffuz ettikleri türk para birimi.
alman bir fizikcinin, cernde cekilen bir egitim programinda einsteinin meshur e=mc2 esitligini anlatirken e'ye lira, m ye ise pound diyerek genc ogrencilere bu formulun mantigini anlatmaya calisirken yerin dibine vurdugu eski para birimimiz.
3 ekim 2008 gün ve şu saat itibariyle yeni ibaresi tekrar atılıp tanıtımı yapılan paramız, en düşük değerli banknot 5 tl. en yüksek değerleri banknot 200 tl. olacak ve paranın ön yüzünde atatürk portresi arka yüzünde bilim adamlarının çalışmalarınıda simgeleyen figürlerle portreleri bulunmakta 50 tl.de fatma aliye hanım portresi bulunmakta yanında felsefeci kişiliğine vurgu yapılarak kalem bulunmakta diye tanıtımı yapılmakta. onun dışında tüm paralarda erkek bilimadamlarının portreleri bulunmakta, 200 tl.de yunus emre'nin portresi bulunmakta. *
emniyet şeridi,filigran,holografik şerit folyo, gizli görüntü, birleşik görüntü,renk değiştiren şerit,ultraviyole özellik gibi özelliklerle paraların güvenlik özellikleri bulunmakta. ayrıca görme özürlü vatandaşlar için özel kabartmada yapılmış.

madeni paralarda ise önde atatürk portresi arkası kardelenden tutunda bogaz köprüsüne süslü afilli figürler bulunmaktaymış.

bu durumda asgari ücret alan vatandaşımızın eline üç banknot tutturmak yetecek vah halimize sıfır attık noldu fakirliğimiz değişti mi!
milletvekillerinin maaşı kaç banknot hesaplamadım o kadar hesap yapmama gerek kalmıyor zira o kadar param hiç olmuyor!
hürriyet'in çakma resimleri için;

http://fotogaleri.hurriye....aspx?cid=16530&rid=2

edit: imla.
büyük değişime uğramış para birimi. banknotun bir yüzü bilgi kartları gibi. insanımızın en çok değer verdiği nesne para olunca değerli büyüklerimizi de buraya nakşetmişler. iyi olmuş bence. bari böylece birkaç büyüğümüzün adını mecburen de olsa öğrenmiş oluruz.
Yeni hazırlanan banknotlarının renkleri, tipi, şusu busu hiç bir şeyi olmamış gelen para birimidir. eski doğu bloku ülkelerin paralarını andırıyor bana. Ayrıca atatürk bu kadar mı kötü çizilir, çizen ressam arkadaş hiç mi atatürk görmemiş? hiç kimse uyarmamış mı? kimse ne yapıyoruz lan bu ne biçim para dememiş mi?
2009'dan itibaren banknotun ön yüzünde atatürk, arka yüzünde ise şu isimlerin resimleri yer alacak olan para birimi.

5 TL: Ordinaryüs Prof. Aydın Sayılı

10 TL: Ord. Prof. Cahit Arf

20 TL: Mimar Kemaleddin

50 TL: ilk kadın romancılardan Fatma Aliye Hanım

100 TL: Buhurizade Mustafa Efendi( Klasik Türk Müziğinin kurucusu)

200 TL: Yunus Emre
2009'dan itibaren alacağı şekil için;

http://www.ensonhaber.com...Iste-yeni-banknotlar.html

-olm koş lan atatürk'ün resmini paradan kaldırıyorlarmış, çabuk irtica yaygarası kopar!

+sus lan sus yine göt olduk mnskym.
yeni paraların görünüşleri yugoslavya paralarına benzemiş renkleri soluk ve eski gibi görünüyor. şimdi kullandığımız güncel paralar daha çağdaş ve güzel görüntüye sahipti.ayrıca insanların fazla dikkat etmediği şey ise ekonomi iyiye gidiyor diye ortalığı yıkan iktidarın yeni 200 liralık para basmasıdır.ekonomi uzmanı değilim ama ekonomi kötüye gittiğinde büyük para birimleri basılır.altı sıfır atılırken 100 ytl yi basan iktidar şimdi ise 200 tl yi piyasaya sürüyor.
en büyük etmeni; kredi yüzünden bir türlü değerlenmeyen türkiye para birimi. türkiye krediyi bıraksa, türk lirası euro ile yarışır.
yeni sadece türk lirasının * arka yüzünde bulunan isimler her ne kadar çok ünlü kişiler olmasa da hemen hemen herkesin bildiği barış manço hikayesini hatırlatıyor. bilmeyenler için tekrar anlatmakta yarar var:

--spoiler--
Barış Manço Fransa'da bir televizyon kanalının canlı yayın konuğudur. Karşısında ise küstah bir spiker vardır.
Sürekli olarak Türklerin barbarlığından, geçmişte Avrupa'ya yaptıklarından dem vurmaktadır.
Bir, iki, üç sonunda Barış Manço dayanamaz..
Spikere sorar: "Yanınızda hiç kağıt paranız var mı?"
Spiker şaşırır, "Var ne olacak" der.
Manço ısrar edince cebindeki kağıt paraları çıkarır.
Barış Manço programın başında "Anahtar" adlı şarkısını söylemiştir ve bu şarkının sözleri "Beş Akif bir saat kulesi, beş Fatih bir Mevlana, iki Mevlana bir Sinan" şeklindedir ve o dönemde kağıt paraların üzerindeki tarihi kişilerin resimleridir. Ve Manço'ya o an yapacağının ilhamını bu şarkı vermiştir.
Barış Manço spikerin cebinden çıkardığı banknotları alır ve spikere sorar:
"Bu paranızdaki resim kimin?"
"General bilmem kim." Manço sırayla bütün paralardaki kişileri sorar. Hepsi birer komutan, birer savaş kahramanıdır.
Ardından Manço cebindeki Türk paralarını çıkarır.
"Bak" der sunucuya, "Bu paranın üzerindeki kişi Mevlana'dır, büyük bir filozoftur. Bu paranın arkasındaki ise Sinan, büyük bir mimardır. Bu paradaki Fatih Sultan Mehmet'tir ve adaletin sembolüdür. Bu da Atatürk'tür, yani 'Yurtta barış dünyada barış' diyen kişi. Biz medeni insanlar olduğumuz için paralarımızın arkasına medeniyetimizi simgeleyen atalarımızın fotoğraflarını bastık. Sizin ise ne bastığınız ortada." Spiker kıpkırmızı olur.
--spoiler--
20 tl'nin arka yüzündeki şahsiyeti stalin sandığım * kağıt para.
2009 yılında eski haliyle tekrar gündeme gelecek olan para birimimiz.
piyasaya adam akıllı çıkmadan hatasıyla gündeme gelmiş türkiye'nin para birimi.

2009 ile birlikte piyasaya çıkan yeni banknotlarda imla hatası yapılmış.

http://www.milliyet.com.t...amp;b=TLde%20buyuk%20hata
akbank atm'lerinde hala olmayan sadece garanti atm'lerinde bulunan yeni paramız. boyutlar euro gibi küçük biraz daha renkli bir tasarımı var ama değerini sorarsanız değişen birşey yok.
dün elime 5 liralık ve 1 liralık versiyonlarından geçen T.C. para birimi.
(bkz: yeni ama yeni olmayan turk lirasi)
oyuncağa benzerliğiyle dikkat çeken para...zamanında amerikan dolarından ve diğer ülke paralarından değerli olan ancak altı sıfır atılmasına rağmen itibarını yavaş yavaş toparlayan paradır...
alıntı hatta direk bir çalıntı bilgi olarak türk lirası tarihi, merak edenlere bir kopi peyst hizmeti;

"ilk lira Sultan Abdülmecid döneminde 5 Ocak 1843'te Osmanlı lirası adıyla basıldı. Kağıt para basılmadan önce kullanılan bu Osmanlı altın parasına Sarı lira denirdi. Bir altın lira yedi gram yirmi santigram (7,20) ağırlığındaydı. 2 Haziran 1854'de çeyrek lira ve 18 Şubat 1855'te de ikibuçukluk ve beşibiryerdelerin basılmasına başlandı.

Cumhuriyetin ilanından sonra 12 Ocak 1926'da çıkarılan bir kanunla, piyasada bulunan Osmanlı paralarının yerini almak üzere yeni kağıt para bastırılması kararlaştırıldı. Londra'da bastırılan 1, 5, 10, 100, 500 ve 1000 TL değerindeki kağıt paralar, 5 Aralık 1927'den itibaren eskileriyle değiştirilmeye başlandı. Cumhuriyet döneminde bastırılan paralar üzerinde Latin harfleri 1937'den itibaren kullanılmaya başlandı. Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar 8 emisyon grubunda 23 farklı değerde, 120 tertip banknot dolaşıma çıkarıldı.

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Türkiye para birimini paradan 6 sıfır atması dolayısıyla geçici olarak Yeni Türk Lirası olarak değiştirdi.

Öte yandan, 1 Ocak 2009'da başlayacak yeni dönemde 1 lira sadece madeni para olarak yer alacak ve 200 TL'lik banknot tedavüle girecek. Vatandaşların değişime kolay uyum sağlaması için YTL ve TL paraları bir yıl boyunca birlikte tedavülde kalacak. YTL'nin tedavül süresi 31 Aralık 2009'da sona erecek.

1 LiRAYLA 883 KiLO EKMEK

Bu arada, 100 kuruş olan 1 Türk Lirasıyla 1930 yılında 883 kilogram ekmek, 142 kilogram et, 10 bin adet yumurta, 400 kilogram süt, 1953 yılında 296 kilogram ekmek, 24 kilogram et, 930 adet yumurta, 166 kilogram süt, 1963 yılında 104 kilogram ekmek, 12 kilogram et, 285 adet yumurta, 63 kilogram süt, 1985 yılı başlarında 1 kilogram ekmek, 100 gram et, 4 adet yumurta ve 750 gram süt, 1991 yılında ise 1 kutu kibrit alınabiliyordu.

Ayrıca 1 ABD doları 1933 yılında 2 Türk Lirası, 1966'da 9 Türk Lirası, 1980'de 90 Türk Lirası, 1988'de 1.300 Türk Lirası, 1995'de 45.000 Türk Lirası, 2001'de 1.650.000 Türk Lirası iken, bugün 1 YTL 31 YKr olarak işlem görüyor."
atatürk' ün asık suratlı, ciddi ifadeleri yerine; mutluluk veren, sürekli gülümseyen resimleri kullanılmış yeni paralardır. o' nu böyle görmek insanın daha çok hoşuna gidiyor doğrusu...
yeni banknotlardaki atatürk resmi kısa süreli bir şok yaşatmıştır. atatürk'ün her yerde görülen binlerce karizmatik bakışlı ve ağır gözüken resimleri arasından seçilen ve güleryüzlü olan, neşe saçan, umut veren bir atatürk resmi. bunun hakkında tartışmak bile çok anlamsız. (bkz: harikulade)