bugün

süvariler zırhlı atlı birliklerdir. bu süvariler hem mızrak-kargı hem de kılıç ve ender de olsa kalkan kullanırlar.

en tehlikelisi mızraklı süvarilerdir. uzaktan hızla koşarak elindeki uzun mızrağı size saplama gayreti gösterir, yanına yaklaştırmaz.

süvarilerin atlıları da zırhlıdır. ok veya kılıç darbesi ile atını öldürmek zordur. atın açıktaki bir yerine nişan almak oldukça güçtür, hele ki hareketli iken.

karşınızda size doğru gelen 1000 kişilik bir süvari ordusu gördünüzde yapmanız gereken ilk şey, piyadeleri arkaya yollamaktır. bir piyadenin süvari karşısında pek şansı yoktur.

eğer bir süvari ordunuz varsa önden süvarilerinizi siz de sürebilirsiniz. bu durumda denk bir savaş olacak, kuvvetli ve teknik olan kazanacaktır.

şayet savunma pozisyonundaysanız veya süvari ordunuz yoksa, piyadeleri arkaya gönderdikten sonra tüm mızrakçıları en öne almalısınız. mızraklı piyadeler, süvarilerin korkulu rüyasıdır. büyük kalkanlarını yere dayayan mızraklı ordusu kalkanlarının arasından uzun mızraklarını süvarilere doğru yöneltir.

karşıdan gelen ordu ve atlar bu manzara karşısında ürkecektir. ve gelenlerin hepsi mızrağa girecektir. tabi o kadar hızlı gelen bir süvarinin, mızraklı hattını yarmaması için mızraklılar en az 5 sıra pozisyonunda arkadan destekli ittirme yapmalıdırlar

mızraklılarn hemen arkasında okçular konuşlanmalıdır. henüz süvariler mızrağa varamadan, ok menzili alanı içinde yukarıdan ok yağmuruna tutulmalıdırlar.

şayet elinizde top türevi teknolojik silahlar varsa bunları da kullanabilirsiniz.

bir süvari atından düştüğü andan itibaren eskisi kadar güçlü olmayacaktır. çünkü at üzerinde savaşmak için eğitilmişlerdir. bu sebeple atları birer canlı değil birer silah olarak düşünüp yok etmekten çekinmeyin.

oklarla süvari ordusunun dörtte biri henüz ulaşamadan ölü veya yaralı konuma gelecektir. büyük çarpışma sonrası piyadeler sağ ve sol kanatlardan süvarilerin etrafına doğru hamle yapmalıdır. şayet mızraklı birlik sayınız fazlaysa mızraklılarla dört taraftan süvarileri ablukaya alırsanız daha da iyi olur.
Game of thrones taki gibi olmaz. Süvarinin en büyük antisi kargılı ve sonra da mızraklı piyadedir. Atı da askeri de şişe takar gibi takar.
(bkz: hilal taktiği)
(bkz: agincourt savaşı)

En güzel örneği budur. Dönemin tankı olan Fransız süvarilerine karşı ingiliz uzunyaylilarin zaferi...

Bataklık, süvari şarjina karşı dikilmiş kazıklar ve batı Avrupa'nın en güçlü okçuları...

Fransızların beyaz bayrak şakalarına konu olacak cokusleri böyle başladı.

Yani,

1. Coğrafya seçimi. Bataklık tarzı bir yer atların hareketini ve şarjını kisitlayacaktir. Çek general jan zizka da koskoca kutsal Roma Germen ordusunu bir avuç köylü ile böyle savunmuştu. Taşlık bir bölge de aynı etkiyi gösterecektir. Attila sonrası, Hunlar'ı, doğu Roma böyle yenmişti.

2. Engeller. ingilizler yahut bizim yeniçeriler gibi kazık dikmek oldukça iyi bir çözüm. Bunun disinda keskin taşlar, küçük kayalar koymak da özellikle ortaçağa kadar çok kullanılmıştır. Ki, Çanakkale'de ingilizlerin attığı çiviler de kullanılırdı. Boyle bir yoldan yüzlerce suvarinin hücum etmesi imkânsız.

3. Okçular, arbaletciler. Bu biraz karmaşık bir konu. Yukarıda değindiğimiz uzunyaycilar, Türklerin belki 3. Yüzyıldaki yay teknolojisinden gerideydi. Bu nedenle zirhlari delmeleri çok olası değildi. Bu nedenle Avrupa'da genellikle arbalet, tataryayi kullanılırdı. Bunlari doldurma süreleri çok uzundu, ancak güçlü bir oku ve temreni vardı. Böylece zırhları delebiliyordu. Türkler ise tüfek çağında bile yay kullanıyorlardı, çünkü bunlar Avrupa -ozellikle avusturya- zirhlarini delebiliyordu. Tüfek gibi dakikalarca da doldurma gereksinimi yoktu.

4. Mancınık, akrep, trebuşe*. Bu tip ağır silahlar yakın düzende hücum eden suvarilere şans tanımaz. Üstelik hücumu durdurur yahut yavaşlatır. TAbi isabet ederse.

5. Kalkan duvarı ve uzun mızrak. Spartalilar, makedonlar bunun ustasıdır. Sonraki çağlarda kare formasyonu da çıkmıştır ki napolyon'un sonunu getiren waterloo'da Wellington dukunun çok işine yaramıştır. Bu uzun mizraklari iskender de kullanmış, bu formasyonu kullanan düşmanlarına karşı da çözümler üretmiştir.
(bkz: filli birlikler)
(bkz: topçular)

Çin ve hint toplumu bu sayede bozkır toplumlarını yendi.
uzun mızraklı piyadeler ile pekala strateji yapılabilir.

paladin vs halberdier.
(bkz: panzerkampfwagen)
şehrin içine çekip sokak savaşlarıyla perişan etmeyi de içeren taktiklerdir. yedinci haçlı seferi esnasında eyyubi kuvvetleri mansure şehrinde böyle bir taktikle ağır haçlı süvarilerine büyük kayıplar verdirmiştir.
uygulaması braveheart filminde görülebilir. game of thronesta dothrakiler gelirken sarı kız ejderha ile napalm atınca lannisterlar counter da flashbang yiyince "sis atma lan o.ç" gibi kalmıştır.
eğer engebeli bir alandaysanız birliklerinizi olabildiğince çabuk yüksek bir noktaya çıkartın. mızraklı askerlerinizle bir koruma hattı oluşturup okçuları arkasına yerleştirin. piyadeleriniz ilk aşamada bir işe yaramayacak koruma hattının arkasına yerleştirin.

ilk entryde açıklandığı gibi atlar mızraklılardan ya korkacak ya da mızraklara saplanacak. okçuların saldırılarıyla birlikte karşınızda atı olmayan süvariler kalacak.

at üstünde savaşmak için eğitilmiş olan süvarilerin piyadeleriniz karşısında hiç şansı yok. mızrakçıları geri çekin ve piyadelere saldırmalarını söyleyin.

bu taktik m&b'de test edilmiş ve onaylanmıştır.