bugün

internet'te sansürlenmeye çalışılan bir bilginin,sansür çabası sayesinde ters tepip daha çok insan tarafından bilinmesine denir.
öncelikle hikayesini anlatalım.

Barbra Streisand, ABD’li şarkıcı, oyuncu, yönetmen, prodüktör ve yapımcıdır.
Kenneth Adelman, ABD’li fotoğrafçıdır.
Mike Masnick, ABD’li editör ve Techdirt blog’unun kurucularından.

şimdi bu insanlar ne alaka?

Olay 2003 senesinde Kenneth Adelman’ın, California – Malibu kıyısındaki Yalı erozyonuna dikkat çekmek istemesiyle Havadan çektiği 12.000 fotoğrafı Pictopia.com isimli sitede yayınlamasıyla başlar. Çekilen fotoğraflar arasında kendi yalısının fotoğrafını da gören Barbra Streisand Yalısının fotoğraflarının kaldırılması istemiyle 50 Milyon Dolarlık bir dava açar. Gerekçe olarak da “Mahremiyetinin ihlal edildiğini” öne sürer. Olayın dikkat çekici yanı Barbra Streisand, davayı açana kadar fotoğraflar siteden yalnızca 6 kez indirilir ve bu 6 indirmeden 2'si de streisand'ın avukatı tarafından gerçekleştirilir. Dava kamuoyunda duyulmaya başlayınca işin rengi değişir ve fotoğraflar 420.000′in üzerinde görüntülenme alır ve Sansürleme çabasının tam tersi bir etki yarattığını gözler önüne serer. 2005 senesinde Techdirt blog’unda bu durumu dile getiren Mike Masnick internet sansür olaylarında, sansürlemenin yarattığı ters etkiye Barbra Streisand’ın adını vererek “Streisand Etkisi” der. Konuyu bizim diyara çekmek gerekirse, Türkiye’den de Striesand Etkisi’nin hissedildiği onlarca örnek vermek mümkün.

Erişimi engellenen sitelerin ortalama trafiklerini katladıklarını, Özel görüntülerim internette dolaşmasın diye dava açan manken-oyuncu arkadaşın, tüm bilgisayarlardaki görüntülerini, Yemeksepeti’nde aldığı olumsuz yorumu, kimse görmesin diye dava açmakla tehdit eden ve Konuyu bütün ülkenin gündemine taşıyan pizza şirketini, Aslında bunca yıldır yasak olmasına rağmen sanki o reklam özelinde yasaklanmış gibi ekranlarımıza düşen ”Yasaklanan alkol reklamı”nı, Cinsel hayatı hakkında aşağılayıcı yorumlar yapan gazetelere olay çok büyümesin diye dava açmayan Zeki Müren’i, Ekşi Sözlük’e ne zaman dava açılsa bilinirliğinin ve insanlardaki aidiyet duygusunun arttığını, Streisand Etkisi’nin yerel örnekleri olarak sunabiliriz.
Sakladığı fotoğraf malikanesinin fotoğrafı.. aklınıza farklı şeyler gelmesin sakın sjsj..
bir bilgi yasaklanmaya çalışıldığında istenmeyen bir şekilde bu bilginin hızla yayılması durumudur.
Bence benim verdiğim bilgi daha çok ilgi çekecek..
ilk defa babala tv yayınında duyduğum ve belirli birşeyi örtbas etmek ya da gizlemek için yapılan müdahalelerin aslında daha geniş bir kitleye yayılmasına neden olması durumunu tanımlamak için kullanılan bir etkidir kuşkusuz.. ismini oyuncu Barbra Streisandın 2003 yılında bir fotoğrafını internet üzerinde gizlemek istemesi ve bu çabası sonucunda fotoğrafın daha geniş bir kitleye yayılması sonrasında almıştır.. Yani bir bilgi yada obje örtbas edilmeye çalışıldığında bu daha fazla ilgi çekebilmekte ve daha fazla kişiye ulaşabilmektedir kesinlikle şüphesiz..
yasak olan bilginin ortalamadan fazla ilgi uyandırması, olağandan hızlı ve fazla bir şekilde paylaştırma etkisidir.

Barbra Streisand, ABD’li şarkıcı, oyuncu, yönetmen, prodüktör ve yapımcı… Kenneth Adelman, ABD’li fotoğrafçı… Mike Masnick, ABD’li editör ve Techdirt blog’unun kurucularından...

Birbiri ile pek alakalı görünmeyen bu üçlü, sansür olaylarına yeni bir boyut kazandırdı. Olay 2003 senesinde Kenneth Adelman’ın California - Malibu kıyısındaki yalı erozyonuna dikkat çekmek istemesiyle havadan çektiği 12.000 fotoğrafı pictopia.com isimli sitede yayınlamasıyla başlar.

Çekilen fotoğraflar arasında kendi yalısının fotoğrafını da gören Barbra Streisand yalısının fotoğraflarının kaldırılması istemiyle 50 Milyon Dolarlık bir dava açar. Gerekçe olarak da “Mahremiyetinin ihlal edildiğini” öne sürer. Olayın dikkat çekici yanı Barbra Streisand, davayı açana kadar fotoğraflar siteden yalnızca 6 kez indirilir ve bu 6 indirme eyleminin 2′si Streisand’in avukatı tarafından gerçekleştirilir.

Dava kamuoyunda duyulmaya başlayınca işin rengi değişir ve fotoğraflar 420.000′in üzerinde görüntülenme alır ve sansürleme çabasının tam tersi bir etki yarattığını gözler önüne serer.

2005 senesinde techdirt blog’unda bu durumu dile getiren Mike Masnick, internet sansür olaylarında sansürlemenin yarattığı ters etkiye Barbra Streisand’ın adını vererek “Streisand Etkisi” der.

Konuyu bizim diyara çekmek gerekirse Türkiye’den de Striesand Etkisi’nin hissedildiği onlarca örnek vermek mümkün...

Erişimi engellenen sitelerin ortalama trafiklerini katladıklarını, özel görüntülerim internette dolaşmasın diye dava açan manken-oyuncu arkadaşın tüm bilgisayarlara kaydedilen görüntülerini, cinsel hayatı hakkında aşağılayıcı yorumlar yapan gazetelere olay çok büyümesin diye dava açmayan Zeki Müren’i, ekşi sözlük’e ne zaman dava açılsa bilinirliğinin ve insanlardaki aidiyet duygusunun artmasını "Streisand Etkisi" nin yerel örnekleri olarak sunabiliriz.
“Neyi saklamış” diye merak edenler için, 2003’te neyi saklamak istedi bilmiyorum ama 99’da playboy’a poz vermiş.. araştırmam amacından kısmen saparak 3-4 dakika sürdüğü için biraz geç bildiriyorum.
Barbra Streisand(1942-)

en sevdiğim kadın sinema oyuncularından biri ,muazzam aktristi.

hatırlamış oldum.
- (bkz: youtube)
-çinde (bkz: google)
bunun en büyük örnekleridir.
kısıtlanan şeye ilginin teveccühün artması.
Streisand etkisi, bir bilginin gizlenme çabasının tam tersine yayılmasına katkı sağlaması anlamına gelmektedir. Bu etkinin Streisand etkisi adını alma nedeni ise 2003 yılında Barbara Streisand’ın başına gelenler olmuştur. Sanatçının Malibu sahilindeki lüks malikanesinin fotoğrafları kendi izni olmadan yayınlanmıştır.

streisand etkisine örnek olarak, almanya'da hitler hakkında propaganda yapılması yasaktır ama mein kampf (kavgam) kitabının da çok satmasını örnek olarak gösterebiliriz.