bugün

pH'sı 4,5'in üzerindeki gıdalara uygulanan 100 derecenin üzerindeki ısıl işlem. sterilizasyonda suyun kaynama noktasının üzerine çıkıldığı için basınca dayanıklı aletler gerekir. genellikle 120 derecede 15 dk uygulanır. bunun amacı en zehirli toksinlerden biri olan botulin toksinini üreten Clostridium botulinum sporlarını öldürmektir. sebzelere ve etlere uygulanır.
otoklav ve pasteur fırını ile yapılır.cam pipetler, kumaş parçaları, balon jojeler, pensler, cam parçaları, turnusol kağıtları vs. temizlenir.
en önemlisi çevrenin temizliği , bakteri, mantar ve mayalardan arındırılması için ultraviyole ışını kullanılır. kullanımı önemlidir çünkü ışınları radyasyon yaydığı için göz ve ciltte körlüğe ve kansere sebep olur.*
ekonomi biliminde enflasyon dönemlerinde merkez bankasının aldığı dövizlerin karşılığında piyasaya çıkardığı paraları bono satarak geri toplamaya çalışmasıdır.
hastalık yapan yapmayan tüm mikroorganizmaların öldürülmesi işlemi.
friends deki monicanın yapmaktan usanmadığı eylem.
mikroorganizmaların hem vejetatif hemde spor formlarını öldürülmesi veya ortamdan uzaklaştırılması işlemidir.
temelde iki prensibe dayanmaktadır; ilk olarak olduğu varsayılan zararlı bakterilerin dezenfektasyonu için, yüksek ateşe besini koymak. bu süreçte, sıvı haldeki besinin içerisindeki, mikroorganizmalar yüksek ısıya duyarlı hale gelmek için, çırpınır dururlar. zamanla bünyelerinde, ısıya karşı duyarsızlaşma baş gösterir, alışılır. ancak; ikinci safhada aniden kaynağın ısısının düşürülmesi üzerine, ilk evreye alışan canlılar, afallamaya başlarlar. bu duruma fazla dayanamadan, kendilerini imha ederler. böylelikle de; sterilizasyon sağlanmış olur.
Sterilizasyon üreme yeteneğinin bir daha geri gelmeyecek şekilde kaybıdır. Ölüm kinetiği eksponansiyel yani üstseldir. Fiziksel Sterilizasyon Yöntemleri 3 yolda olur temelde. Isı ile olur, iyonize ışıklarla olur. Filtrasyonla olur. Isı ile olucaksa ya kuru ısı ile olur ya nemli ısıyla. Kuru ısıda kızıl olana kadar ısıtabiliriz, alevden geçirebiliriz ya da pasteur fırınına koyarızNemli ısıda kaynatabiliriz, buharla yapabiliriz ki buhar için kullanabileceğimiz iki metod var: Otoklav ya da tyndalizasyon yönetemini kullanabiliriz. Gelelim iyonize ışınlara
iki tip ışın var, elektromanyetik ışınlarlar ya da partiküler ışınlar. Elektromanyetik ışınlarla olucaksa UV gamma ya da x ışını kullanırız. Eğer partiküler ışınlarla olucaksa beta kullanırız. Bir diğer yöntemimiz ise filtrasyondur. Diatom toprağı filtreler var ki bunlar taa Berkefeld'in kullandıklarından. Porselen diltreler var ki bunları Doulton kullanmış. Milipor filtreler var bunların da minicik porları var. Nükleopor filtreler var ve bunların 5 mikron boyutunda minicik porları var. Kimyasal Sterilizasyon yönteminde ise formol ve asitler kullanılmaktadır.
ortamdaki bütün mikroorganizmaların -patojen veya değil- hem üreyebilen hem de sporlaşmış formlarının öldürülmesi işlemidir. eskiden tindalizasyon kullanılırdı bunun için.
çok karizmatik bir kelime.