bugün

Mustafa Koç.

Kendisi 19 yaşında, piri reis Üniversitesi öğrencisidir. Ağır şartlar altında çalıştığı Türk şirketi Chemfleet'e ait gannet s gemisinde 11 temmuz 2019 günü ölü bulunmuştur. Mezun olduğum piri Reis Üniversitesi'nde okumakta olan bu gencin ölümü bütün okul camiasını derinden sarsmıştır.

Bu olayın çözülmesi ve sorumluluların gereken cezayı alması için sonuna kadar takip edeceğiz.

Ölmeden önce Twitter hesabında yaptığı son paylaşımlarının bu şekilde olması durumu daha da üzücü kılmıştır.

görsel

görsel

görsel


--editler--

(#41847599) : sözlük yazarlarımızdan bitsy'nin "anca twitterdan toplu halde tt listesinde yer buldurabilirsek, infial yaratabilirsek bir nebze dikkat çeker. yapabileceğimiz şey buysa eğer, onu da yaparız." şeklinde bir teklifi bulunmakta.

(#41848018) : bahsi geçen Chemfleet firmasının açıklaması.

--editler--

Konu ile ilgili Piri Reis Üniversitesi'nden yapılan açıklama aşağıdaki gibidir:

--alıntı--

görsel

Mustafa Koç , 19 yaşında Piri Reis Üniversitesi Deniz Ulaştırma işletme Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiydi. Chemfleet ve Armador Tankers firmaları aracılığıyla 3 aylık gemi stajı için istanbul'dan Hindistan'a hareket etti.

Fırtınadan dolayı stajyer olduğu gemi GANNET S, limana yanaşamadı ve 11 gün boyunca Hindistan'da, firmanın aracı olduğu hijyenik olmayan bir otelde konaklamak zorunda kaldı.

11 günün sonunda staj yapacağı GANNET S gemisine katıldı ve 18 gün boyunca günde ortalama 20 saat çalıştırıldı. Ayrıca yatması gereken kamarada Guardlar kaldığı için kendisine revirde kalması söylendi. Geminin A/C(Havalandırma) sistemi bozuk ve sebebi belirsiz olmakla birlikte kaldığı revirdeki vantilatör alınmış olduğundan dolayı, ortalama 45 derece olan bir revirde uyumak zorunda kaldı.

Gemide stajyerlerin temizlemesi yasak olan bir tankı(20 metre derinliğinde, 1 metre açıklığı olan ve ortalama sıcaklığı 50 derece olan kapalı alan) birinci zabitin seçenek bırakmaması sebebiyle temizledi. Normal şartlarda bile tank temizlemek tank içerisindeki kalıntılardan dolayı oldukça riskli.

Mustafa Koç bunun gibi koşullar altında 18 gün çalıştırıldı ve ailesine de bu koşulların uygun olmadığını belirtti. 11 temmuz sabaha karşı 4 civarında vardiyası olmasına rağmen yorgunluğundan dolayı uyandırılmadığı iddaa edildi. Sonrasında sabah 8 civarında uyandırılmak için odasına girildiğinde cansız bedeni bulundu.

Mustafa Koç, staj öncesi gemi adamı olmak için detaylı sağlık kontrollerinden geçmiş ve gerekli olan aşıların tamamını yaptırmıştır. Kendisinin daha öncesinde herhangi bir sağlık problemi bulunmamaktadır. MLC standartlarına göre bu çalışma koşulları uygun olmamakla birlikte bu ilk defa karşılaşılan çalışma şartları değildir. Türk Denizcilik Firmaları, gemide bulunan stajyerleri kurallara uygunsuz ve ağır şartlarda çalıştırmaktadır ve bunun gibi yüzlerce olay vardır. Bu ve bunun gibi olayların son bulması için ailesi ve arkadaşları kamuoyu oluşmasını istemektedir.

--alıntı--
Mekânı cennet olsun inşallah. Sorumlular hakkında derhal yargı gereğini yapmalı, gerekirse piri reis üniversitesi rektörünün de ifadesi alınmalı.
Üzmüştür. Zaten bu mesleği normal bir insan yapamaz öyle bir meslek. Kazandığın para = hayatın.
üzdü gencecik kardeşimiz, sorumluları en ağır cezaları almadığı sürece bu işler düzelmez.

benim dikkatimi çeken ise yazıya gelen 4 eksi oy. sevgili annesini de içerisine katarak en ağır hakaretlerde bulunduğum eksi veren arkadaşlar, neden eksi oy verdiğinizi açıklar mısınız?
Insanlar öyle pislik ki stajyeri direkt kullanılacak kişi olarak görüyorlar. Zaten yaş itibari ile hakkını arayamayan insanlar oluyorlar. Bir de gözlerine girme çabası vs. Bende stajyerlik yaptim.
Muhtemelen kurnaz geçinen tipler bu çocukcağızı kendi yapmaları gereken her tür pis işe zorladı.

Keşke buradan bir hapis cezası çıksa. Zavallı çocuk. Zavallı ailesi. Ne ümitlerle girmiştir bölüme...
stajyerlik bütün mesleklerde kötüyken denizcilikte 3 kat daha kötüdür. ben 8 ayı kesintisiz gemiden inmeden olacak şekilde 12 ay stajyerlik yapmış biri olarak konuşuyorum. hayatımın en kötü zamanlarıdır. kendinizi savunma, hakkınızı arama, yapmam deme gibi bir lüksünüz yok karşınızdaki insan değilse. ya yaparsınız ya da ilk limanda gönderirler ve derdinizi kimseye anlayamazsınız. maalesef denizde evde karısına laf geçiremeyen kimse tarafından sevilmeyen insanlar yetki sahibi olunca aslan kesiliyor. genç arkadaşıma yazık olmuş. umarım denizcilik camiası bu durumdan bir ders çıkarır ve sorumlular bir an önce cezalandırılır.
"anaların vatanı evlatları!" dediler ağladım çünkü hayatımda bu kadar doğru bir söz duymadım. bir anneyi daha vatansız bırakanların cezalarını çekmesi ailesinin yürek yangınını dindirmeye yetmez belki ama... bizler için de; gencecik çocukların hayallerini sömüren, gelecek kaygılarını kullanan mahlukların aramızda olduğunu bilmek de baş edilmesi zor bir travma!

nurlar içinde uyusun.
Çürümüşlüğün yüz bulmuş hali. Allah belanızı versin.
bu işin sorumluları demek yanlış olur masum kalır. suçluları katilleri bulunmalı. o çocuk da biliyordur ne ağır şartlarda çalıştırılacağını. göze alıp gitmiştir hallederim nasıl olsa böyle gelmiş böyle gidecek canına bir şey olacağını düşünmemiştir bile. ama sonrası için emsal teşkil edecek çok acı bir son yaşamış çok üzücü.. ailesine allah sabır versin. bu ülkede kökten değişmesi gereken bir sistem var. stajyerlerin kölelik sınıfına dahil olması, görülecek duruşmada serbest kalması muhtemel suçluların hafif cezalarla yırtması.. ölüm sebebine başka bir şey yazacaklar ve ailesi asıl darbeyi o zaman yiyecek. oğullarının acısı içlerini yakacak ama kimi kime şikayet etsinler ki o acı hafiflesin? anca twitterdan toplu halde tt listesinde yer buldurabilirsek, infial yaratabilirsek bir nebze dikkat çeker. yapabileceğimiz şey buysa eğer, onu da yaparız.
böyle ölen ilk kişi değil, son kişi de olmayacak.
ruhu şad olsun.

kapitalizm..
gemi veya gemiciklerin sahiplerinin oldugu kesim bellidir. aradaki zayif halkalara göstermelik cezalar verilerek gecistirilecektir.

Devlet olarak ne Zaman bir is becereceksiniz!
Konu ile ilgili Chemfleet firmasından açıklama gelmiştir.

Açıklamadan önce şuraya yorumumu koyayım.

yalanınız batsın

Neymiş, çalışma saatlerine uyulmuşmuş, tanka birisi refakatinde girmişmiş. Tabi kimse olaydan anlamadığı, gemi ortamının ne olduğunu bilmediği için sıkın. Atış serbest değil mi?

Değil birader.

Ben de çalıştım o gemilerde, ben de staj yaptım. International Safety Management yani uluslararası emniyetli yönetim sistemi olarak tanımladığımız ve ism olarak kısalttığımız denizcilikte çalışma ile alakalı her şeyi barındıran sistemin nasıl kullanıldığını bilmiyoruz değil mi?

Ism'e göre her denizci, 24 saatlik süre içerisinde 14 saatten fazla, 7 günlük süre içerisinde 72 saatten fazla çalıştırılamaz.

Normalde sistem güzel. Fakat gemilerde bu ne yapılır, kağıt üstünde düzeltilir değiştirilir. Aşan saatler dinlenme olarak gösterilir. Hatta fazla mesai istemesine engel olmak için günlük 8 saati aşmamaya çalışılır. Ve ay sonunda da herkesin önüne bu kağıtlar koyulur, imzalatılır. Sıkıyorsa imzalama. Verilen emirlere uymadı diye ilk limanda salarlar adamı. Dava mı açarsın? Aç. Kazan hatta. Sonra ne olur? Hepsinin birbirinden haberdar olduğu personel müdürleri, şu personel bize böyle böyle yaptı diye seni fişlerler. iş bulamazsın. Zaten ortada ne aslan var ne de ekmek. Şimdi kanıt olarak ne gösterecekler? Bu bi boka yaramaz kağıt parçalarını. Bakın diyecekler, çalıştığı saatler böyle.

Ben kuru yük gemisinde stajımı yaptım. Bizde tank temizliği yoktu ama ambar temizliği vardı. Bırak birisinin refakatinde yapmayı, ikinci kaptan direkt olarak işi bana bırakır giderdi. O ambar içinde kayıp kolumu çıkardım ben.

Stajyerler gemide hem gemici hem zabit hem kamarot kısacası joker eleman olarak kullanılır. Bir yerde bir eksik varsa oraya gönderilir. Bunların haricinde de kaptan gibi vardiya da tutar.

Bir insanı sömürmek için ne varsa kullanılır anlayacağınız.

Şimdi insanları bilmediği için böyle şeylerle kandıramazsınız, kandıramayacaksınız.

--alıntı--

"Piri Reis Üniversitesi Güverte Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Mustafa Koç’un Gannet S gemisinde stajını yapmaktayken 11 Temmuz 2019’da hayatını kaybetmesi bizi derinden üzmüştür. Basında ve sosyal medyada yer alan eksik bilgileri gidermek üzere kamuoyunu bilgilendirme zorunluluğumuz doğmuştur.

Piri Reis Üniversitesi Güverte Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Mustafa Koç, mecburi deniz stajı başvurusu üzerine 16.956 DWT’lik Gannet S gemisine katılmak üzere gemiye katılacak diğer 5 gemi personeli ile beraber 11 Haziran 2019’da hava yoluyla Hindistan’daki Kandla Limanı’na gönderilmiştir.

Gannet S isimli gemi 12 Haziran 2019 saat 08:00’de Kandla Limanı’na varmıştır. Sahil tanklarının dolu olması sebebiyle gemi planlandığı şekilde limana yanaşamamıştır. Bunun üzerine gemiye katılacak personelin konaklamaları yerel acente tarafından ayarlanan 3 yıldızlı Hotel Gokul’da (gokulhotel.com) sağlanmıştır. Yerel prosedürlerin tamamlanması üzerine tüm personel 22 Haziran 2019’da demir bölgesinde gemiye katılmıştır. Gemi, bitkisel palm yağı yükünü tahliye etmek için 28 Haziran 2019 saat 22:00’da limana yanaşmıştır.

Gemiye katılışından sonra stajını en iyi şekilde tamamlaması için Mustafa Koç, liman ve seyir vardiyalarına iştirak etmiştir. Gözetim altında, kurallara uygun şekilde operasyonlara gözlemci olarak katılması sağlanmıştır. Mustafa Koç hiçbir operasyona fiziken sorumluluk yüklenerek katılmamıştır. Günlük çalışma saatleri kurallar dâhilinde planlanmış ve kayıt altına alınmış olup kesinlikle yasal süreleri aşmamıştır. Eğitimin bir parçası olarak, çalışma yapılan bir kargo tankında, diğer uzman personelin yanında kısıtlı bir süre için gözlemci olarak bulunmuştur.

2 Temmuz 2019 saat 13:00’da gemi limandan kalkarak bir sonraki yükleme limanı olan Djibuti Limanı’na seyretmiştir. Gemi, 10 Temmuz 2019 saat 05:00’da melas (şeker pancarı şurubu) yüklemek üzere Djibouti Limanı’na yanaşmıştır. Aynı gün saat 17:00’da paydos edilmiş ve akşam yemeği sonrasında personel istirahate çekilmiştir.

11 Temmuz 2019 tarihinde gemi liman periyodundayken, saat 08:00’de Mustafa Koç telefon ile uyandırılmak istenmiş, ancak telefona cevap alınamamıştır. Saat 08:15 civarında 4. Kaptan kendisini uyandırmak için kamarasına gitmiş ve Mustafa Koç’un hareketsiz olduğunu derhal gemi kaptanına haber vermiştir. Bu esnada ambulans çağırılmış, kaptan tarafından ilk tespit ve müdahaleler yapılmıştır. Ancak yapılan tüm ilk yardım müdahalelerine rağmen stajyerimiz Mustafa Koç hayata döndürülememiştir.

Cibuti’de görevli değerli Türk Büyükelçimizin yardımları ile bölgesel bir hastanede merhum Mustafa Koç’un vefat sebebi incelenmiştir. Uluslararası transfer izinleri ve işlemleri sonucu, merhumun cenazesi 15 Temmuz 2019 akşam saatlerinde istanbul Havalimanı’na ulaştırılmış ve ailesine teslim edilmiştir.

Mustafa Koç, stajı süresince öğrenmeye hevesli, güler yüzlü ve iş arkadaşları ile son derece iyi anlaşan, uyumlu bir personel olarak gemi kaptanının takdirini ve tüm gemi personelinin sevgisini kazanmıştır.

Stajyerimiz Mustafa Koç’u genç yaşta, ani ve beklenmedik şekilde kaybetmekten dolayı gemideki çalışma arkadaşları ve tüm ofis personeli olarak derin üzüntü duymaktayız.

Değerli kardeşimiz Mustafa Koç’a Allahtan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve baş sağlığı dileriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

--alıntı--
yapılan açıklamayı okudum hiçbir şekilde hata-sorumluluk ile alakalı bir ifade yok.

hani kısaca demişler ki "bu çocuk yatağında kendi kendine öldü". bizde yedik.
Çalıştığı firma açıklamasına göre ölümü (hesapta) uyurken kalp krizi veya beyin kanaması geçirmiş mealinde bir açıklamayla çalışılan stajyer.

Şüpheli ölümdür, ayrıntılı bir otopsi yapılması şarttır. Velev ki kalp krizinden ölmüş olsun o yaşta ve sağlıklı olan bir genç ne şartlarda zorlandı da kalp krizi geçirmiş olsun.

Ülkede çalışan hakkı ne durumda görmek lazım, neresinden tutulursa orası elinizde kalıyor.
iş güvenliği konusunda halen çoook gerilerde olduğumuzu gösterir.
üzmüştür. Allah rahmet eylesin. Sevdiklerine dayanma gücü versin inşallah.
yazık günah.

insanlar ne şartlarda staj yapıyor. biz de bizimkileri sabah anadolu adliyesine gönderince trip yiyoruz.
eğitimsiz ve ahlaksız kişiler tarafından ağır işçiliğe maruz bırakılmış, bunun sonucunda vücudu dayanamamış kardeşimiz.

daha bu dünyada hiçbir şey göremeden, gencecik yaşta hayata veda etti. katillerinin yargı önünde en ağır cezaları almasını diliyorum.
Sorumluları hiçbir ceza almadan sıyrılacaklardır.
Denizcilik alanındaki firmaların zenginlikleri ve bağlantıları düşünüldüğünde Bırak olayın yargıya varmasını, birilerinin sorumlu olduğunu belirtecek bir bilirkişi-adli tıp raporunun hazırlanacağından bile şüpheliyim. Kalp yetmezliği denir, dosya kapatılır.
Îş güvenliği, sosyal haklar, insani şartlarda çalışma ve dinlenme hakkı tanımayan şirketler, temsilcileri, yetkilileri kamuoyu önünde ifşa edilmeli ve en ağır cezalarla boylarının ölçüsü alınmalıdır.

insan unsurunun bu denli ucuz ve hoyrat kullanılması, hak hukuk, kural tanımadan az insanla çok iş yapma rezaletine dur denilmelidir.

19 yaşînda, tüm sağlık kontrolleri yapılmış sağlıklı bir genç, yatağında ölmez!
Bu martavalları, marko paşa'ya anlatın siz!

Lanet olsun iş ahlakınıza, güldüren açıklamanıza!
daha da gerisine bakarsak zor şarlar altında çalışabileceğine dair rapor vermişler elemana fakat o zorlu şartlar altında ölmüş. kalp krizi olsun fark etmez sonuçta adamın zor şartlar altında çalışabileceğine dair bir belge var ve bu belgeyi ona verenler de suçludur. onlar da incelenmesi lazım. onu hayvan gibi çalıştırıp sağlığından edenler de bedel ödemeli.
Niye gündem olduğu belli olmayan önemsiz haber.
stajyeri makine gibi görmek.
tek kelimeyle adice.
çalışanların stajyerlere en ufak saygısı olmuyor, pek çok sektörde böyle.
bari bu durum tonlarca suyun içindeyken farklı olsaydı. özenli davranılsaydı, sayılsaydı Mustafa.

gencecik yaşında... yazık çok yazık.
Allah rahmet eylesin.
kendi kendine bir ölüm değil de resmen cinayet bu.
kim bilir ne ağır şartlar altında çalıştırıldı da dayanamadı..
vicdansızlığınızda boğulun.
19.
Gencecik
Genç bile değil.
Genç-ce-cik.
güncel Önemli Başlıklar