bugün

Başını powerquest çekmektedir.
nwobhm, power ve thrash metal gibi fraksiyonların üçgeninde kalan bir metal müzik altürü. aynı zamanda en sevdiğim türlerden biridir.
thundersteel ve painkiller albümleri bu türe çok iyi örneklerdenlerdendir.
Speed metal, power metal, heavy metal ve thrash metal üçgeni arasında bir alt türdür. Ne power metal kadar yumuşak ve melodiktir ne de thrash metal kadar agresif ve serttir. 80'li yıllarda Motörhead'in çıkışıyla bayağı popüler olmuş daha sonraları bu grupların thrash metal'e kaymasıyla popülerliğini kaybetmiştir. Ülkemizde Pentagram'ın bu metal türünü icra ettiği söylenebilir. Pek çok kişi karşı çıksa da Children of Bodom'un speed metal icra ettiği söylenmektedir.
blind guardian kesinlikle bu türü icra etmektedir. ayrıca dragonforce'un tarzı speed metal değildir; extreme power metal 'dir.
ne zaman ve kim tarafından ortaya atıldığı tam olarak bilinmeyen bir türdür. ara geçiş formu gibi bir şey olduğundan ve nwobhm, punk, thrash, power gibi türlerden etkilendiği için bu türlerden ayrı düşünülemez. melodik ve hızlı olmakla beraber; vokal olarak yırtıcılığı thrash metalden, hız ve melodiyi de power metalden almıştır. tabii bunların hepsi heavy metalin birer alt türüdür. metallica'nın ilk albümünde whiplash adlı şarkıya bir bakın mesela. speed metalin en güzel örneklerinden biridir. helstar, cacophony, agent steel ve muhtemelen adı sanı pek duyulmayan rusyalı grup kruiz bu türün öncülerindendir sanırım. dave mustaine de metallica'dan kovulmasından sonra bunu kendine yediremeyip en hızlısı benim gibisinden kasıntılıklarla özellikle ilk 3 albümünde speed metalin bazı örneklerini sunmuştur ve sonradan ortaya çıkan birçok grubu hız konusunda etkilemiştir. annihilator ve slayer'ın da bu türe katkısı vardır; ancak tekrar belirtmek gerekirse, bu tür bence thrash metal'den ayrı düşünülemez.
tüm bilinenlerin aksine metallica'nın 1983 tarihinde doğmasına sebebiyet verdiği ve de beraber büyüttüğü thrash metal'in bir iki kademe üst halidir(tam yapılandırılmamış). 1983-1985 tarihleri arasında bir sürü grup değişik denemelerde bulunmuş fakat melodileri hıza uyarlayamamışlardır. metallica bunu 1983 tarihinde kill'em all albümüyle başlatır. albümün büyük bir kısmı speed metal olarak çalınmıştır.

devam eden albümlerde yine yerini alan bu tür zamanla 1996 load albümüne kadar özgünlüğünü korumuştur. fakat kült olan birçok şarkı daha sonra uyarlamalar yüzünden bu kategoriden çıkmıştır.

metallica speed metali 2003'te yayınlanan st anger albümünde yeniden canlandıracağına söz vermiş olsa dahi, bu sözünü pek tutamamıştır. albüm değişik çevrelerden çok kötü tepkiler toplamıştır.daha sonra gelen singlelarda tekrar yorumlanan şarkılar yine speed'e geçişi yapamamıştır. peki 2008? death magnetic adlı son piyasa albümüyle eskiye dönüşü başarılı bir şekilde veren metallica, yine bu tarzı unutmuş gibi geliyor bana. nedense thrash-heavy var fakat speed metale tam bir oturtulacak şarkı göremedim.

çıkalı neredeyse bir sene olacak olan albüm* ilk aylarında bütün grupları sollasa da, elektronik müziğin bir yerde gölgesinde kaldı. veya metal yaptığını söyleyen birçok elektronik müzik yapan kişinin tavrı bunda etkili olmuştur kanımca.

son olarak; bakıldığında speed metali başka gruplara yakıştırmak olasıdır. fakat biraz işin içinde olmak, bilmeden; fikir sahibi olmak buna yol açabiliyor.

speed metalin diğer gerçekçi örnekleri için motörhead ve judas priest verilebilir. fakat motörhead yine metallica gibi, 80lerin başında bu işe başlamıştır. bunu kimin tekeline vereceğiz doğrusu merak uyandıran bir soru. motörhead de yapıyor fakat, 1980-1983 arası incelendiğinde, durumu tekele vermektense ikisine direk bağlamak mantıklı gelmektedir.
cacophony grubunda marty friedman ve jason becker ın tüm inceliklerini sergilediği müzik türü ayrıca megadeth in killing is my business albümü bu türün ilk örneklerindendir.
genellikle iki gitarlı gruplarda görülen, thrasten daha ılımlı, ancak bilinen rock ve metal formlarından çok daha süratli bir formdur. en güzel örneklerini cacophony'de görebilirsiniz.
ilk dönem pentagram'ı da bu türde müzik yapardı, epey de güzel yapardı, sonra türkü metal'e yöneldi.
(bkz: dragonforce)
melodik içeriklerin yoğunlaştığı heavy metal türü.
judas preist - painkiller albümü bu akımın ne türde olduğunu fazlasıyla örneklendiriyor.