bugün

cem yılmaz'ın esprilerinde bol bol kullandığı enerji tepkimesi.
başarılabildiği taktirde füzyonu sağlamak için devasa enerji kullanılması gerekmeyecek böylece her yerde kolaylıkla enerji elde edilebilecek. Abd'nin 2000 lerin başında en çok kaynak ayırdığı projedir. Ancak sera gazı ve karbondiyoksit salımının falalığı sebebiyle soğuk füzyonun maddi kaynağı durdurulmuş ve yapay oksijen konusuna yönlendirilmiştir.
bazı amerikan filmlerinde casusların ve cıa ajanlarının peşinden koştuğu mucizevi formülün adı.
fos çıkan proje.
sadece yildizlarin içinde oluşabilen, nükleer reaksiyonlarin, oda sıcakliginda da meydana gelmesiyle açığa çıkacak enerjidir. gerceklestirilebilseydi dunyadaki enerji sorununun bitecegi soyleniyordu. temel iddiasi ise; paladyum elektrotları ağır suya batırıldığı zaman ortaya çok büyük miktarda enerji çıkacaktı, bir enerji patlaması yaşanacak ve soguk fuzyon gerceklesecekti. olmadi.
sudan ucuz enerji uretebilme kapasitesine sahip, resmen sairin dedigi gibi, kasimpasa'dan yukarisini kapsayan bir utopyadir. ha, 1989 yilinda utah universitesi'nden iki kafadar biz yaptik, soguk fuzyon oldu demistir ama arastirmalar sonucunda hic de olduramadiklari* ortaya cikmistir.

peki soguk fuzyon icin ne gereklidir? mesela bir hidrojen atomunu alirsiniz efendim, sonra da parcalarsiniz. bunun adi fisyon olur. atom bombasi boyle yapilir. can sikintisindan birlestireyim derseniz, onun adi da fuzyon olur. tabi, bu arada size cok degerli bir bilgi lazim: dunyadan kurtulma hizi! asagi yukari saniyede 11 km oldugunu goz onunde bulundurup, atomu birlestirdiginiz an kendinizi bir baska gezegene gonderebilecek bir makine de insa etmeniz gerekmektedir. cunku bu birlesme esnasinda ortaya cikan isi gunesin yuzeyindeki isiya denktir. eh, dogal olarak soguk fuzyon denilen de, bu birlesmeyi soguk bir ortamda yapmak, sonra da ortaya cikan gunes enerjisi degerindeki isiyi sark kurnazliginda kullanmaktir. bu yuzden utopyadir. yok, ben seni anliyorum nazim*. modernizmin utopyasi devrimdi ama artik postmodernizmin utopyasi soguk fuzyon. sormak lazim simdi, mutlulugun resmini yapan abidin'e. sen atom birlestirebilir misin?
Mıt de bir kaç bilim adamının gerçekleştirdiği söylentisi şu günlerde fizik dünyasını hareketlendirmiştir.*
(bkz: füzyon soğuk yenen bir yemektir) hassiktir olmadı be. *
sıcak füzyonu amerika, rusya yaptı belki çin de yapmıştır. şu aralar amerikada soğuk füzyondan enerji elde ediliyor ama hala geliştirilme aşamasında ve hala güvenlik zaafı oluşturabilecek gizemli kısımları var. önemli çok sayıda bilim adamı buna kafa patlatıyor. kesinlikle bilgilerini paylaşmayacaklartır ve bu "bedava" enerjiyi "ödül" olarak ülkelere kısıtlı bir süre verebilirler.
En tehlikelisi:

(bkz: ılık füzyon)
ses dalgaları yardımıyla başlatılan "bubble fusion" ve elektron ile aynı yüke, spin'e fakat daha fazla kütleye sahip müon parçacığı ile yapılması öngörülen "muon catalyzed fusion" gibi iki görece olası teknolojinin geliştirildiği alternatif enerji kaynağı arayışıdır. iki çekirdeği birleştirmek için coulomb bariyerini aşmak gerekir ki bu ya çok yüksek sıcaklık ya da quantum tünelleme etkisi yardımıyla olabilir. ilki bariz sebeplerden ikincisi de verimlilik sebebiyle henüz yapılamamaktadır. bu sebeple soğuk füzyon arayışlarına girişilmiştir fakat henüz efektif bir teknoloji bulunamamıştır.

bubble fusion'da enerji eldesi basit bir sisteme dayanır fakat oldukça verimsizdir. muon füzyonunda atomlar iyonlaştırılır ve kaybettikleri elektron yerine muon yakalamaları sağlanır. aradaki kütle farkı sebebiyle kütleçekim kuvveti coulomb kuvvetine (elektrostatik itme) galip gelir ve çekirdekler birleşmeye başlar. ne var ki ara evrelerde oluşan alfa parçacıkları (helyum çekirdeği) tarafından yakalanan muonlar verimi düşürür. bunun üstesinden gelecek ölçüde muon akısı sağlayabilecek bir teknoloji de henüz mevcut değildir.
uludağ sözlük'ün ne kadar halk sözlüğü olduğunu bir kez daha ortaya koyan füzyon. vay arkadaş, mynet'te iki tane soğuk füzyon haberi okuyan adam uzman kesilmiş gelmiş bir de kehanet üretiyor. adam karı kız muhabbetinde nitroyu basmış, hızını alamayıp soğuk füzyona girmiş. neyse, sizinle cern'de görüşeceğiz zaten.
şu an için bir denetim altında olması imkansız kabul edilen füzyon türü. normal bir füzyon tepkimesi akıl almaz derecede sıcaklıklarda gerçekleştiğinden (örneğin güneşte füzyon tepkimeleri gerçekleşerek hidrojen helyuma dönüşür ve bu on milyonlarca derece sıcaklıkta gerçekleşir) bilim adamları bunun çok soğuk bir ortamda ve laboratuvarda mümkün olup olamayacağını düşünmüşler, ancak bu fikir çoğu bilim insanı tarafından kabul görmemektedir.

peki soğuk füzyon nedir? çok soğuk sıcaklıktaki çekirdek kaynaşmasıdır. yani iki pozitif yüklü çekirdek bir araya gelerek başka bir element oluşturmak üzere birleşirler. bunu yapmak ise çok zordur çünkü pozitif yüklü iki çekirdek birbirine yaklaştıkça birbirini daha kuvvetli itecektir.
boş iş. kuran da yazıyo zaten saçma.