bugün

Yaşarken hayatımıza yön veren hayatımızı şekillendirme amaciyla uydurulmuş olması mümkün onca hikaye var bazen bunlar gerçek de olabilir ama çoğunun ortak özelliği hareketlerimizin sınırlarını çizmeye yönelik olması. Ve bu gücünü toplumsal kabullenmişlige karşı gelemememizden almaktalar.

Aşağıdaki linkte bahsedilen Sosyal Baskı Teorisi bu durumu aciklar nitelikte.

Özellikle cemaat ve benzeri oluşumlar icerisinde bulundugunuz takdirde karsilasacaginiz en muhtemel şey şeyh ya da önemli bir zat olarak kabul edilmiş kişilerin başından geçen kutsallığı ön plana çıkarılmış hikayelerdir ve ortamda bunların genel bir kabul görmesi size de etki edecektir.

Özellikle Türkiye'de hikaye kültürü çok yaygın bana göre bu çok tehlikeli bir şey. Camide cemaatte tarikatta vs tüm dini oluşumlarda bu durumla karşılaşmak çok mümkün. Mesela bir adam varmış söyle böyle yapmış sonra da böyle olmuş. Bir zamanlar evliyaullahtan bir zat varmis ...... Gecmiste Allah'ın sevgili kulu hdvsugsydhdhd surada yasarken fufhbdbdjsisb vs vs. diye giden hikayeler olur hikaye bittikten sonra ana fikir orada kabul edilen inanislarla bağlanır ve hikayeler birer doğru kabul edilir sorgulanmaz ve o sorgulanmayinca diğer anlatilanlar hic sorgulanmaz derin bir bağlılık olusur o anlatan kisiler ya da olusumlara karşı yani bir nevi fanatiklik.

http://mis.sadievrenseker...-social-dominance-theory/