bugün

mustafa şevki doğan ın yönetiminde, başrollerinde kenan imirzalıoğlu ve cansu dere nin yer aldığı, çekimleri devam eden osmanlı filmi.
Fragmanı çıkmış mşd * filmi.

http://www.youtube.com/watch?v=Fcy8iohlC3c
fragmanı gayet keyifli olan "umarız izlediğimizde de aynı keyif alırız" diye temenni de bulunduğumuz çalışmadır.
son osmanlı yandım ali nin her osmanlı gibi * (bkz: baltacı mehmet paşa) rus kızına hayır diyemediği filmdir.
kenan imirzalıoğlu'nun slav hatunu öyle rol mol değil harbiden bafilediği söylenen filmdir.
basrollerinde kenan imirzalioglu nun oynadigi, yandim ali slogani ile yola cikan yeni bir turk filmidir. pek yakinda gosterime girecektir.
(bkz: osman tanburaci)
yahya kemal için de kullanır bu söz.
(bkz: son mohikan)
henüz doğmamış olan osmanlıdır.
kum torbalarına vura vura nasırlaştırdıkları yumruklarından nasiplenen atları süvarisiyle beraber devirirlerdi ki, bu vesileyle "Osmanlı tokatı" meşhur olmuştu.işte onlardı son osmanlı...
19 ocak'ta vizyona girmesi beklenen film.
maskeli beşler ırak, ermet komutanım gibi yapımların üstümde oluşturduğu hüznü (eksiklerine rağmen) dağıtmayı başarmış izlenesi film. en azından devam filmlerinin daha da birbirini aşacak bir milli kahraman serisine dönüşmesi mümkün. filmin en başından söylenmesi gereken, daha ziyade bir aşk-aksiyon filmi olduğu.

adetimdir ilk olarak eksiklerinden başlarım eleştirmeye.

--- spoiler ---

oyuncu seçimine diyecek lafım olmasa da bir cansu dere'nin oyunculuğu tüm film içinde öyle sırıtıyor ki. boynuna geçirilmiş ilmekten kurtulduğu an gülücükler içinde hayatına devam etmesi, son sahnede bir anda karar değiştirip sevgilisiyle direnişe katılmaya karar verme anında yaşaması gereken duyguların bir tekini bile yansıtamaması cansu dere'nin bir sinema filmi için, yahut oyunculuk için doğru seçim olmadığını gösteriyor. yüz olarak o karakter için çok uygun seçim ama maalesef bir aktris olarak çok yanlış bir seçim.

--- spoiler ---

film boyunca beni en çok rahatsız eden diğer bir konu ise takma bıyık hadisesi oldu. arkadaş ben anlamıyorum, bir bıyık uzatmak bu kadar zor mu? resmen o oyuncak bıyıklar gözüme gözüme girdi filmin sonuna kadar. kenan imirzalioğlu'nun bıyıkları kimi yerlerde gerçek kimi yerlerde takmaydı. şimdi film endüstrisi olarak sorun şu: bir film için senaryonun okunması, projeye başlama kararını verme, castı yapıp, filmi çekmeye başlama ve film çekimlerinin sonuna gelme süreç yaklaşık olarak üç bilemedin dört ay sürüyor. insanlar hişş hadi takımı toplayın film çekeceğiz diyorlar ve film çekiyorlar. bir oyuncunun da böylesi bir sinema filmi için gerek dış görünüş gerek yansıtacağı karakter olarak bu kadar kısa bir sürede hazırlanması mümkün değil. sonra diyoruz ki neden hollywood filmleri daha çok izleniyor. adamlar popülist filmler yapsalar da uzun bir proje süreci geçiriyorlar ve minimum hatalarla filmler üretiyorlar.

--- spoiler ---

atatürk sanki animasyon gibi durmuş, biraz göze batıyor ama çok benziyor içim bir acayip oldu. tek anlamadığım nokta atatürk'ün neden umutsuz ve ümitsiz bakışlarla oynadığı.

--- spoiler ---

filmin renkleri çok iyi. efektler ise bir türk sinemasından beklenebileceklerden daha öte, bu yüzden maskeli beşler ırak yerine gidilmesini desteklediğim bir film. beni en çok sevindiren ise milli duygularla bir film çekilmeye çalışılmış ve bunun da başarılmış olması. umarım devam filmlerinde bu yön daha baskın olur ve bu filmde daha çok öne çıkmış olan aşk hikayesinin önüne geçer. böyle yapımları desteklemek boynumuzun borcu diye düşünüyorum, yapımcılar daha fazla para kazansın diye değil, ileride daha da kaliteli yapımlar izleriz belki diye. yapanların ellerine sağlık, tebrikler.
seyredilesi, eğlenceli bir film.

--spoiler--
atatürk'ü canlandıran (bkz: alican yücesoy)'u iyi benzetmişler ama bu karakter çok tedirgin bakışlıydı sanki dokunsan ağladı ağlayacak bir hali vardı, atamız da böylemiydi merak ettim doğrusu.
--spoiler--

ve bir de

--spoiler--
gördüğüne aşık görmediğine bulaşık yandım ali'yi en sonunda vatan sevgisi paklamıştır.
--spoiler--
beklenilenden iyi çıkan, sonunda devamı gelecek hissi bırakan bir film . özen film in patronu mehmet soyarslan da film de ufak bir rol almış Atatürk le (alican yücesoy) aynı karede olma fırsatını kaçırmamıştır.sıkmayan, genel olarak başarılı bir film olmuş.
başarılı bulduğum özellikle kenan imirzalıoğlu' nun ilk kez bu kadar içten ve yerinde oynadığını gördüğüm filmdir. filmin kadınlarla olan ilişkilerin anlatıldığı bölümleri ilk yarıyı biraz sönük bıraksa da ikinci yarı ile film kendisini kurtarmıştır. ayrıca film de jerar' ı oynayan öner erkan da üstün bir performans sergilemiştir. özellikle jerar' ın öldüğü sahnede dakikalarda aynı yüz ifadesini sergilemesi* bende "vay anasını lan" tarzında söylemlere neden olmuştur. son olarak filmin müzikleri* film sahnelerine cuk oturmuştur. bu seneki birçok yapım gibi bu filmin müziklerine de hasan saltık ve aytekin g. ataş** el atmıştır, güzel yapmıştır.
çok önemli bir dönemi anlatmaya çalışmış, osmanlının son dönemlerindeki özgürlük mücadelemizi ufak bir konu etrafında döndürerek bizlere sunmuştur. cansu dere'nin boş bakışları ve ezelden beğenmediğim oyunculuğu filmden biraz soğutmuş, etkilemesi gereken sahneler etkisini yitirmiştir. daha başarılı kadın oyuncular kullanabilecekken neden cansu dere anlayamadığım filmdir.

--spoiler--

fakat en önemlisi filmdeki gereksiz yere uzatılmış, ve hatta fazlasıyla işlenmiş sevişme sahneleridir.kuşatma, mücadele, hinlikler, ihanetler, casusluklar, direnmeler varken işleyebileceği, bu sahnelerin gereksiz çoğunluğu konuyu dağıtmıştır.özellik fransız hatun ile olan sahnede hadi be kardeşim sevgilisi bassın olay geçsin, savaşa yönelin savaşa diye isyanıma sebebiyet vermiştir.lakin ince ayarları ve nüansları ile dikkat çekiyor.işgalci ingilizlerin önlerine attıkları ekmekleri, silahları bıraktırıldıktan sonra eskişehirden gelip ortada kalmış askerlerin alıp kenara koymaları gibi..

--spoiler--

son zamanlarda türk filmlerinin vizyonu doldurmasının sevincine eklenen bir filmdir. izlenmesi de gerekir. eğlenceli, bol atraksiyonlu belgesel tadında..
Cuma günü vizyona girmiş, bazı sinemalarda ise Kodak'ın Türkiye'ye getirmekte geciktiği hammadde problemi yüzünden cumartesi gösterimine başlanabilmiş filmdir.
Görsel efektleri her ne kadar amatör gözükse de; kostümlere özen gösterilmiş, bazı yerlerindeki aşk meşk sahneleri ile sıkan fakat geneline baktığımızda kötü diyemeyeceğimiz bir vatansever filmdir. Film bitiminde gittiğim salondaki (bkz: Kanyon Levent) tüm seyirciler ayakta alkışladı.
senaryosunun bir çizgiromandan uyarlandığını duyduğum türk filmi... başrolde kenan imirzalıoğlu oynuyor...
guzel dunyamizi isgal eden pis uzaylilara, gelecekten gelen terminator robotlara, kafasinin arkasina takilan cip ile yeni bir dunya kuran siyahli abilere bes cekecek kadar guzel bir film.
sadece isgal zamanlarini anlatiyor, biraz abarti olabilir ama kesinlikle "tatli su devrimcileri" nin bahsettigi gibi kasintilik bir film degil.
emek harcanmis ve kendince seyredilebilecek yanlari cok.
milliyetci duygulari kasimaya gelince;
isgal yillarinda yoktan var olan bir millet, onlarca isgal kuvvetlerine ve icimizdeki hainlere "kol gibi koymustur boruyu". yoktur bundan otesi.
son zamanlarda türk sinemasının ne denli geliştiğinin bir kanıtı olabilecek,özellikle de yandım ali karakteri*ile Atatürk'ü canlandıran oyuncunun göz göze geldikleri sahnenin unutulamayacağını düşündüğüm filmdir.
(#1144183)
maalesefki sadece sevisme sahnesi ve cansu dere kenan imirzalıoglu'nun öpüsmesiyle vizyona girmeden dikkat ceken hic bir programda bunların dısında iceriginden bahsedilmeyen film.
osmanlı tokatının nasıl uzak doğu dövüş sanatlarına üstün geldiğini gösteren film.
bazı sahnelerden sonra -bazılarının- epey bir yandığını besbelli eden, şu sıralar vizyondaki filmlerden biridir.