bugün

1- Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullandığı takdirde ise 3 ayda bir temizlettirilmeli.
2-Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli. izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı.
3- Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı.
4-Binaların yangından korunması yönetmeliklerine mutlaka uyulmalı.
5-Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar yalıtılmalı veya baca duvarı et kalınlığı en az 10 cm. olmalı.
6-Bacalara, yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları vb maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalı.
7-Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler.
8-Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi sonucunda karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı.
9-Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli.
10-Gece yatarken soba kesinlikle açık bırakılmamalı.

Neden lodosta soba zehirlenmesi daha çok oluyor

Türkiye'de Güneybatıdan esen lodos, güneyden estiği için genellikle sıcak hava taşıyan bir rüzgârdır. Dumanın yükselme hızı, dumanın sıcaklığı ile etrafını saran havanın sıcaklığı arasındaki farka bağlıdır. Diğer bir deyişle, bacadan çıkan duman ve gazlar kendilerini soğuk bir ortamda bulduklarında hızla yükselebilirler. Sıcak bir rüzgâr olan lodos, dış ortam sıcaklığını arttırdığı için sadece sobayı boğmaz aynı zamanda bacanın çekiş gücünü de büyük ölçüde azaltır.

http://www.haber7.com/yas...sine-karsi-10-altin-kural
berbat bir zehirlenme ve ölüm çeşididir..

rahat anlaşılsın diye zehirlenme denir ama olayın aslı oksijen geçişinin yavaşlaması ile hisler bunun sonucu olarak bulanıklaşır, kaslarınız iş göremez hale gelir ve iş işten geçtikten sonra kımıldayamadan göz göre göre ölürsünüz..

şöyle de bir paylaşım yapayım madem..

http://file.atuder.org.tr...fileUpload/6uK9tczt2A.pdf

co, seviyesi fazlalığı kendisini baş ağrısı ile belli eder..

buna da en iyi örnek acil durum ısıtıcıları olan katalitik sobalardır..

yanma sonucu -eksik yanma- ortama salınan co, zaman geçtikçe mahal havasında konsantrasyonunu artırdıkça baş ağrısıyla kendini gösterir..

evinizde açıkta yanma, ya da soba vs varsa ilk etapta baş ağrısı hissettiğiniz an kıllanabilirsiniz..
güncel Önemli Başlıklar