bugün

Ünlü Selçuklu veziri Nizamülmülk'ün yazdığı bir kitap. Eserde devlet yönetimi ve devlet düzeninin nasıl sağlandığını anlatan bir nasihatler kitabıdır. 1000 yıl öncesinden ileriyi gören bir vizyon varmış Nizamülmülk'te; şimdiki zübük, fırıldak siyasetçilerde o da yok.
görsel
Tek cümleyle yazılsaydı "türk, devlet yönetemez!" cümlesi olarak yazılırdı.

Tipik fars kıskançlığı. "Türk-islam mefkuresini anlayamama" ne de olsa bunlarda Nizam, cep doldurma nizamı!

Devlet yönetiminde iltimas ve rüşvetin meşru olmasını, etnik aidiyete dayalı görevlendirme yapılması gerektiğini söyleyen bir eserdir.

--spoiler--

ırkçı ve cinsiyetçi söylem barındırır.

--spoiler--

Tarihçilere sağladığı tek yarar ise ortadoğu bataklığındaki devlet ve bürokrasi anlayışını gözler önüne sermesidir.
"meselelere dair istişare eylememek kişinin muhakemeden yoksunluk ve başına buyruk olmasının alametidir."

"..padişaha erişmek kolaylığı halk için en büyük saadettir. Halkın zahmetsizce hükümdara bu kadar kolay ulaştığını gören memurlar ve ummal ayağını denk alarak raiyyete zorbalık yapamazlar, halktan muayyen vergi dışında bir şey alamazlar"
Kadınlar, fırsat bulunca bir padişahı yerinden kaldırır, diğerini idam ettirirler.
nizamülmülk, kadınların siyasete katılımına karşıdır. ona göre kadınlar, sadece neslin devamı için yaratılmıştır. bunun dışına çıktıkları zaman kendi işlevlerini unuturlar.
devlet adamlarının kesinlikle okuması gereken zamanında bitirip kütüphaneme koyduğum kitaptır.
nizamülmülkün melikşaha verdiği yer yer ayar verdiği yer yer padişahı övdüğü önemli bir eserdir. devlet idaresindekilere okutulması zorunlu kılınmalıdır çünkü gerçekten ibretlik hikayeler vardır. misal ben bunu tayyip erdoğanın okuduğunu hiç sanmıyorum.
nizamülmülk'ün ülke siyasetinin ne şekilde olması ile ilgili kaleme aldığı vasat eser. kısacası beni hayal kırıklığına uğratmıştır. kadınlarla ilegili yazılan bölüm, şiiler ve alevilere bakış açısı şaşırdığım bölümler olmuştur. yine de popüler kültür dimağınız için okunması gerekli dili ağır bir eserdir.
kadın düşmanı bir eserdir. sebebi ise açık, başvezir olan yazarının terken hatun ile yaşadığı gerilimlerdir sebep.

http://www.yeraltitarih.c...en-hatun-geriliminin.html
okumanız gereken kitaplardan akıcı,öğretici ve ders veren kitaptır.
ömer hayyam tarafındna yapılan muayenesi sonucu kanser olduğunu öğrenen Nizamülmülk'ün ömrünün son deminde melikşaha kırgınlıkla yazdığı eseridir.
Siyasetname Arap, Fars, Hint ve Türk edebiyatlarında devlet adamlarına yöneticilik sanatına ilişkin bilgiler veren yapıtların genel adıdır.Ayrıca Nizamülmülk'ün yazdığı bir kitabın da adıdır. Genel olarak hükümdarlar için kaleme alınmış olan siyasetnamelerde onların sahip olması gereken nitelikler, saltanatın koşulları ve kuralları anlatılır. ideal bir devlet örgütünün nasıl olması gerektiği belirtilir ve kötü yönetimlerin zararlı sonuçları açıklanarak yöneticiler uyarılır. Bir ülkenin siyasal ve toplumsal yaşamını, askeri ve mali örgütlerini yasa ve tüzüklerini, toplumun gelenek ve göreneklerini de tanıtan yapıtlar olan siyasetnameler dinsel temellere de dayanır. Kur'andan, hadislerden ve tarihten de örnekler gösteren bu tür yapıtlarda, geçmişteki kötü olaylar, zalim, deneyimsiz ve cahil hükümdarların ve vezirlerin yol açtığı felaketler, öyküler ve fıkralar anlatılır.

Siyasetnamelerde siyaset kavramının çeşitli anlamları açıklanmıştır: hayvan terbiyesi, vali olmak, idare, ceza,idam, icraat, diplomasi gibi. Siyaseten katl bir cezalandırmadır ve meydanı siyaset, idam cezalarının uygulandığı yerdir. Siyaset çeşmesi, Topkapı Sarayı'nda, siyaseten katl için baş kesilen yerdir.
muzaffer bir devlet adamının ölmeden evvel yazmış olduğu dev eser.

prens i okuyunca değerini daha çok anlıyorsunuz.

kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler öğrencileri okumalıdır bilhassa.
doğunun siyaset kültürünü ve devlet yönetimini ortaya koyan başyapıttır. Kavramsal olmamakla birlikte devleti yönetirken karşılaşılacak her durum hakkında bilgiler ve hikayeler yer almaktadır. Öğütler kısa tutulmuş daha çok hikayeler ile kıssadan hisse şeklinde anlatıma başvurulmuştur.
Doğuyu ve devlet yapılarını incelemek için kesinlikle başvurulması gerekir.
kimin arasını açtı bilemem ama budist yazılarından ve platon'un devlet kitabından etkilenerek yazılmış bir eserdir.
bu eser nedeniyle melikşah ile nizamülmülk arasının açıldığına dair söylentiler mevcuttur.

söz ehil kişilerde...
islami türk eebiyatı'nın ilk siyasetnamesi: karahanlı döneminde yazılmış olan; kutagu bilig'dir. anadolu sahası ilk türk siyasetname ise; şeyoğlu'nun yazdığı kenzü'l kübera'dır
büyük selçuklu veziri nizam ul mülk tarafından yazılan eserde devletin kurumsallaşması ele alınmıştır. büyük selçuklu devletinin anayasası gibidir.
günümüz üniv. lerinde ütopya,leviathan,prens yerine öğrencilere tavsiye edilmesi gereken bir keskin zeka örneği,üstüne sıkılınmasın diye içine hikayeler bile koymuş nizamülmülk.

(bkz: ah batının üstünlüğü)
(bkz: batıcıl üniversite)
Nizamülmülk ün büyük eseridir.eserde türk devlet gelenekleri, türk tarihi, büyük selçuklu dönemi ne ilişikin bilgiler verilir.
erdem sahibi yöneticilerin nasıl olması gerektiğini sölerki şimdikilerin okumadıkları hemen anlaşılır.hatta son 50 yıldaki siyasetçilerden hiç biri okumamıştır.okusada anlamamıştır.
alparslan ve melikşahın kazanmış oldukjları zaferlere büyük övgüler barındırır içerisinde.
eser hem bir döneme ışık tutmuş hemde gelecek zamanlarada çok önemli bir kaynak bırakmıştır.
ayrıca uludağsözlüğün hemen, türkiyedeki siyasetçilere siyasetname gönderilmesi gibi bir kampanya başlatması gerekir diye düşünüyorum.