bugün

eski zaman çocuklarına resmi bir görüntü vermek amacıyla giydirildiğini düşündüğüm.
görsel
3 yıl boyunca giydiğim okul üniforması. Birde yakası vardı onun beyaz. Yakayı bazen düşürürdük öğretmen yakan nerde diye kızmakla kalmaz eşşek sudan gelinceye kadar döverdi a.q. *
--spoiler--
kara önlük ; 4. ve 5. sınıflarda okuyan öğrencilere giydirilen . 1. 2. ve 3 sınıflara hava atılması, abilik - ablalık taslanması için yapılan önlük modeli.
--spoiler--
yıkandıkça rengi siyaha dönen önlük.
Siyah- beyaz'ın hayatımıza hakim olduğu yılların gülümseten, özlenen okul kıyafetidir. Siyah-beyaz televizyonlarımızdan adile naşit masalları dinleyerek uyur, sabaha dantelli, kolalı yakalarımız ve önlüğümüzle okula giderdik. tüm çocukluk hatıralarımız bu yüzden mi türk filmi tadındadır bilinmez.
artık fotoğraflarda veya eski türk filmlerinde görülen önlük. güzel hatıralar yaşanmıştır üzerinde.
ilkokul dönemlerini mutlu bir tebessümle hatırlamamıza sebep olan önlük...
ne güzeldi ya, siyah önlük beyaz yaka....
5 sene giydiğim süper önlük.
her ne kadar siyah karamsarlığı simgelesede, çok asildi be kardeşim...
şimdiki veletlere bakıyorum mavi mavi önlükler.
milli eğitim bakanı olursam ilk işim siyah önlüğü geri getirmek olacak.
giydim yaa ben onu, siyah önlük beyaz yaka. şimdi renk renk daha güzel ama çocukların gözü gönlü açılıyo ama velilerin de bütçeleri açılıyo tabi, o zamanlar değiştiremiyolardı bi alıyodun bilmem kaç sene giy. şimdi her sene yok etek değişir, yok gömlek değişir, hiç bişey değişmezse okulun arması eklenir vb.
(bkz: 80 lerde çocuk olmak)
önce siyah önlükler yok oldu gitti, hiç olmamış gibi kayboldu ortalıktan. minik minik çocuklara mavi önlük giydirildi, şekil aynı, kumaş aynı, kesim aynı, sadece renk farklı!

sonra siyah giyen hakemler azalmaya başladı. bir dönem sarı ve turuncu fosforlu formalar çıktı ortaya, çok tutuldu rengarenk hakemler. ne maçlarda yapılan hakem hataları değişti, ne de hakemler yüzünden yaşanan skandallar. doğru düzgün bir fifa kokartlı hakemimiz bile olamadı, türk hakemler büyük maçlara verilmedi yine...

daha sonra polis üniformaları değişti. o kalın haki, ceketli kravatlı kıyafetlerin yerini lacivert spor mont ve spor şapka aldı. polis otolarındaki siyah ağırlıklı görüntü de değiştirildi, önce aynı görüntü mavi oldu, sonra o türk bayraklı amblem kaldırılarak otolar sadece mavi beyaz boyandı. görüntü değişti ama ne zihniyet değişti, ne de o zihniyetin hırpaladığı gençler, suçsuz öğrenciler. siyah kaldırılarak sözde yumuşatılan polis görüntüsü akıllarda yer eden polis imajını değiştirmedi, uygulamada ise daha sertleşti. yol kenarında duran gençler polisten dayak yedi, bazıları beyin kanaması geçirdi.

habire siyahın gaspedildiği, yok edildiği, ayıp, kötü, çirkin ilan edildiği bir süreçte büyüdük. çocukluğumuz siyahın tasfiye dilip zihinlerdeki karanlığın yükselişe geçtiği döneme denk geldi. biz de üzülerek gördük şekilciliğin bir halta yaramadığını, renklerin bir suçu olmadığını...
siyah giyen hakemlerden önce ortadan kaybolmuşlardır.
üstüne kuş sıçınca veya ayran dökülünce tadından yenmezdi bu önlükler.
(bkz: balinler) (bkz: kolalı yaka) (bkz: sümerbank) (bkz: önlüğün üst cebine konan mendil) (bkz: yaka düğmesinin her gün kopması) (bkz: tebeşir lekeleri) (bkz: soba yakan öğretmen) (bkz: dansa davet) (bkz: kızların önlüğün altına giydikleri pantolonlar, eşofmanlar) gibi hazinelerimi hatırlatan kıyafetim, üniformam.
bana Sezercik filmlerini hatırlatan önlük.
1990-1991 yılı eğitim öğretim yılından itibaren tedavülden kaldırılmış ilkokul kıyafeti.
1989 yılında okula başlayanlar bir sene sonra yeni önlük almak zorunda kalmışlardır.
1990 yılında ilkokula adım atanlar bu masraftan yırtmışlardır (bkz: paleface)(hele ki bir beden büyük alınıp "seneye de giyersin" mantığı var ise). (bkz: büyüyünce de giyersin)
bes yıl boyunca giydigim okul uniforması. birde kusakları vardı bilmiyorum mavi onluklerde var mı ama erkeklerin en buyuk eglencesi, biz kızların onluklerinin kusaklarını cekmekti o donemlerde.