bugün

doğru anladıysam bende de olan şey. sayıların ya da harflerin renklerinin olması gerçekten herkeste olmuyor mu? aslında bu pek hayatımı etkileyen bir şey değil. benim durumum daha çok gördüğüm kelimelerle veya sayılarla ilgili. tam açıklayamadığım bir durum var. sanırım duyma ve dokunma duyularım ortak çalışıyor. emin değilim. sinestezi değilse bile bir şey var kesin.
Perşembe hepinize göre 8 mi?
millet bu kafaya ulaşmak için parayla illegal yollara başvuruyor.
1 kirmizi mi arkadaslar.

benim icin sadece 1 de var bu durum.
Bende de küçükken daha yoğun olandır.
Mesela cumartesi günü 8'di ve kahverengiydi.
Cuma günü maviydi.
9 sayısı yeşildir mesela, hala öyledir.
Duyu karmaşası. Bir miktar bende de olan durum. Yazar Nabokov da buna sahiptir.
Rakamların, harflerin renkleri vardır. Bazen bir kelime sadece bir renk olabilirken bazen de kelimenin harfleri ayrı ayrı renklere sahip olabiliyor. Rakamlara karakter özellik de ekleniyor.
Örneğin; 7 rakamı turuncu ve o kadar karizmatik ki. 3 sarı, 4 kırmızı, 5 pembe, 6 petrol mavisi.
K harfinin bulanık bir sarısı var. insanın içini kemiriyor. Bu yüzden kırşehir kırıkkale illeri bunaltıcı sarı yoğunluğunda.
Perşembeler mavi, cumartesiler turuncu, salı sapsarı.
Bazen de insanların suratını hayvan suratlarına benzetiyorum. Ve eşleşmeler çevremden de kabul görüyor.
Çocukken anımsadığım kadarıyla bu durumun herkeste olduğunu düşünüyordum. Ve fazlasıyla sahiptim. Büyüdükçe anımsamalarım azalmaya başladı. Unutmaya başladım.
ilginç olaylardan biri. nasıl bir his olduğunu ve seslere, kokulara, renklere nasıl anlamlar atadıklarını bizzat bir sinestezi hastası ile konuşarak anlamak isterdim. çünkü nedense bu durum bana bir yetenekmiş gibi geliyor. tabii yaşamlarını kötü yönde etkilemiyorsa.
burnunuzla duymaya yarar.
Şu aralar pek bir ilgimi çeken kavram.
görsel
beş duyu hattının birbirine karışması.
bundan muzdarip olanların etrafındakiler tarafından çok garipsenebilecek bir durum teşkil eder. ki bu yüzden psikolojik rahatsızlıklarla hatta şizofreniyle karıştırılır.
yapılan araştırmalar, sinestezinin genetik olduğunu ve kadınların taşıdığı kromozomdan dolayı 6 kat daha yatkın olduğunu ortaya koymuştur.
alman edebiyatının ünlü ismi goethe de bilinen sinesteziklerdendir ve bu durum onun yaratıcılığında rol oynamıştır.
Beyinde duyulari algilayan kablolarin, birbirine karismasi durumudur. Ne avantaj ne de dezavantajdir. Sinestezi bazen kisilerde dogustan olabilen bir sey olsa da, Bazi uyusturucu maddeler sinesteziye yol acabilir. Sinesteziyi tetikleyebilir, arttirabilir.

Sesleri tatmak, gordugunu duymak, gordugunu tatmak gibi seyler yaratabilir, sinesteziye sahip olan kisiler rakamlara da kendi akillarinda renkler verirler. sayilarin bir bakima rengi olur. Bir ressam icin guzel bir yetenek olabilir.

Bazen duygularla da sinestezi soz konusu olabilir. Orgasm-induced syneshtesia denilen, orgasm ile birlikte orgasm'in gorme duyusunu tetikleyerek, halusinasyon olmayan ama goruntu diyebilecegimiz seyler gorebilir bahsettigimiz x kisisi.

Masajlar, diziler ve filmler odd-synesthesia'ya yol acabilir. Kokular da dahil olmak uzere bu tip sinesteziler kisiye tam bir duyu karisimi yaratmasa da, 'konfuzyon olusturur'.
disleksi ile alakalı olabileceğini düşündüm tecrübeleri okurken.
ismi tehlikeli gibi görünse de aslında tehlikeli olmayan ve her hastalık gibi yaşam standartlarını etkilemediğinde pozitif olarak kullanabileceğiniz bir hastalık türüdür.

beyninizin olan biteni farklı algılaması ve yorumlaması ile ilgili olan hastalıkta renkleri hissetmek sayıların renkleri olduğunu algılamak kelimelerin de renkleri olabileceğini fark etmek gibi çeşitlilikleri bulunur.
Güzel hastalık mı olur, oluyormuş.
Sesi tatmak, rengi dinlemek, kokuyu duymak güzel olsa gerek.
Bence bu insanlar duyguları daha iyi yaşarlar.
Duyuların birbiriyle karışımı sonucu oluşan, kimilerince algı bozukluğu olarak kabul edilirken kimilerine göre ise insanlara mistik bir özellik verir.
Sayılara cinsiyet veya renk verme, seslerin tadını alma gibi duyu karmaşaları yaşanır.
Duyular arasındaki çapraz bağlantı.
ikiye ayrılan hastalıktır.

Sonradan kazanılan ve normal sinestezi.

Neredeyse her şeyi renk olarak hissetmek görmektir.

Sinestezi hastalarında dikkat kaybı ve odaklanamama çok görülür.
anladığım kadarıyla sözlüğün 92%'sinin sahip olduğu şey. ben de renkler görmek isterdim ama her tarafı gri görüyorum ne yazık ki. evet, renk körüyüm arkadaşlar. biz de böyle yaratıldık. grinin tonlarından ibarettir hayat benim için. griniz bol olsun.

not: küsüratlı sayı vermemin sebebi belli.
bir gün yemekhanede sıra beklerken arkadaşıma kelimelerin renklerinden bahsediyordum ve o zamanlar daha yeni yeni bunun herkeste var olmadığını çözmeye başlamıştım. sonra arkadan konuşmamıza kulak misafiri olmuş birinin araya girmesiyle öğrendiğim garip bir duyu karmaşası olayı. harflerin kelimelerin sayıların bazen seslerin renklerini görüyorum. seslerin ** şeklini de gördüğüm oluyor.

benim için asıl garip olan şeyse sinesteziyle beraber renk körlüğüne de sahip olmam. bir insana renk körü olduğumu söylesem de sinesteziden bahsetsem de "x hangi renk?" soru kalıbıyla karşılaşıyorum. bundan dolayı bu kalıp sık çıkıyor karşıma. işin garibi sinestezi yüzünden gördüğüm renkleri de ayırt edemiyorum ben. örneğin sekiz rakamı öyle bir renge sahip ki kırmızı mı kahverengi mi anlayamıyorum. belki de renkleri bilmiyorumdur. *
son olarak sinestezi ile ne kadar alakalıdır bilmem ama bazen uyumadan önce daha önce duymadığım melodiler geliyor aklıma ilham falan olabilir * ayrıca yine sinesteziyle alakası var mı bilmem ama kafamda göselleştiremediğim şeyleri/dersleri anlayamıyorum ya da zorlanıyorum.
adam fawer'ın empati kitabını okuduktan sonra sahip olmak için can attığım nörolojik bozukluk.
Beyin gelişiminde snaptik bağlantıların beş ana duyuya ayrıştırılamaması, bazı snapların yanlış duyuya bağlanması ya da hiç bağlanamaması sonucu ortaya çıkan duyu karmaşası. orneğin, Yenilen bir yemeğin tadını ya da bir kokuyu renk olarak algılayan çok insan var. Deneyimlemek isterdim.
çok havalı bir ismi ve içerik olarak da sadece şahsın bilebileceği bir rahatsızlık olduğu için çoğu insanın,

"ayy bu bende de var" diye üzerine atladığı bir tür rahatsızlıktır.

adam fawer ın empati kitabında da bu hastalık üzerinde durulmuştur.
büyük bir sanatçı olmanızı sağlayabilecek hastalık.
herkesin sahip olduğu bir şey değildir. ikincisi ise hastalık değildir. bende olmasını ister miydim bilemiyorum. renk körü bir bünyeye sinestezi fazla olabilirdi.
Yamulmuyorsam dejavantaj değil avantajdır.
güncel Önemli Başlıklar