bugün

ağızdan başlayıp anüse kadar devam eden, vücuda alınan besinlerin yapı taşlarına ayrılması ve vücut için gerekli olmayan maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan sisteme denir. ağızdan başlayıp 10 - 12 metre yol kat eden sistemde çene kemikleri, bu kemiklere bağlı çene kasları, dil, dişler, tükürük bezleri ve bunların salgı maddeleri ağızdaki sindirim için çalışırlar. sonrası yutak, ondan sonra yemek borusu , her bölümü ayrı bir hizmet veren mide, sonraki adres on iki parmak bağırsağı , ince bağırsak, karaciğer, pankreas, safra kesesi ve büyük bir kalın bağırsak . bu vücut sistemini oluşturanların hepsi , bir tane zeytin yenildiğinde dahi faaliyete geçen organlar ve kısımlardır.
(bkz: öğrenci kafası)
insan sindirim sistemi mekanik (fiziksel) ve kimyasal sindirim olarak ikiye ayrılır. Mekanik (fiziksel) sindirim, molekülleri küçük moleküllere ayırmaktır. Kimyasal sindirimin görevi ise, besinleri en küçük yapı taşına kadar ayırmaktır. Sindirim sistemi, sindirim borusu (sindirim kanalı) ile sindirim bezlerini içeren, çok hücreli hayvanlarda yiyeceğin vücuda alınımı, sindirilmesi, gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atık maddelerin vücuttan atılması ile ilgilenen organ sistemidir.

Sindirim sistemi ve sindirim borusu hayvandan hayvana belirli oranda değişiklik gösterir. Örneğin bazı hayvanlar çok odalı midelere sahiptirler.

Çoğu Antik Çağ ve Orta Çağ anatomistleri mide, bağırsaklar gibi sindirim sistemi organları hakkında kabaca doğru fikirlere sahipti. Yine de bu yanlış ve hatta bir bakıma absürt fikirler ortaya atılmadı anlamına gelmez. Örneğin Rönesans'ın önemli bilgin ve sanatçısı Leonardo da Vinci sindirim sisteminin solunum sistemine yardım ettiği fikrine sahipti. Sıkışan bağırsakların, içlerinde üretilen sıvılaşmış havayla, diyaframı yukarı doğru ittiğine ve böylece diyaframın akciğerlere basınç uyguladığına inanmaktaydı. Sindirim sisteminin ve sindirim sistemi organlarının insan için önemi eski çağlardan beri bilinmektedir
agız anüs arası çalışan sistem.

sindirilen besin türlerine bir örnek olarak:
Mantarlı ve Jambonlu Sıra Kebabı

Malzemeler
6 dal maydanoz
1 adet havuç
1 adet soğan
3 çorba kaşığı margarin
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber, kekik
1 kahve fincanı sirkeli su
3 adet defne yaprağı
6 adet biftek
6 adet dana jambon
250 gram mantar

Yemeğin Tarifi
Maydanozları irice doğrayın. Havuç ve soğanı da tavla zarı iriliğinde doğrayın. Margarin ve sıvı yağı karıştırıp, sebzeleri soteleyin. Tuz, karabiber ve kekik serpin.

Soğanlar pembeleşince 1 kahve fincanı kadar su ilave edin. Hazırladığınız bu karışıma defne yapraklarını da parçalayarak katın.

Ayrı bir tencerede etleri haşlayın. ince uzun bir fırın kabına 2 dilim et koyun. Üzerine hazırladığınız harçtan yayın. Onun üzerine jambon dilimi yerleştirin. Malzemeler bitene kadar bu şekilde üst üste dizin. Üzerine sirkeli su gezdirin.

Orta ısılı fırında 20 dakika tutun. Suyunu çekerse su ilave edin. Fırından aldığınız bu yemeği dilimleyip, servis yapın.

http://resim.nepisirsem.com/resimliyemek/ymk_823.jpg
gastrointestinal sistem olarak da bilinen basitçe yediğimiz içtiğimiz şeylerin dudaklarımızın arasından girip popomuzun anüsünden çıkana kadar aldıkları yoldur.

hormonları önemlidir, internette öyle heryerde yazmaz.

(bkz: sindirim sistemi hormonları)
tüm omurgalılarda hemen hemen aynı kalmayı başarmış bir sistemdir. misal bir denizkızı kukusundan mı işer, üreyi solungacından mı atar bilemeyiz fakat yemeklerini midesinde öğüttüğünden emin olabiliriz.
Sindirim ile ilgili organların bütününe verilen ad.

Sindirim sistemi, ağız boşluğundan başlayarak kalın barsağın alt ucundaki delikte (anus) son bulur. Uzun ve devamlı bir boru biçimindedir. Bu borunun dışında, sindirim sistemi ile ilgili bezler ve dişler yer alır. Sindirim borusu içinde şu parçalar bulunur: 1 - Ağız boşluğu, 2 - Yutak, 3 - Yemek borusu, 4 - Mide, 5 - ince bağırsak, 6 - Kalın bağırsak.

Sindirim borusuna ilişik olarak ağızda dişler le, salgısını ağız boşluğuna döken tükrük bezleri, salgısını ince barsağa döken karaciğer le pankreas vardır. Bu arada, kanla ilgili bir organ olmakla beraber dalak da sindirim sistemi organları arasında yer alır. Sindirim borusunun yukarı bölümü, diyafragmanın üstünde, daha uzun olan alt bölümü ise diyafragma altında karın ve leğen boşluğu içindedir. Ağız boşluğu: Sindirim borusunun ağızdan sonra gelen ilk parçasıdır. Boşluğun içinde bulunan dil ve dişler aracılığı ile çiğneme işi olur ve besinler, buradan yutağa gönderilir..

Yutak, sindirim borusunun ağızdan sonra gelen ikinci parçasıdır. 13 - 14 santimetre uzunluğunda bir borudur. Ağız boşluğu ile birleştiği gibi, altta yemek borusu ile devam eder.Yemek borusu, sindirim borusunun üçüncü parçasıdır. Yutaktan sonra gelir. Yutaktan daha dar ve uzunluğu 25 santimetre kadardır. Bunun peristaltik hareketleri ile, ağızdan ve yutaktan gelen besinler, mideye kadar inerler. Mide, sindirim borusunun yemek borusu ile ince bağırsaklar arasındaki şişkin parçasıdır.Yemek borusuna açılan bir kapısı ile (kardia), ince barsakla birleşen ve (pilor) denen bir kapısı vardır. incebağırsak, sindirim borusunun, mide ile kalın barsak arasındaki 8 metre uzunluğunda olan kıvrıntılı bölümüdür. iki parçası vardır: Oniki parmak barsağı, boş - kıvrım barsak. Besinler burada da sindirilir ve sonra emilir. Kalınbağırsak, sindirim borusunun, ince barsaktan sonra gelen son bölümüdür
Tıpta gastrointestinal sistem olarak geçen ve besinlerin sindiriminde rol oynayan zımbırıları inceleyen alan.Ağızdan başlar kalın bağırsağa kadar * gider.Öyle ağız deyip tamam bitmiştir demekle de olmaz bu iş ağızda nişastanın sindirimini sağlayan tükürük bezleri vardır ki bunlar glandula sublingualis,glandula submandibularis ve glandula parotistir ve bunlar sindirimde rol oynayan okyanusta damlalardır dersek ne kadar kapsamlı bir sistem olduğu açığa çıkar kanımca gastrointestinal sistemin.*
yukarıda ağız ile başlayan aşağıda anüs ile biten sistem.
güncel Önemli Başlıklar