bugün

caydırıcılığı pek bulunmayan, özellikle toplu alanlarda uygulanan sigara içmenin yasaklanması olayı. kocaman afişlerdeki "burada sigara içmenin bedeli ...ytl'dir" yazısından ibarettir.
bugün gittiğim bir mekanda sigaramı çıkardım ateşimi arıyordum ki çalışanlardan biri yanıma gelerek '1 ocak 2008 itibari ile kapalı mekanlarda sigara içmek yasak' dedi. şaka mı diye sorduğumda hayır cevabını aldım ve masalarda kül tablası olmayışı dikkatimi çekti. kendisi de dışarda içiyormuş. ben de dışarda içtim. sonra da yazı astılar cama zaten. bir fena oldum...ne yapacağız biz içenler olarak. eşimizle dostumuzla bir yere gidip çay sigara yapamayacak mıyız. dur ben dışarda bi sigara içeyim gelince devam ederiz muhabbete mi diyeceğiz. sanki her şey tam tıkırında da ülkede, kapalı alanlarda sigara içme yasağı ile tam olduk artık.
kahvehanelerde de yasaklanırsa bu ülkede ayaklanma çıkması işten bile değildir.
akp'nin bir daha ki seçimlerde oy kaybetmesini sağlayacak yasak. * *
pasif içici olmak zorunda kalanlar için güzel bir yasak aslında. sonuçta sigara zararlı bir şey. ama açıkçası bir barda biranın yanında sigara içemeyeceksem, üstüne sigara içmek için bardan dışarı çıkmam gerekecekse, bu beni sigarayı bırakmaya değil, sinirlenmeye iter. uygulanamayacağını düşünüyorum. bir de köy kahvehanelerini jandarma denetleyecekmiş; yazık ve komik. Ben de 6 numaraları entry'nin dediğini umuyorum ve bekliyorum.
artık hakkıyla uygulanması gereken yasaktır. çoğunda özentiyle başlayan sigara içme alışkanlığının ülkemize zararlarının birçok alandaki yansımalarının son bulması için sözde kalmaması gerekir.
yıllardır en ufak bir yasaklama bile getirilmemiş olan sigara içme eyleminin, birdenbire tüm kapalı alanlarda yasaklanması olayıdır; ancak gelin görün ki kararın "tepeden inme"liğiyle doğru orantılı olarak uygulanması imkansız görünmektedir. ülke olarak kararlar alıp uygulayamayışımızın en güzel örneklerinden biri olarak tarihin tozlu sayfalarında yerini alacak olan bu uygulama*, devletin "yürütme" organına takılacak ve muhtemelen 2009 yılında zihinlerden tamamen silinecektir.

(bkz: sekiz yıllık zorunlu eğitim)
"garibanın bir hovardalığı var, onu da doktor yasak etti" demiş ya şair. yahu arkadaş üç kuruşluk zevkimiz var, zararı da kendimize, belası da ne istiyorsunuz allahaşkınıza?
neyse ki evde iki tuvalet var, birini kitledim anahtarını da yanımda taşıyorum, başka yerde içemicez bu mereti herhal. arabada içmeyi bile yasaklamışlar baksanıza. "her kuşu öptük bir kaldı hacı leylek" misali, her konuda sanki dünya ile entegre olup "muasır medeniyet" seviyesine ulaştık da toplumu sigarasız bir yaşama meylettireceğiz. peh!
dün her zaman gittiğim mekana gittiğimde, aklıma sigara yasağı geldi. çoktan bir sigara yakmıştım zaten. diğer dolu olan 6 masaya baktım, hepsinde de sigara içen biri vardı. aklıma jean paul sartre geldi birden: ' özgürdü, her şeyde özgürdü, bütün özgürlüğü üstüne çullanmıştı yine. '
kabul edilmelidir ki, günümüzde hangi cafe ya da kıraathaneye gidilse, herkes sigara içiyor. sigara içilmemesi bir hak ise, sigara içilmesi de bir haktır.
tanım: ne derece başarılı olacağını bilmesem de ticaret zihniyetini bir hayli sallayacak tartışılan yasak.
sigara içmeyenlerin sağlıklı yaşama özgürlüğü kadar içenlerin de içme özgürlüğünün unutulduğu yasaktır. türk hukukunda intihar suç değildir kardeşim bırakın ölelim.
cumhurbaşkanı tarafından oylanan yasadır.

yasayla birlikte okul ve dershanelerin açık alanlarında, lokanta, kahvehane, kafeterya gibi yerlerde sigara içilmesi yasaklanmıştır.

görüldüğü üzre okul ve dershanelerin açık alanlarında yasakmış. demek ki neymiş öğrenciler tuvalette sigara içmeye devam edebilirlermiş. *
uygulanamayan yasaktır.
18 ay sonra uygulanmaya başlanacağı söylenen engelleme.
keşke heryerde uygulanabilse dediğimiz yasak.
Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"a göre, kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel,spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek. Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında da sigara içme yasağı getiriliyor.
barda, cafede çayımın kahvemin içkimin yanında bir sigara içemeyceksem, yemekten sonra bir tane yakamayacaksam ben bunu bırakırmıyım? hayır tabii ki evde yer içerim. he nolur bu tür yerlerin işi gücü kesilir. ama türk milleti boş durmaz buna da elbet bir çözüm bulan olur. önümüzdeki aylarda ana haber bültenlerinde alternatif çözümler bulan akıllı vatandaşlarımızın edimleri müstehzi gülümsemelerle sunulacak haha işte türk aklı dememiz sağlanacak ama değişen bir şey yine olmayacaktır.
bu yasağa şimdilik en alternatif çözüm almanya'dan gelmiştir.

http://www2.internethaber...news_detail.php?id=124369

ülkemizde uygulanmaya başladıktan sonra bu tarz haberlere alışmak lazım.
yasak olan şeylerin insana daha cazip gelmesiyle pek de uyulmayacağını düşündüren hede. okulda sigara içmek yasaktı mesela. o sigaranın elden ele dolaşması, biri geliyor mu diye sürekli tetikte olmanın verdiği haz, inanılmaz zevkliydi. okul bitip de rahat rahat sigara içebilmek o kadar zevk vermiyor insana.

sigara içmeyenler için güzel bir yasak olsa gerek. onlar da haklılar sonuçta. kimseyi duman altı bırakıp zehirlemeye hakkımız yok. uyulup uyulmayacağını zaman gösterecek elbette ki. *
okullarda olması durumunu da düşünürsek öğretmenlerin öğrencilerle tuvaletlerde sigara içme eylemine bulaşacağını söyleyebiliriz.
birbirini tanımayan en az iki insanın yan yana gelme ihtimali olan her yerde getirilmesini istediğim yasak.
her 3 kişiden birinin sigara içmesinden dolayı türkiye'de tam olarak uygulanabileceğini düşünmediğim yasak. tamam herşey hoş güzel de. şimdi o asabi abiler sigara içmese n'olur? her yerde huysuzluk çıkarırlar. ramazan da bile görüyoruz millet ne kadar asabi, ne kadar sinirli. bunun her gün yaşandığını düşünelim. kaos...

bi kere en büyük tepki tabi ki esnaftan gelecek. cafe - bar tarzı işletmesi olan doğru düzgün iş yapamaz hale gelecek. çünkü oraya giren içkinin yanında sigara içmek isteyecek. e içerde yasak. müşteri de zırt pırt dışarı çıkmayacağına göre kalkıp gidecek. kimse istemez öyle dışarı çık, sigara iç, geri gel otur...

yani kısaca çok sakat bi durum. üstesinden gelmek zor olacak.
uygulanabilirliği şüpheli olan yasak. kahvede kim sikler yasağı diyorum. hep beraber göreceğiz.
yeşilaycılara yapılabilecek en buyuk jesttir.
cafe ve barlara takılan sigara içmeyenlerin, sigara içenlere göre azınlıkta olduğunu da göz önüne alırsak sapır saçma bir yasaktır. küçücük bir sigara içilen bölüm yapıp bizleri oraya tıkmak yerine, sigara içilmeyen bölüm yapın orda takılsın isteyen dimi ama !..
tamamen mantıksız bir yasaktır. bir sigara içicisi olarak hemen sıralıyorum:

1) Eğer bu yasak reşit olmayan çocuklar görmesin, bu zamana kadar içmeyenler de özenmesin diye yapılıyorsa tam bir aptallıktır. 10-15 yaşındaki çocukların neredeyse hiçbiri bara, kahvehaneye, kapalı mekanlara gitmez ama hepsi açık havada sokakta gezer ve içenleri görür.Bu yüzden kapalı mekan yasağına rağmen özenti hadisesinin etkisi devam edecektir.

2) Bugün zaten kamu kurumlarında sigara içmek yasaktır ama bu yasak uygulanmamakta, uygulanamamaktadır. Örnek isteyen benim de öğrencisi olduğum uludağ üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi'ne bakabilir. Bir katta 50 kişi birden sigara içince ne yasağı kalır ne denetimi. Kaldı ki hocalarımızdan içenler bile daha sınıftan çıkmadan sigarayı dudaklarına götürüp koridorda yakmaktadır. işbu durumda bu yasağın uygulanması neredeyse imkansızdır. (Üzgünüm pasif içiciler hahaha *)

3) Gerek Anadolu'da gerek büyükşehirlerde olsun milletimizin ortalama yarısı sigara kullanmaktadır. 20-30 senedir içenler vardır. Daha dün televizyonda izlediğim 70-75 yaşlarındaki amcam ''Yasak da olsa içicem, cezası da olsa içecem napcaklarkine?'' dediği sürece istediğiniz kadar denetim yapın işlemez! (Yürü be amcam senin gibiler lazım bize *)

4)Sanki ülke olarak Avrupa'nın bütün değerlerini aldık, özümsedik, uyguladık hayatımızda da kaldı sigara yasağı ile çağdaşlaşma çabalarımız. Bırakın bu ayakları Allah aşkına!

5) Bar yasağı ise baştan saçmalıktır. Barlara gidenlerin yüzde 80'i zaten aynı zamanda sigara da kullanmaktadır. Eğer ayrı bir bölüm yaratma çabası olacaksa bu barda sigara kullanmayanlar için olmalıdır. *

6) ''Efendim insanın hastası olur içerde, ölüm döşeğinde yatmaktadır adamın da akrabası hastane bahçesinde efkardan bir sigara yaksın birşey olmaz'' anlayışıyla hastane bahçeleri ve aynı mantaliteyle cami avlularının da bu yasak dışında bırakılması da dengesizdir. Eğer bizim çağdaş (!) yasakçılarımız bu kadar hümanistlerse, kronik akciğer yetmezliği, rahatsızlığı veya akciğer kanseri *, astım vb. solunum ve akciğer hastalıkları bulunan insanlar hastanede tedavi olmak için gidip geldiklerinde, hastane bahçelerinde dolaşırken ortamdaki dumandan etkilenmeyecekler midir? Bunu o sevgili hümanistlerimiz (!) düşünememiş midir? Bu ne yaman çelişkidir?

Bunlar daha da uzatılabilir. Diyeceğim o ki bu yasak zaten yeni birşey değildir. Zaten uygulanmıyordur, doğru dürüst uygulanmayacaktır da! Yeşilaycılar boşuna sevinmesindir.*