bugün

jean jacques annaud'ın yönetmenliğini yaptığı ve başrolünü brad pittin oynadığı film. tibet ve himalaya görüntüleri dışında seyre değer pek bir şey yoktur.* *
müziklerini john williams yapmıştır.
an itibarı ile türkmeneli tv de yayınlanan film.

(bkz: sözlük haber ajansı sunar)
tibet'te yedi yıl.

dağcı heinrich harrerin kendi yaşamından uyarlanmış bir film.

heinry, baba olmaya hazır değildir ve karnı burnunda karısı ile 4 ay sonra görüşmek üzere vedalaşıp himalayalar'a atar kendini. yıl 1939'dur.

o ve ekibi himalayalar'a tırmanırken 2.dünya savaşı patlak verir. o sırada düşman ülke topraklarında bulundukları için esir alınırlar. heinry'nin kaçma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanır. kaçıp evine, karısının yanına dönemyi ister fakat karısı ona imzalaması için boşanma mektubunu göndermiştir. e adamımız yıkılır tabi bunun üzerine.

esir kampından dağcı ekiple birlikte kaçmayı başarırlar.

heinry ve arkadaşı peter aufschnaiter, tibet'e giderler. aslında burada yabancılara pek yer yoktur. fakat bir şekilde orada tutunmayı başarırlar. hatta peter evlenir bile.

heinry, daha çocuk olan dalai lamanın dikkatini çeker. zamanla ikisi sıkı fıkı olurlar. heinry, ona batıyı anlatır, coğrafya öğretir.

bu arada yıllar da yılları kovalar. dört ay diye çıktığı gezi oldu mu sana yedi yıl.

tibet'te ne güzel azıcık aşım, kaygısız başım yaşarken, buda'nın insani öğretileri ile mistik bir havanın koynunda bir nebze huzur bulmuşken çin, tibet'e savaş açar. tibet, fazla direnemez ve teslim olur.

heinry, orayı terk etmek durumunda kalır. memleketi avustralya'ya döner. çocuğunu da ulaşır.

gerçek bir yaşam öyküsünden uyarlama bir film olduğu için ekstra ilgimi çekti. brad pitt, çok başarılı bir performans çizmiş. yan roldeki david thewlis, gizli başrol olarak göz dolduruyor.

filmde sahneler arası geçişler biraz hızlı. yönetmen jean jacques annaud, belli ki detaylara fazla girmek istememiş fakat bu durum da ani geçişlere sahne olmuş. misal dağcımız heinry hangi arada oğluyla sıkı fıkı oldu da himalayalar'a çıkmaya karar verdiler. memlekete dönüyor adam yıl 1951. hiç mi bir şey değişmedi oralarda tak diye buluyor eski karısını. ne ara edindi adresini?

konusu, işlenişi ve oyunculuklar itibariyle zevkle izlediğim ve izlenmesini tavsiye ettiğim film.
brad pitt'in çin'e girmesinin yasaklanmasına neden olan film.
--spoiler--
eğer savaşacak kadar güçlü değilsen, düşmanını kucaklamalısın. Her iki kolu da sana sarılı iken, sana silahını doğrultamaz.
--spoiler--
bu akşam cnbc-e kanalında yayınlanmış filmdir. mistik konulardan hoşlananlar için iyi bir tercih olarak sayılabilir. egolardan arınıp nasıl gerçek bir insan oluruz? bu sorunun cevabını çok iyi anlatmıştır bizlere. yalnız son sahneyi biraz daha güzel betimleyebilirlerdi.
hakettiği ilgiyi görmediğine inandığım çok başarılı bir filmdir. diyalogları çok özenlidir, kurgusu sağlamdır. güzeldir..
uzun süreli fakat sıkıcı olmayan bu filmin öyle büyük bir film olduğunu düşünmüyorum. Bu film için diyebileceğim tek şey "sıradan" dır. Bu arada filmde bir köye gelen 2 yabancı ve köylülerden birisi arasında geçen diyalogda köylü "biz kendi egolarını terk edebilene saygı duyarız" şeklinde bir cümle kurmuştur ki orda bende film kopmuştur. Benim yaşayabileceğim dünyadaki tek yer olarak kafama kazınmıştır. Filmde anlamadığım tek nokta; esir kampında ekmek elden su gölden yaşayan, gayet temiz ve bakımlı olan bu 2 esir oradan kaçtıktan sonra yıllarca tek başlarına dağlarda yaşayıp açlıktan ölme konumlarına gelmelerine rağmen neden tekrar kampa dönmeyi akıl edememişlerdir.
an itibariyle cnbc-e de yayınlanan, brad pitt'in oynadığı kült filmlerden.
ismine bakıldığından öncelikli olarak "hımm tibette yedi yıl. demek ki bir batılı oraya gidecek, yedi yıl boyunca orada ruhbanlarla ve mistik insanlarla muhatap olacak, sonra bir kendine gelme faslı ardından da ruhsal arınma geçirecek. zamanla kendinden utanacak, hayatını abuk sabuk geçirdiğini farkedecek, geri döndüğünde yepyeni bir hayata sahip olacak" dedirten film.
ama kahramanımızın (brad) orada bulunma nedeni, bulunma süreci, oradan ayrılması vs umulandan da ilginç, metafiziksel vakur duruştan uzak yer yer komik falandır.
izlememiş olanlar için, "izlemek izlememekten iyi" bir film
bu filmin bu derece sönük kalması şaşırtıcı.
neyse, ayrıcalık bizde kalsın.
''Siz batılılar ile bizim aramızdaki fark nedir bilir misin ?

Siz egosunu tatmin etmiş insanlara özenirsiniz, biz ise egosunu terkeden insanlara.''

filmin en güzel repliğiydi.
filmin çıkış noktası kahramanın kendi içine yaptığı bir yolculuktur. filmde asıl vurgulanan, doğu ve batı kültürünün bazı noktalarda taban tabana zıt oluşudur. ilginçtir, izlenesidir. brad pitt başroldedir.
başrolunde brad pitt'in oynadığı insanı düşümneye sevkeden diyalogların geçtiği jean jacques annaud filmi. burdaki yorumları görünce acaba yanlış filmi mi izlediğim diye düşümdüm, ben çok beğenmiştim.

--spoiler--
"eğer savaşacak kadar güçlü değilsen, düşmanını kucaklamalısın. her iki kolu da sana sarılı iken, silahını doğrultamaz.. "
--spoiler--
''siz batılılar ile bizim aramızdaki fark nedir bilir misin ?

siz egosunu tatmin etmiş insanlara özenirsiniz, biz ise egosunu terkeden insanlara.''

en güzeli belki de tek akılda kalan..
sessiz naif duru gibi akan film. eşsiz doğa manzaralarıyla mest oldum.. insanın kendini bulması için kaçabileceği en ücra yerlerde yaşadığı hesaplaşma hikayesi.

--spoiler--
küçük dalai lama brad pitt'in kafasını tuttuğu gibi kendi kafasına yaslar ve durur. konuşma der. ve ikisi de öylece kalır.
--spoiler--
Filmin dibi değildir ama sığ da değildir.
1997 Yapımı Jean-Jacques Annaud filmi. Brad Pitt başrol de. Avusturyalı dağcı Heinrich Harrer’ın yaşadıkları beyaz perdeye aktarılmış. Heinrich karakteri filmin başında kibirli, bencil, biriyken filmin sonunda alçak gönüllü, oğluyla arasını düzeltmek isteyen iyi biri haline geliyor. Film bunu iyi yedirmiş aceleye getirmemiş. Ama tibet ve çinliler arasında ki mevzuyu çok çabuk geçmiş. ikisi birden yapayım derken çuvallamış.
görsel
Tibet'te bir deyişimiz vardır: "Eğer bir sorun çözülebiliyorsa kaygılanmaya gerek yoktur. Eğer çözülemiyorsa kaygılanmanın bir faydası yoktur."

görsel
olmamış film. netflix de denk geldim, dövizi yurtdışına kaçıran adinin tekiyim, film son samuray edasını taşır gibi ama tam taşıyamamış. o yüzden ne oluyor anlamıyorsunuz. insan brad pitt lan bu filmi de güzel oluyor diyor ama sonu fiyasko. sonu derken filmin tümü fiyasko.
Başrolde Brad Pitt'in olduğu, Dalai Lamanın çocukluğu ve Tibetten kaçışına dair önemli bir biyografik film. Yönetmen Jean jacques annaud özellikle filmin ilk yarısında kendisine has stlini yine konuşturmuş. bu bakımdan ilk yarı su gibi akıp geçiyor ama ikinci yarı olayların biraz yavaş ilerlemesinden mütevellit sıkıcı bir hava kazansa da her halükarda film kendisini izletiyor.

https://www.planetdp.org/...-years-in-tibet-dp39235#1