bugün

boşnak sanat müziği. türk, arap ve slav müzikal etkilerinin eşsiz bir karışımını içeren bu tür, melankolik melodileri ve romantik temalarıyla karakterize edilir.

sevdalinka şarkıları genellikle karşılıksız aşk, kalp kırıklığı ve özlem hikayelerini anlatır ve tipik olarak sözlerin güzelliğini vurgulayan yavaş, duygusal bir tarzda söylenir. müziğe genellikle saz, akordeon ve keman gibi geleneksel enstrümanlar eşlik eder ve balkan bölgesinin kültürel çeşitliliğini yansıtan karmaşık ritimler ve melodiler içerir.
Ayşe Kulin tarafından yazılan bir kitaptır.
Biraz müstehcenlik, biraz tarih ve yavaş yavaş gelen bir çöküş. Yani bir Ayşe Kulin klasiği.
Foşşik duygularım yoktur lakin kitabı okurken sırp düşmanı kesilmemek elde değil.
çok başarılı bir savaş romanıdır. sizi bosna'ya, cephenin ortasına bırakır. elime alıp bitirmeden bırakmadığım bir eser. boşnakların çektiği acıları anlatır. bosna savaşından kısa bir süre sonra okununca daha da bir "anlam" kazanıyor.
ayşe kulinin en kopuk romanı, akıcı değil, hiç beyenmedim diyenlere inat benim yere göğe sığdıramadığım güzellikteki roman. karakterleri, tıpkı kumral ada mavi tuna'nın karakterleri gibi hayatım da yer edecek olan ve harika bir ülkeyi harika bir milleti anlatan roman. ne zaman kırmızı ışık görsem aklıma tuna gelir, artık ne zaman havai fişek duysam aklıma bomba niyetine sevdalinka gelecek... bir de şu diyolog

-siz de mi müzlümansınız?
-dörtte bir
-ana tarafından mı baba tarafından mı
-bir kadın tarafından.

edit: kitabın arka kapağında yazan yazıyı sanırım yüz kere okumuştum. kitabın bitimine yakın büyük bir heycanla okurken o yazı karşıma çıkmıştı bir de...

Aynı ırktan, kim bilir belki de aynı soydan geliyorlardı. Aynı yaşlarda, aynı boylardaydılar. Aynı kadını sevmişlerdi. Ataları aynı tanrıya ayrı yollardan ulaşmak istedikleri için, biri Boşnak diğeri Hırvattı. Bunu kendileri seçmemişlerdi, savaşmayı ve kaderlerini de seçmedikleri gibi. Ve ambulanstaki çocuğu kurtarmanın dışında, beklentileri yoktu yarın için. Yarınlar, kurşun, havan topu ve bombaydı, kandı. Ama her ikisi de farkına bile varmadan "daha güzel günleri bekliyorlardı. insanlar, değişik inançlarla ve hırslarıyla ne kadar karıştırırlarsa karıştırsınlar, kana, acıya, şiddete bulaştırsınlar, bu muhteşem dünyayı, yaşam bir umuttu sonuçta. Hiç bitmeyen bir umuttu. Dünya tarihinin en acımasız soykırımlarından Bosna`da, bir kadın gazetecinin hayatla hesaplaşması...
Trapetlika Trapetala
ayşe kulin’in okunması gereken romanlarından bir tanesi. okurken yugoslavya’nın tarihini sanki sizde yaşıyormuşunuz gibi gerçekle yüzleşiyorsunuz. ilk başlarda siyaset isimlerinin geçmesi nedeniyle biraz sıksa da ilerleyen sayfalarda insanı kendinden geçiriyor. görülmüş olan zulümler ve boşnakların yüz yıllar boyunca gördüğü zulüm, insanın içini yakacak bir şekilde ele alınmış ve anlatılmış.
yazardır kendisi. hoşgelmiştir.
boşnak halkına has aşk şarkılarıdır. zamane gençlerine ağır gelebilecek türden nice eserler vermiştir sanatçıları. herkesin söyleyebileceği türden değil aşkı hissederek, yüzlerce yıllık gelenek ve kültürü ritim ile birleştirebilen insanların müziğidir.
yazarın; kitabın başkahramanı olan kadının kocasını aldatmasını haklı gösterme çabasını kenara ayırmak şartıyla çok güzel bir kitaptır. bosna savaşı sırasında yaşanan olayları çok sürükleyici bir dille anlatmıştır. okuduktan sonra bile uzun süre etkisinden çıkılamayan, rüyalara giren türdedir.
ayşe kulin'in akıcı üslubu ile bitiverdi 1-2 gün içersinde, bosna savaşını anlatan özgürlük adına verilen mücadeleyi anlatan, bir de araya sıkıcı olmasın diye yasak aşk iliştirilen bir kitap. ama şunu söylemeden geçemeyeceğim, eğer ayşe kulin'i okumaya füreyya değil de bu kitapla başlasaydım belki de ayşe kulin'i bir daha okumak istemezdim.
mükemmel ötesi bir ayşe kulin klasiği. bir milletin yaşadığı acılar ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.
bir de böyle bir yazar vardı sanki...
boşnakçada aşk şarkısı manasına gelen, boşnak türkülerinin genel adı.

bana kalırsa cudna jada od mostara grada en güzel örneklerinden biri olmakla beraber önemli bir kısmında türk müziğinin, daha doğrusu osmanlı müziğinin etkisi bir hayli belirgindir.
(bkz: suzan kardeş)
nick altına yazdığı entry ile tarafımdan her şeye kabul olan yazar. ama kendisi istemiyor o ayrı. şaka bir yana ironi yapmayı iyi biliyor yalnız anlayanların pek çıktığını görmüyuorum bu yüzden bu onun suçu değil. kendisi takip etmekteyim benden habersiz kimse ona cam açamaz.. *
hoş gelmiş yazar *

ziyareti iade
ayşe kulin'in ünlü, bir zamanlar çok ses getirmiş kitabıdır.
hanka paldum *
manası; aşk şarkısıdır.

aynı zamanda ayşe kulin'in bosna savaşı esnasında yaşanan bir aşk hikayesini anlattığı,tarafımdan beğenilmeyen,oldukça sıkıcı kitabıdır.hala ayşe kulin'in eşini aldatan kadınlara ve aldatmaya karşı olan düşkünlüğünü anlamakla uğraşmaktayım.
Çok büyük bir hevesle aldığım ancak sonunu bir türlü getiremediğim kitap. Şöyle bir sorun var ki Sevdalinka Nefes Nefese'nin nerdeyse aynısı. Eğer birinden birini okuduysanız diğerini okumanız tavsiye edilmez, çok sıkıcı oluyor. Aslında belki de ayşe Kulin hep aynı şeyleri yazıyordur.
hoşgelmiş yazar. nickide güzelmiş hee... *
birçok ortak yönümüzün olduğu yazar, ayrıca kibar,hoşsohbet, samimi, meslektaş yazar.
hemşerim olduğunu öğrendiğim yazar.
(bkz: kütahya)
dördüncü nesil yazar. *