bugün

Uzun zamandır duyduğum bir iddia. Az önce biraz araştırdım.

Ses nihayetinde dalga dalga yayılan bir enerji olduğu için, yayılma arttıkça enerji de zamanla düzensizleşip mikro ölçülerde ısıya dönüşüyormuş. Bu düzensizliğe de entropi deniyormuş. Yani termodinamiğin ikinci yasası gereği düzenli bir şey zamanla düzensizleşebilirken, düzensiz bir şey zamanla kendiliğinden düzenli hale gelemiyor; dolayısıyla da entropisi artan ses dalgaları da eski düzenli haline gelemiyormuş.

Yani ses dalgaları bir çeşit enerji düzeneği olduğu için asla kayboluyor ama düzeni bozuluyor. Yani biçim değiştirip mikro ısı enerjisi haline geliyor.
Evrende hiç bir hareket kaybolmaz. Buna bilgi denir.
Katılıyorum.

Maximus: Brothers, what we do in life echoes in eternity.
"bu cihan dağdır, bizim yaptıklarımız ses. Seslerin aksi yine bizim semtimize gelir."

Mevlana'nın şu sözleri geldi aklıma başlığı görür görmez. Manevi açıdan baktım özür diliyorum. Siz bilime devam pardon böldüm.
(bkz: baki kalan bu kubbede bir hoş seda imiş)
ses bir enformasyon olduğu için doğru. bilgi evrende yoktan var olmaz ve kaybolmaz.

kara deliğin olay ufkunu aşan bilgi mevzusu biraz farklı ama. orada şöyle bir durum var:

(bkz: enformasyon paradoksu)
Aslında tamamen kaybolmadigini "yanki" kavramından anlayabiliriz.
şiddeti giderek azaliyormus.belki bir sonraki yy.'da şuanki konustuklarimizi ortaya bile çıkarabilirler.
korunum kanunlarıyla özdeşleştiren insanlar olmuş..

ses de bir bakıma enerji ile direkt ilintilidir..

kaybolmasa bile biçim değiştirmesi gerekliliği aşikardır..

bence meselenin özü de burada yatmaktadır ve aslında kaybolmayan şey bir süre sonrasında gerçekten hala ses midir?

yoksa ölçülebilir herhangi bir büyüklükmüdür..

zira ölçülebilir her büyüklük bir ses olarak da değerlendirilebilir..

misal türbülans-ses, ses-türbülans ilişkisi..
o ışıktı. ses yitip gider. evet.
ses, titreşim, uzay, boşluk ???

biri de çıkıp dememiş ki ses dediğin şey zaten uzayda oluşmaz diye. cahil misiniz muhterem kardeşlerim? ses mekanik bir olaydır. ortama ihtiyaç duyar. gece gece asabım bozuldu.

cahillikle mücadele timi editi:

termodinamiğin 1. kanunu ile olaya bakarsanız zaten hiç bir şey asla kaybolmaz. her şey enerjinin bir yansımasıdır.
Ses, zaman...
Bu dünya ölçeğinde ele alınırsa doğru diyebiliriz.
Uzay için ses gerçeği başka bir konu ki infasound Intergalaktik tartışmaları ile Japonya'da 2011 senesinde olan depremin dalgalarını yerden 270 km yukarıda ses dalgalarını tespit eden uydular (250 km sonra uzay olarak adlandırılır ki hiç bir parçacık bulunmaz) gibi konulara girdim mi çıkarmayız.
Şu bu gerçek ki, dünya veya uzay da hiç birşey yok olmuyor kaybolmuyor; sadece başka bir forma dönüşüyor.
Dön dolaş gene entropi yeter be.
Ulan böyle bilgili tartışmayın gözlerim yaşardı.
bu gece nasıl ossurduysam oluşan basınç dalgası odanın içinde hala dolaşıp duruyor. şu an çatıdan yazıyorum. piskolojim bozuldu.
selamlar bilgiye düşman, hurafeye meyilli, kalbi geyik için çarpan genç sözlük yazarı kardeşlerim.

daha önce sizlere bu başlık altında termodinamiğin ikinci yasası gereği seslerin evrende kaybolmaması ama entropisinin artması sonucu düzensizleşmesi ve biçim değiştirip çok çok küçük düzeylerde ısı enerjisine dönüşmesinden bahsetmiştim.

yine geçenlerde bu sözlükte şöyle popülist hatta tabiri caizse "clickbait" bir başlıkla karşılaştım. sonra olayı biraz yüzeysel araştırıp ortaya çıkan sonucun aslında zamanla değil de kuantum bilgisayarlarındaki kübitlerin düzeniyle alakalı olduğunu yazmıştım.

(bkz: bilim insanları zamanı geriye aldı/#41238925)

şimdi bu iki bilginin birbiriyle ilintili olduğuna dair bir fikir edindim.

öncelikle bu kuantum bilgisayarında yapılan deneysel işlem sonucu, termodinamiğin ikinci yasasına ters düşüyor. yani düzenli olan her şey zamanla düzensiz hale gelebiliyor ama düzensiz olan bir şeyin yeniden düzenli hale gelmesi mümkün değil. işte bu kübitler yapılan işlem sonucunda kaotik bir biçimden ilk düzenli hallerine dönmüşler. yani termodinamiğin ikinci yasasının tabiri caizse içinden geçmiş anasını gondiklemişler.

bu da bizlere bu kuantum aleminde gerçekleşen hadisenin, ses dalgalarının geri getirilebilme ihtimalini hatırlatıyor. bize derken bana.

bu da böyle bir anımdır. siz yine s.klemezsiniz ama olsun. ben yeni şeyler öğrendiğimde hep böyle heyecanlanıyorum amk. sizle alakası yok.
kuantum bilgisayarlarındaki kübitlerin nasıl çalıştığını araştırmadım lakin burada insa eliyle hazırlanmış bir algoritma olduğu aşikar. seslerin evrende kaybolmaması ise daha farklı bir olay.

ses dalgaları neticede madde yada parçacık değildir. altı üstü havan titreşimlerinden meydana gelen bir enerji türüdür. aynı enerji türü mesafeler katettikçe entropisi artar, düzensizlik başlar, dalga hali ısıya dönüşür ve atomlarca absorbe edilir.

sesin ışık fotonuna benzer bir yapısı yoktur. uzayda, sonsuzlukta süzülüp gidemez neticede. he sen şunu diyebilirsin; "termodinamiğin ikinci yasası gereği enerjinin korunumu vardır ve bu yasa gereği ses dalgaları tamamen kaybolamaz" doğrudur. kaybolmaz ama enerjinin dönüşümü gerçekleşir. bu da artık ses değil, daha farklı bir enerji halidir. bunu tekrar bir araya getirmek pek mümkün değil.
kuantum bilgisayarında hazırlanmış bir algoritma ya da program (adı her neyse) olduğu doğru. yani bilgisayardaki deneyin amacı zaten tam olarak bu, yani kübitleri ilk "düzenli" haline geri döndürmek. zaten deney sonucunda tek kübitle %85 başarı elde edilirken, deney iki kübite çıkarılınca başarı oranı %50'ye gerilemiş. şansa kalmış yani.

yalnız burada kuantum bilgisayarı için yazılan programı deney için hazırlanmış bir araç olarak görmek gerek. önemli olan kübitlerin izlediği yol. düzensizlikten düzene dönmeleri.

bu arada ben lise mezunuyum. teknik tabirlerde ya da buraya aktarmakta hatalar yapıyor olabilirim. akademik düzeyde fizik okumadım nihayetinde. kendi çapımda araştırdım.
Dön dolaş entropi. Kıyamet entropinin sıfır olduğu andır. Kuantum entropiyi besliyor yoksa çoktan batmıştık.
Bu bilim adamlari gitsin once dolanikligi çözsün. Hadsizler. adiler. yetim hakki yinen caniler.

Bu arada zamanın b kuramına göre konuşuyorsak zamanda teorik olarak geri gidilebilir.fizikciler b kuramini dogru kabul ediyorlar genelde.. görelilik kuramiyla uyumlu cünkü b kuramı.lakin b kuraminda evrenin bir baslangici olmuyor. Uzay-zaman big bangle baslamis olmuyor. Ezeli bir zaman oluyor.

Caniler, adiler.yedim hakki yiyenler.
bir takım kuantum boyutunda kıvrılmış penis burkulmaları kapasitesizliğimizden falan bahsetmiş. arkadaşlar buraya yeni teoriler ya da kuramlar yazdınız da elinize mi sıçtık? elimizden geldiğince sözlüğe her alanda katkı sağlamaya çalışıyoruz. üstelik bunu da yazarken kendi yetersizliğimizden de bahsettik.

buna rağmen buraya "sözlük dehaları konuşuyor, susun" yazmak yine benim dışımda kimsenin sözlüğe yazmadığı cunningham kuramını destekler nitelikte niteliksiz bir çıkış olmak dışında bir naneye yaramıyor.

madem öyle sevgili fizik profesörü arkadaşlar, siz yazın bunun gibi kuramları ya da kavramları, biz de alkışlayalım.

size bu durumla ilgili muhteşem bilimsel bir tespit cümlesi bırakıyorum;

(bkz: hem ayranım dökülmesin hem götüm sikilmesin)

ayrıca lütfen bakınız;

(bkz: cunningHam kuramı)
Nasıl ya ben şimdi bir kere seni seviyorum dedim diye Evrenin her tarafı yankılanıyor mu seni seviyorum seni seviyorum seni seviyorum seni seviyorum seni...
Ben de kuantum algoritmalarından bahsetmek isterdim ama bildiğim tek şey kocam Bünyamin. Başlığın kültür seviyesi sinirlerimi bozmaya başladı gerçekten.
ses dalgalarıyla kuantumun o şeysi arasında hiçbir ilgi olmadığı için sakin olunuz, panik yapmayınız.
güncel Önemli Başlıklar