bugün

dipleji türüne çocukluğumdan beri sahibim. defalarca ameliyat, botoks geçirdim.. ve bu hastalığın fizik tedavisi ömür boyu bazılarında.. ben %51 olduğum halde iyiyim.. denge ve yürümede problem var.. bu hastalıkta ameliyat çok önemli. bir gün ağır ameliyat öncesi bana, "ameliyat başarısız olursa yürüyemezsin" demişlerdi mesela veya %80 olsaydı konuşamazdın gibi..

bu hastalık, ayrı bir mücadeledir. çocukluktan itibaren olduğu için fazlaca zorbalanacağınız psikolojiniz için hassas bir hastalıktır.

babam beni anne karnında düşürmek istemiş, iğneler, kazalar derken yapamamış adamcağız. bir ikiz kardeşimi düşürtmüş ancak ben ve ikizim.. düşmemişiz o karından ve bu stres sonucunda erken doğmuşum, o bakımdan erken doğumlarda da olabilen bir hastalık.

bu hastalık bana çok şey kattı sözlük.. empati, toplumsal düşünce derken belirli bir olgunlukta kattı tabi. her şer, bir hayır taşır.
Serebral palsi, dört ayrı türe ayrılır. Bu türler içinde en yaygın görüleni spastik serebral palsidir ve vakaların çoğunda, yani yaklaşık olarak %70-80’inde ortaya çıkar.

Kaynak: Ortopediatri / Serebral Palsi Nedir? https://ortopediatri.com.tr/serebral-palsi/
doğuştan gelen beyin hasarı vücut bozukluğudur. zor bir süreç olduğu için ailelere büyük sorumluluk düşer ve yanlarında olmak gerekir. engelli vatandaşların her daim yanında olan bursa bb ‘SEREBRAL PALSi FARKINDALIK’ GÜNÜnü hiç unutmamıştır mesela.
http://sosyotrend.com/h/58838/
serebral palsi (SP) beynin bir grup nörolojik bozukluklarını içeren geniş bir terimdir.

Haya boyu süren bir durumdur ki beyin ve kaslar arasındaki iletişimi etkileyerek vücudun hareket ve duruşunda kalıcı bir eşgüdüm bozukluğuna yol açar.

SP, beyinde oksijen açığına yol açan bir olayın sonucu olabilir.
Serebral Palsi (SP), doğum sırasında çocuğun beyninin bir süre oksijensiz kalmasına bağlı olarak meydana gelen beyin hasarı sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Beyindeki etkilenen merkezlerin büyüklüğüne ve yerine göre çocukta değişik belirtiler ortaya çıkabilir. En sık görülen şekli, kollarda , bacaklarda aşırı kasılmalarla birlikte olan “spastik” tipidir. Bundan başka istemsiz hareketlerle birlikte olan atetoid veya ataksik tiplerde olabildiği gibi, kasılmaların çok az olduğu hipotonik tipte veya bunlardan ikisinin bir araya geldiği karışık tiplerde de olabilir.
https://www.facebook.com/video.php?v=784498614921658
breaking bad dizisindeki walter jr karakterinin ve onu canlandıran RJ Mitte nin taşıdığı hastalık.
beyin felci
gelişmekte olan beynin çeşitli nedenler ile hasarlanması sonucunda nonprogresif, hareket ve postür bozuklukları ile seyreden hastalıklar grubudur.

insidans 1 - 5 / 1000dir. beyin hasarı, prenatal, perinatal veya postnatal dönemde oluşabilir. en sık ratlanılan nedenlerden biri prematüritedir. tüm beyin felci vakalarının % 40ı potansiyel olarak önlenebilir nedenlerden kaynaklanır. etiyolojide anne veya bebeğin maruz kaldığı ajanlar sorumludur. prenatal dönemde anneyi etkileyen toksik ilaçlar, alkol, sigara, uyuşturucu, enfeksiyon veya röntgen incelemeleri sık karşılaşılan etiyolojik faktörlerdendir. perinatal dönemde, bebeği etkileyen iki önemli neden serebral palsiye yol açabilir :

anoksi ( zor doğum, forseps, makat gelişleri, kordon dolanması) ve sarılık (hiperbilirubinemi ). postnatal dönemdeki travma, menenjit, hidrosefali ve konvülsyonlar da sık sebeplerdendir.
Serebral Palsi, vücut hareketlerinin kontrol edilmesini etkileyen bir grup bozukluğa verilen addır. Serebral Palsili birey beynindeki hasara bağlı olarak vücudundaki bazı kasları normal olarak kullanamaz.

Tipleri

Etkilenen kol ve bacak sayısına göre ;

Hemipleji: Vücudun bir kısmı etkilenir.

Dipleji: Bacaklar kollardan daha fazla etkilenir.

Kuadripleji (tetrapleji): 2 kol ve 2 bacak etkilenir.

Hareket bozukluğuna göre ;

Spastik serebral palsi: Spastik kaslar serttir ve gerilmeye karşı direnç gösterirler. Kas grupları aynı anda kasılırlar ve etkin hareketi engellerler.

Ataksik serebral palsi: Denge bozuk olur ve yürüme bozukluğu görülür.

Atetoid serebral palsi: Hareketle birlikte artan istemsiz hareketler vardır. Genelde konuşma bozukluğu da görülür.