bugün

doğru yazılışı sekularizm dir...
türkçesi dünyevilik.
dini olanin dunyevi olana tabi olmasi durumu.diger bir deyisle; din araciligi ile aciklanan dunyanin, akil ile yorumlanmasi.

(bkz: feodal düzen)
son yüzyılda çıkartılan en ucube fikirlerin başında gelen zihniyet akımı.
dünyevileşme adına her türlü uhrevi düşünceleri toptan reddeden ve insanların birer homoekonomikus olmasını sonuç olarak sunan bu akım, insanı insanın kurdu gören zihnieytin geldiği nirvana noktasıdır.
laikliğin ingilizcesinin yanlış yazılmış formu.
ya sekularizmdir ya sekülerizm. fransızca'dan sözcük ithal ederken u'yu ü yapmakta sorun yoksa a'nın da e olmasında sorun yoktur. yok, sorunsa bu kez ikisi de sorundur.

bana sorarsanız** doğrusu sekülerizmdir.

wikipedia'ya sordum sekülerizm dedi.
tdk'ya sordum sekülarizm dedi.

tdk'nın bu yaptığının benzerlerini yapacak olsak; futbol yerine football falan da yazarak saçmalamamız gerekir.
kahveci mahmut dayıya sordum "sokularizim ulan" dedi. kısacası tdk, wikipedia'nın anlattıkları hikaye önemli olan mahmut dayının yani halkın ne anladığıdır. ve halkımız için sonu -izm ile biten her kavram tehlikelidir.
(bkz: sektür git lan)
kavramın yaratıcısı olan George Jacob Holyoake'ye göre;

"insanların özgürlük ve eşitlik ideallerinin yasa ile korunduğu bir siyasi sistemin, kralın veya ruhban sınıfının dini dogma, istek ve kuralları merkez alan ilahi hak ve yargılarından oluşan bir siyasi sistemden daha üstün olduğunu savlar."
"Sekülerizm", ateizm veya dinsizlik demek değildir. Sekülerizm başlıca iki temel önermeyi içermektedir: Birincisi devletin dinsel kurumlardan kesin bir biçimde ayrı olmasıdır. ikincisi ise farklı dinler ve inanışlardan olan kişilerin kanun önünde eşit olarak değerlendirilmeleridir.
dünyaevilik anlayışıdır.
ilk formu devletin din ve dinle ilgili kurumlardan arındırılmasıdır, bu gerçekleşince ilerletilmiş formu devreye girecek toplumun din ve dinle ilgili materyallerden arındırılması evresi devreye girecek, sonunda sekülerleşme meydana gelecek seküler bir toplum oluşacaktır. Marksizmin temel amaçlarından biridir.
Edit: Size ne milletin dininden kardeşim!
(bkz: laiklik)
(bkz: Marksizm)
inançtan kaynaklanan tüm fikirlerin dışlanmasını esas alan doktrin.
dini her şeyden en çok da kendisinden uzak tutmak.
hiç ölmeyecekmiş gibi dünya, yarın ölecek gibi dünya için çalışan insandır.
Galiba hz Muhammedin böyle bir lafı var.
Şile tarafında butik otel biliyorumculuk ve taksim'de iki biracılıktır.
Din ile yaşamın devlet eliyle ayrılmasıdır.
gerçek hayat ile şizofren yalanları arasına duvar örmektir.
tdk tarafından "dünyacılık" olarak çevrilen kavram.

bu mantıkla fileto sekülerizm de düz dünyacılık oluyor.
din eksenli toplum arayışının sürekli boka batmasıyla dün de bugün de kazanan yaşam modelidir.

dün hristyanlar mezhep savaşına tutuştu bugün müslümanlar. din temelli olmuyor demek ki aq. zorlamayacaksın.
laiklik dini devletten koparmak sekülerizm ise halktan koparmaktır. yani sekülerizm aslında laik bir devletin vatandaş anlayışına en uygun adımdır. seküler olmayan haklar laikliği güvence edemezler çünkü içlerinde yetişen dindarlar her daim bu yapıyı yıkmak için var gücüyle çatışır. ( ülkemize bakınca bunu zaten görürsünüz)
özellikle ibrani dinlerin dini algısı salt tanrı kul arasıyla sınırlı değil tamamen topluma empoze eden, toplumun her alanına yaygın bir anlayış barındırıyor. o yüzden bunlara din değil harekete geçmiş ve toplum için risk oluşturup diğer inanç guruplarının ve inançsızların haklarını gasp edecek ideoloji olarak bakılıp mücadele etmek daha yerindedir. bunu sağlayıp laikliği devlette hakim kılacak düşünce de sekülerizmdir.
bugün zaten islam çoğrafyası din bataklığından çıkmış değil ancak gerek hrisityan gerek yahudi toplumlarında laiklik varsa bunun nedeni dindarlar değil içlerinde olan seküler halkın gücüdür. bu halk bir şekilde yok olduğunda tekrar aynı düzen geri dönecek ve kendi şeriatlarını topluma hakim kılıp laik düzeni yok etmek için var gücüyle yanıp tutuşacaklar.

yani toplum için en doğru ve laik sistemi var edecek düşünce biçimdir. bunun olmaması imam hatip açan türkiye gibi bir toplum oluşturur ya da diyanet denen kurumu halktan alınan ortak vergilerle besleme hobisi de edinen bir devlet oluşturabilir.
Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamaktır. Nokta.
Tdk'daki karşılığıyla; dünyacılık. Toplumda dini, ruhani meseleler yerine dünya hayatına odaklanılması.
Dünyacılık gibi bi anlamı var, dünyevi zevklere düşkünlük, maneviyatı kaldırıp atma. Ortak sorunumuz diyebiliriz.