bugün

Akp'nin iktidar olduğu iki dönem boyunca , türban tartışmalarından tutun da parti kapatılma davasından çıkın anket anket insanların gözünün içine sokulmaya çalışılan bir tuhaf ilişki türüdür. Hayatta olgular arasında hep doğrusal bir orantı kurmaya çalışan zihinlerde olgular arası ilişkilere anlama kolaylığı ve tarif basitliği katan bu mantık yüzünden aptal anketlere indirgenmiş seçmen davranışlarının yüzeyselliği konusunda ahkam kesen geveze ankatörlerin çoğu zaman spekülatif amaçlarına hizmet eden bir ilişki türü. Yarayılmaya çalışılan genel intiba akpli seçmen grubunun yarısından fazlasının cahil eğitimsiz insanlar olduğu , rakip siyasi grupların ise eğitimli , üniversite mezunu olduğudur. Aynı tavır türban serbestisinde de yaratılarak seçim tercihlerinin külfeti eğitime yüklenmektedir. Aslında eğitimli insan sayısı her iki taraf tarafından ne kadar çok kazanılırsa , iki tarafı farklı şekillerde etkilemektedir. Muhtemel bir muhafazakar-islamcı iktidar odağı eğitimli insanlar kullanarak çok sayıda eğitimsiz insanı etrafında toplayabilirken, sol-sosyalist iktidar odağı eğitimli insanlar kullanarak rakip iktidar karşısında aynı oranda seçmen toplayamıyor. Görülüyor ki seçilen açısından eğitimli olmanın bir anlamı yok!(zaten en az ilkokul mezunu olmaları da yeterli!)
Liberal görüşlü seçmenlerin eğitimli olmaları gibi bir genel özellik olasıdır. Ancak bu liberalizm siyasi görüş açısından çok fazla bir anlam ifade etmeyedebilir ki hem muhafazakar-hem de liberal fikirlere sahip bir insan profili zaten eğitim yoluyla yaratılmaktadır. Bu noktada iktisadi liberalizm(kapitalizm) devreye girerek eğitimin etkisini nötr kılıyor. Zaten eğitimsiz muhafazakar kitle de türbanlı bir yakına ya da eşe sahipse doğal bir refleks olarak bu partiye yamanıyor. Yoksul ve barınma sorunu yaşayanlar ise öncelikle hayatta kalmak adına toplu hareket etmenin evrimsel davranış eğilimini sergiliyor ve seçim zamanı kendilerine sunulan yardımları ellerinin tersiyle itemeyebiliyor. Zaruri sonuç bir boyun eğme ve itaat şeklini alıyor. Bir üniversite mezunu ise yine sadece başörtüsünden kaynaklanan bir sebebe ya da bir işadamı şirketinin rant ve kar payına , milyonlarca borsa bahisçisi ise kazancına bakarak akp'ye oy verebiliyor.
Farklı açıdan sol - sosyalist iktidar kitlesi ve seçmenleri eğitim durumu açısından aslında akp'ye oy veren seçmen kitlesinden farklı bir konumda değil. Zira onlar gibi aynı devlet okullarında okuyan insanlar. Ancak eğitimli sol seçmen kitlesinin sahip olduğu eğitim doğası gereği burada ters tepmektedir. Zira gerçek anlamda sol değerlerle kendisini yetiştirmiş bir sosyalist seçmen demokrasi , özgürlük ve insan hakları gibi kavramların parlementer sistem içerisinde sınırlı bir yaşam alanı olduğunun bilincindedir. Bu da oy vermeden kaçınma ya da oy verecek gerçek sosyalist partiler bulamama gibi nedenlere yol açıyor. Eğitimsiz seçmen kitlesinden sol partilere verilen destek bir mahalle ya da örgüt desteğinden öteye geçmemektedir. Ve sol örgütlerin örgütsüzlüğü de ne yazık ki barizdir.

Kısacası eğitim belirli oranda bilinç kazandırırken aynı oranda da bilinç götürmektedir. Ve bu eğitimsiz seçmen kitlesi açısından oy verme yönünde sol-sosyalist partileri dezavantajlı duruma sokmaktadır. Zira muhafazakar-liberal-islamcı ya da milliyetçi bir partiye gidecek oylarda genel anlamda eğitim önemli bir faktör değildir. Bu şekilde aslında " eğitim şart!" derken sosyalistler ve sol görüşlü seçmenler tuhaf bir şekilde kendi kuyularını kazmaktadırlar. Zira eğitimli bir insan zihinsel açıdan kendini özgür kılabilecek kadar farklılaşabilmekte ve karşı gruba rahatça yönelebilmektedir. Elbette her insanın eğitim alma hakkı ve özgürlüğü vardır. Ancak her şeyden önce insan gibi yaşayabilmek için beslenme ve barınma ihtiyaçlarını öncelikle karşılayabildiği sürece. Ve cumhuriyet rejiminin bir bonapartizmini başarılı bir şekilde uygulayan her ülkede olduğu gibi eğitim kendisini kalıplara sokacak , fikirlerini grubuna teslim edecek , tercihlerini diğerlerine göre şekillendirecek olan sürülerce eğitimli gerizekalı yetiştirmeye müsaittir.
(bkz: Sosyalizm ve Eğitim)