bugün

Onurlu bir savaş, onursuz bir barıştan daha iyidir.
"Dua edemiyor, ağlayamıyordu,
dünyevi kaygılar onu ele geçirmişti.."
(bkz: преступление и наказание)
ONce ruscasini okudum, sonrada meraktan turkcesine bir bakayim dedim. Ruscasindan sonra tatsuz tutsuz saman gibi geldi.
Rus klasiklerinin bir ozelligi vardir, tam anlayabilmek icin dilini bilmek bile yetmez. O hikayelerin gectigi yerlerin tarihlerini, zorluklarini, yasam sartlarini vs. de bilmek cok onemlidir. Yoksa krulan cumlelerin altindaki hikayeleri hissedemezsiniz.
Lev Nikolayeviç Tolstoy 'un başyapıtıdır (1865-69). sonra AnneaKarenina (1875-77) gelir. her ikisi de dünyada yazılmış en iyi romanlar arasındadır.
savaş zaruri ve hayati olmalıdır. milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir.
-mustafa kemal atatürk.
yurtta barış dünyada barış.
Bir Tolstoy şaheseri.

En güçlü iki savaşçı sabır ve zamandır. Her şeyi bunlar halleder.
Yazılmış en önemli kitaplardan biridir. Bütün edebiyat tarihinin dönüm noktası, kilometre taşıdır bu roman.

Diyolar ki, çok kalın bir kitaptır.

Yeteri kadar okuma yaptıktan, konuyu "sindirme" aşamasına geldiğimizde anlarız ki, bu, hiç de böyle değildir. Bu , sadece bir roman diil, bir tarih kitabı, bir sosyoloji kitabı, bir psikoloji kitabıdır , ve tabii aynı zamanda eşine az rastlanır bir edebiyat kitabıdır... Bu alanların hepsinde de bir başyapıt olabilmiş belki de tek kitaptır !!...

Mesela okuduğumuz, okuyacağımız onbinlerce sayfalık roman, tarih, sosyoloji kitaplarının hepsinin bir özetidir bu.

Aslında şöyle dersek, bu kalın kitabı okuyunca bir sürü "ince" kitabı okumasanız da olur !!... Savaş ve barış ' ta hemen her insan hayat hikayesinden kesitler vardır.

Bi de savaş ve barış...savaş savaş mıdır, " barış" barış mıdır ?!...barış ' ı anlatır tolstoy, insanların yalanlarını, kıskançlıklarını, birbirlerine kurdukları tuzakları...kadınları erkekleri....

Bütün barışlar aslında bir sürü küçük küçük savaşlar diil midirler....

Savaşı da anlatır...hem de avrupa tarihinin en önemli savaşlarından birini. Bugünkü avrupa nın temellerinin atıldığı savaşı. Avusturya macaristan imparatorluğuyla rusya nın viyana yakınlarında napolyon ' u nasıl "durduramadığını" , austerlitz ' ı, schöngraben' ı...kutuzoff ' u , miral' ı...

Rusların bile napolyon ' a nasıl hayran olduklarını...

Sonra o savaştakiler evlerine dönerler, tamamen değişmişlerdir, eşim diye sevdikleri, anılarını her an yanlarında taşıdıkları eşlerini yeniden görürler...ve iğrenirler onlardan..

Çok önemli bir kitaptır savaş ve barış. Anladıktan sonra " demek ki insanlık 2500 sayfaya özetlenebiliyormuş " dersin.

Ama doğru, göz korkutacak kadar kalındır.

Ben olsam okullarda sınıflara bölüştürürüm bu kitabı. Herkese bir numara veririm, sonra kitabı numara sırasına göre anlattırırım. Bu, kitap sevmeyen toplumu en azından bu şekilde savaş ve barış'la tanıştırırım.

Çünkü bu kitabı okumadan ölmemek lazım.
"Zafer kazanmak barut kokusu almayanlara herhalde çok kolay geliyordur. " Savaş ve Barış, Lev Nikoloyeviç Tolstoy.
Barış her zaman öndedir, keşke savaşlar hiç olmasaydı.
dünya'nın en uzun romanlarından biri olan kitap. başlamaya ürküyorum. tam 2 cilt.
Sanırım bu kitapla başladı kitap sevgim ve kendimi ilk defa bir karakterde yaşadım. Bazı tavırlarımı Nikolayeviç’e benzetiyorum, bir günlüğüne bile olsa Nikolayeviç olmak isterdim.
sonsuz döngüdür. barışın olduğu yerde savaş olmaz, savaşın olduğu yerde barış olmaz.
savaş için barış lazımdır ve barış için de savaş.
Rus yazar Lev Tolstoy tarafından yazılmış ve ilk kez 1869 yılında yayınlanmış roman. Roman dünya edebiyatının en önemli başarılarından ve önemli eserlerinden biri olarak değerlendirilir[1][2][3]."Savaş ve Barış" L.Tolstoy'un diğer eseri olan "Anna Karenina" (1873 - 1877) ile birlikte yazarın edebi yaratıcılıkta zirvesi olarak kabul edilir.

"Savaş ve Barış" Rusya'nın Fransa tarafından istilası döneminde yaşanmış olayları ve Napoleon döneminin Rusya'da Çar toplumuna etkisini, bu etkinin doğurduğu sonuçları beş asil aileden örnekler vererek tarif etmektedir. Romanın ilk sürümü 1865 - 1867 - yıllarda "Rus Haberci" gazetesinde dizi halinde "On yıl 1805"[4] adı ile yayınlandı. Roman tam olarak ilk kez 1865 - yılında yayımlanmıştır.[5] 2009 - yılında "Newsweek" tarafından hazırlanan "Top 100 Kitaplar" sıralamasında "Savaş ve Barış" birinci olmuştur.[6]

Tolstoy , eser hakkında biraz karışık ifade ile, "Savaş ve Barış" "roman değil, bir manzume, daha çok ise, tarihi günlüklerdir" demiştir. Romanın bazı bölümleri ise tasvircilikten tamamen uzak olmakla, felsefi vatanperverlik karakteri taşır.[7]

https://tr.wikipedia.org/...%C5%9F_ve_Bar%C4%B1%C5%9F
Rus Edebiyatının en başarılı isimlerinden biri olan Lev Tolstoy’un kaleme aldığı Savaş ve Barış, en çok okunan dünya klasikleri arasında yer almaktadır. 1869 yılında yazılan kitap 1225 sayfadan oluşuyor.

Tolstoy’un el yazması kitabı olan 1225 sayfalık Savaş ve Barış, eşi tarafından tam 7 kez elle yazılarak çoğaltılmıştır.
okuyucunun da bizzat içerisinde yer aldığı serüven. hiç bitmesin isterdim.

prens andrey'in yaver vasfına rağmen kahramanca öne atılıp sorumluluk aldığı o anlar beni benden almıştı.

bir insanın ölüm anındaki hislerini bu kadar iyi bilebilmek ve yansıtabilmek... bunu başka kitaplarında da gördüm. sanki tanrısal bir gözü var tolstoy'un. ölüp gidecekken girilen o mod; her şeyin, kendi evladının, ya da sevgilini ayartan kişinin bile öneminin kalmadığı, hiçbir şey ifade etmediği o an, işte bunu yaşatmayı başardı büyük yazar. şimdi ne yapıyorsun acaba? oralarda da yazacak, çözümleyecek bir şeyler bulursun sen. cesedini çiğneyen çiyanların düşüncelerini, kabrine ziyarete gelen insanların sana bakışındaki manaları...
Bugün içerisinde bitirdiğim ve bitirdiğim için yine ağlamaklı olduğum eser.

Gorki bu roman için demiş ya: okurken -hiç abartmıyorum- kahramanlarını etleriyle, kemikleriyle yanınızda hissedersiniz, diye.

Tam olarak bunu yaşadım. Yeni arkadaşlar edindim. Piyer'i, nataşa'yı, nikolay'ı tanıdım. Prens andrey'in hayatını ben yaşadım. Onlardan ayrılmak çok zor oldu. Okurken gözyaşlarıma boğulduğum bir başka kitap.

Mükemmel bir eser.
cogu kisiye göre yazilmis en iyi kitaptir ve cogu top 100 gibi listelerde genellikle 1.sirada görünür.
Lev tolstoy tarafından yazılmış edebi değeri yüksek olan roman.

"Savaş ve Barış" Rusya'nın Fransa tarafından istilası döneminde yaşanmış olayları ve Napoleon döneminin Rusya'da Çar toplumuna etkisini, bu etkinin doğurduğu sonuçları beş asil aileden örnekler vererek tarif etmektedir.

Tolstoy bu romanında vatanseverlik fikrinin doruğunu yaşatır eserinde.

Ayrıca dünyanın en uzun 17. romanıdır.1225 sayfadır ve 4 cilttir.

"Savaş ve Barış" kendi edebi statüsüne daha çok, kendine özgü tarzı ile yükselmiştir.

Gerçekçilik akımı hakim diyebiliriz.

Herkesin okumasını öneririm ama sağlam bir irade lazım çünkü çok fazla tarihi bilgi var ve bu biraz sıkabilir.

görsel
görsel

bu güne kısmetmiş, başlıyoruz bakalım.
Sevil inan Sönmez cevirisinde " su simseklere bak, amma da cakiyor mübarekler." diye bir cümle var. neyi mübarek diye cevirdi acaba?
112 sayfa okudum ama hala kim kimdir çözemedim. isimler birbirine karıştı.
Önsözünde tolstoy roman olarak tanımlanmasının yanlış olduğunu söyler. Haklıdır da romana benzemez, adeta kendi türü vardır.
Aldığım kitaptır vizeler biter bitmez ilk iş olarak bu kitabı okumaya başlayacağım.
okuduğum en iyi romanlardan biri betimlemeler harika kendinizi fedual rusya'da buluyorsunuz.
bbc tarafından dizisi çekilmeye başlamıştır bekliyoruz efendim.
güncel Önemli Başlıklar