bugün

imam Azam Ebu Hanife'ye ve bazı sahabelere dayanarak, şarabın(hamr) dışındaki (rakı veya bira gibi) sarhoş edici alkollü içkileri, sarhoş etmeyecek kadar içmenin caiz olduğunu söyleyen fetvadır. gerçektir, verilmiştir ama bu fetva için de islam alimleri ikiye ayrılmıştır.

http://m.sorularlaislamiyet.com/index.php?oku=179467
(bkz: muaviye dini)
kesin olarak yasaklandığına dair net bir hadis yoktur. maalesef kuran muğlak ifadelerle dolu.
mesela nahl 67 de "...meyvelerden ve üzümden hem içki hem rızık elde edin." der. buradaki içki "şıra, nebiz, vs." diye yorumlanır. bir kısmı hamr yani şarap da elde edilir, der.

örneğin bakara 173 te haram kılınan şeyler net olarak sayılmıştır; "...leş, kan, domuz ve allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı." ama şarap yok, sarhoşluk yok! hadi dersiniz alkol yasağından önce idi bu ayet, ilk söylendiği tarihi araştırmadım ama hadi öyle olsun da bu sayacağım ayetlerde sarhoşluktan bahsederken neden net biçimde haramdır denmemiş?!
bakara 219, maide 90, nisa 43

hele hadislere baktığınızda muhammed peygamberin bile içeriği belli olmayan nebizleri gece gündüz tükettiğini okursunuz. birileri o nebizlerin içeriğini sorguladığında net cevap da verilemiyor yine. zira absent of evidence yani "delil yokluğu" islamda bir çok noktada karşısınıza çıkar!

HAMR: Şarap
NEBiZ: Sarhoşluk veren içki veya Sınır Sarhoşluk Veren içki veya sarhoşlul vermeyen içki

malaesef nebiz kelimesinin karşılığında öyle bir karışıklık varki, islam alimleri habire karıştırır işi, fikir birliği bulmak zordur!
hele hadis retçilerine göre alkol kullanımı caiz zira ulemanın birleştiği tel şey şu hadis ile az çok alkollü herşey haramdır görüşü;
"çoğu sarhoş edenin azı da haramdır"