bugün

sakarya üniversitesi kampusunden muhteşem bir görüntüsü olan göl.
sakarya üniversitesinden gün batımında muhteşem yansımalarla izlenebilecek, yeri geldiğinde 2 bira alınıp su bisikletiyle açılarak üzerinde kafa dinlenebilecek göldür.
Kıyısında ayaklarınızı suya uzatırsanız balıkların gelip ayaklarınızı gıdıklamasına şahit olabileceğiniz göldür çok güzeldir harikadır nefistir.
Arkadaşlarla yapılabilecek günübirlik geziler için en uygun adreslerden biri.
özellikle kuzey tarafına bayıldığım günü birlik gezilecek ve birden çok kocası olan bir kadına rastlanılacak doğa harikası
etrafında istanbul-ankara demiryolu e-5 karayolu ve tem otoyolu olan gölümüz
Marmara Bölgesi'nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını izmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür.

Sapanca'nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli ilinde kalır. Havzası 252 km²'dir.Yüzölçümü 47 km²'dir.Doğu-batı uzunluğu 17 km'dir. Kuzey-güney genişliği 5 km olup yüzeyin denizden yüksekliği 31 m'dir. En derin yeri (Prof. S. ERiNÇ'in ölçmelerine göre) 61 m.dir.

Göl, adını güney kıyısında kurulmuş olan ilçeden alır. Eski Türk kaynaklarında Ayan Gölü olarak geçer. Özellikle güneyindeki dağlardan inen sellerle iyi beslenen göl, fazla suyunu, doğu ucundan Çark suyu aracılığı ile Sakarya Irmağına boşaltır.

Bu kadar bilgi vermişken sapancayı birde Evliya Çelebinin ağzından dinleyelim:

"Sapanca Gölünün çevresi 24 mil'dir. Dört çevresinde kasaba gibi yetmiş altı köy vardır. Cümle halkı bu haliçin suyundan içtiklerinden yüzlerinin rengi kırmızıdır. Ürünleri çok ise de, bağları yoktur. Bahçeleri hadden aşkındır. Bu gölün kenarında bir tür kavun ve karpuz olur ki, ancak ikisini bir eşek çekebilir. Bu göl içinde seksen pare (parça) kayık ve çırnaklar (tahıl kayığı) vardır ki, köyden adam ve kereste ve eşya götürürler. Bu gölde bulunan yetmiş, seksen çeşit balıktan avlayıp kar ederler. Alabalığı, sazan balığı, turna balığı gibi tatlı su balıkları gayet lezzetli olur. Gölün derinliği ekseri yerlerinde yirmi kulaçtır. Suyu gayet saf ve berraktır. Kıyısında olan köylerin kadınları elbise yıkadıklarında asla sabun sürmezler. Bu gölün doğusunda iki saat uzaklıktan Sakarya Nehri geçer. Kocaeli'nde irva Kasabası kenarında Karadeniz'e dökülür. Sakarya azıcık bir himmet ile bu göle akıtılabilir. Bu göl, izmit Körfezi'ne üç saat kadar yakın olduğundan ayağı izmit Tuzlası önünde deryaya karışır. Hatta bir asırda bu gölü izmit Körfezi'ne katmak için yüzbinlerce kazma ve çapalı ırgat toplattırılmış ise de, izmit halkının buna birçok hazineler ve Nuh ömrü gerektirir diye gevşeklik göstermesi işin tamamlanmasına engel olmuş. Ama Sakarya nehri bu göle, bu gölde izmit Körfezi'ne karıştırılsa Bolu'ya kadar beş konaklık yer mamür olurdu. istanbul gemileri ta Bolu'ya yetişir ve istanbul'da bir tahta üç akçeye, bir kantar odun beş akçeye olup hayratı büyük olurdu"....


Ayrıca sakarya merkezinin içme su sorununu çoğunlukla bu göl sağlar.
kenarında piranha bulunmuş göldür. yetkili kişi "bir vatandaş akvaryumda ölen balığı atmış olmalı. gölde piranha yaşaması imkansız" şeklinde açıklama yapmıştır.
Kartepe green park oteline giderken yoldan, sanki izmit körfeziyle arasında bir avuç toprak varmış gibi gözüken güzelliktir.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=755159
her şey saçma bir hal almış ve bütün hayaller dibe vurmuşken,sabaha karşı kıyısında yaptığım kahvaltıyla bünyeme huzuru çekip kendime geldiğim göl..
sakarya üniversitesi öğrencilerinin dolmuş beklerken görüntüsünden istifade ettiği doğal güzellik.
oluşum itibariyle tektonik göller sınıfında olan göl.
muhteşem bir doğaya ve bitki çeşitliğine sahip göl.
sonbaharda bir başka manzarası olan göldür; daha bir ıssız, daha bir sakin ve bakir... bu göle kıyısı olan bir sitede eviniz varsa o ayrı bir keyif işte; anlatılmaz, yaşamak lazım... iskelesine çıkıp saatlerce oturmak, huzura ermek lazım. mangal yakıp, dostlarla demlenmek lazım...
Adapazarı ile istanbul arasında Kocaeli sınırına yakın bölgede, Sapanca ilçesi içinde yer alan bir göldür.
kocaeli 'nin gözü olduğu sakarya 'nın sapanca ilçesine ait göldür. altında bir köy olduğu söylenmektedir, hatta cuma günleri minaresi gözükürmüş ve bazı rivayetlere göre cuma günü hemde tam cuma namazı vakti göl kendine çekermiş insanları.

boğulma olayları pek olmaz, güzel balık çıkar. Pirana çıkmıştı bir habere göre ama asparagas tabi.
eşine az rastlanır güzellikteki tatlı su gölü. insana gölde yüzmenin ilginçliğini tattırır. ayrıca balık tutmak, ailecek gezintiye çıkmak, zıpzıpta zıplayıp hoşça vakit geçirmek* için mükemmel bir yerdir.
Sakarya üniversitesini güzel kılan tek şey olabilir. yaz sonunda gün batarken karşıdaki pencereler yanar, bazen sizi de beraberinde yakar.
yüzmeyi öğrendiğim, suyunu içtiğim yerdir.
suyu tatlıdır. yıllardır merak eder dururdum. gittiğimde ilk buna baktım. evet.
sakarya universitesini tercih etme sebeplerinden biridir.
bu halden,
görsel
görsel
görsel
bu hale;
görsel
görsel
görsel
bu hale gelmiştir.

sapancayı besleyen derelerdeki su fabrikaları, sakaryaya, izmit yuvacık barajına, tüpraşa tam gaz su pompalanmasıyla yakında yok olacak güzelliktir.
En iyi yapabildiğimiz işi tekrar tekrar yaptigimizin gostergesidir. Sapanca golu tamamen yok olunca, daglardaki agaclari katledip site yapan araplara satilabilir bos kalmasin!
Kampüsten kuşbakışı bir bakış atıldığı takdirde, pek hoş görünen manzarası vardır.