bugün

yapılan sanatın halk tarafından anlaşılması, halkın yararına olması, toplumsal sorunlara değinmesi gerektiğini savunan akım..
tamam güzel belki ama şöyle bir durum da var; roman olsun, şiir olsun herkesin karşısına çıkabilen şeyler.. keza müzik de öyle.. neyse.. şimdi bunları halkın anlayabileceği dilde yazalım diye seviyeyi ve de kaliteyi düşürmenin anlamı nedir anlamış değilim.. özellikle garip akımı'ndan sonra herkeste bir şair ruhu, herkeste bir yazarlık tutkusu oluşmadı mı? eline kalem alan herkes şiir yazmaya, az çok dilbilgisi bilen herkes kitap yazmaya çalışmıyor mu şimdi? ee neresi yararlı bunun? hayır her hafta bir kitap çıkıyor ve gerçek kitaplara ulaşamaz olduk artık.. hangisi iyi hangisi boş anlayamıyor ki insan. medya gücü olan, ya da ne bileyim parası olan bastırıyor kitabını yapıyor reklamını, alıyor parasını.. bir yerlerde keşfedilmeyi bekleyen gerçek yetenek sahipleri ne olacak peki? düşünen yok tabi.. sanatı sadece topluma adapte edersen varacağı nokta bu olur tabiatiyle.. yanlış anlıyoruz, abartıyoruz bu kesin.. sanat sanat içindir demek de yanlış bu da yanlış.. en doğrusu sanat hem sanat hem toplum içindir derim ve bırakırım.. olay budur..

edit: bu entry sanatın topluma katacağı şeylerden değil, ağırlık-hafiflik durumundan bahsetmektedir. topluma hiçbir şey vermeyen şey sanat değildir, olsa olsa paçavradır o..
sanatın sanat olması için toplumun tümünün beğenilerine hitap etmesi gerektiğini savunan yanlış önerme. topluma beğendirme kaygısıyla yapılan sanat sanat değildir. keza öyle olsaydı bob ross un tabloları louvre de yerini almıştı çoktan. hoş, adam öldü hani değeri anlaşılsın, sanatcının değeri ölünce anlaşılır ya o bakımdan. ama tabloları hala piyasa diye tabir ettiğimiz benzetmeyi aşamamıştır. aşamayacaktır.
ha belki bundan yıllar sonra louvre de bob ross tablosu görürüz, bende paşa paşa göt oldum diye tüm sözlük ahalisine bağırırım.
(bkz: sanat sanat içindir)
sanatçı halkı sürükler. halkı kendi seviyesine çıkarmaya çalışır. halkın seviyesine inmek halka bir fayda getirmez. sanat sanat için olmalıdır. yeterki sanaat para için olmasın.

(bkz: sanat para içindir).
sanat ın toplum için sanat olduğu iddiasını desteklememiz için, yapılan eserlerin ortaya çıkışına inmemiz gerekir. özünde ayan beyan ifade edişin temsil edildiği tek daldır sanat. nedir ifade ediş öyleyse?
birine sesleniş mi? evet neden olmasın? diyelim ki birine sesleniş. o kişi kendisinin yüce olduğunu bilsin diye mi seslenir insan. yoksa bu sesleniş sanatçının duygularını dile getirmesi için midir? elbette ki duyguları, düşünceleri dile getirmek içindir. karşıdaki kendisine ithaf edilen sanattan ne almak isterse o nu alır. ama sanatçı bunu amaçlamamıştır. sanatçı yalnızca kendisini ifade etmeyi amaçlamıştır. eğer böyle olmasaydı kendisini ifade etmekten çok karşıdakini mutlu etmek için çabalamış olurdu ve bu da sanat olmaktan çıkardı.
- peki neden sesleniriz birine? içimizdekileri, zihnimizdekileri daha iyi anlatabilmek için mi. pek tabi olabilir.
-bakınız burada içimizdekini ifade etmek gibi çok da hoş olan bir şeyden söz ediyorum. . tüm derdimiz bu değil mi? birileri bizi anlasın, ne demek isteğimizi bilsin... tasvip edilip edilmemek aslına bakarsanız çok da önemli değildir bu durumda. belki anlaşılmak bile önemli değildir. bu yüzden sanat bir başkası için icra edilmez, edilemez. edilirse o sanattan ziyade zanaat olur ki bu da değerlidir bence. fakat zanaatın değerli olması sanatla aynı kategoride olmasını gerektirmez.
kelimeleri kullanamayanlar farklı dallarla anlatmaya çalışır ifade edişini. ha bu ne kadar etkili olur bilemiyorum. mesela siz bir ressamın içindeki sevgiyi yansıttığı tabloyu anlayabilir misiniz? çoğu zaman, hayır anlayamazınız. hele günümüzdeki sanatlar icat edildiği günden bu yana hiç bir şey anlayamaz oldunuz. kaldı ki bunu bilen günümüzün popüler sanatçıları özünde hiç bir şey ifade etmeyen sanatlar! icra etmekte. kimse sen burda ne demek istedin hele bi anlat diye soramamakta. bunlara şimdi değinmek istemiyorum çünkü anlatmaya çalıştığım şey şu: sanat kendini ifade etmenin bir yolu ise toplumsal olup olmaması bu ifade edişinden sonra gelir. ama siz kalkıp da bana sanat toplum içindir diye gelirseniz o zaman çoğu insanın özünde istediği şeyleri bildiğimi ve bileceğimizi öngörerek değişik sanatlar ortaya çıkartılamazdı derim. hatta ve hatta tüm sanatlar ihtiyacı karşılamak için yapılırdı derim ve bunun yaratıcılığı kısıtlayan en büyük neden olduğunu tekrar hatırlatırım.

ve aslında sanat ın ölümsüz olmak için çırpınan zavallı bizlerin umutlarıdır derim. ki bu benim sanat a karşı olan asıl görüşümdür.

ilk yapılan sanatları düşünün. ilk insanlardan günümüze kalan eserleri; tapınakları, mağara resimlerini, putları. sizce onları bizim için mi yaptılar? ya da yaşadıkları dönemin insanları için mi. ihtiyaçları olduğu için mi? hayır tabi ki. onları, inandıkları tanrıya kendilerini ifade etmek için ortaya koydular. ve bunun sonucu ölümsüz olabilmekse, tek gayeleriydi.
tanzimat edebiyatı 1. dönem sanatçılarının, milli edebiyat ve cumhuriyet dönemi edebiyatı sanatçılarının sanat anlayışıdır.
merhaba. ben cemil. ve de buyrun;

(bkz: sanat cemil içindir)
(bkz: sanat için soyunurum)
baba lafıdır bu unutulmazdır. şöyledir; "oğlum, benim için çalışmıyorsun kendin için çalışıyorsun bak ben çalıştım babama bir faydam oldu mu?Hayır. babam öldü gitti şimdi sende kendin için çalışacaksın"

Gerçektende etkileyici bir laftır. sanat toplum içindir olayınıda bu cümleyle bağdaştıracak olursak, sanmıyorum toplum sanattan faydalansın,atılan her adımda sanat sanat içindir. sanat babam için değil.*
genellikle toplumların zor zamanlarında benimsenen bir anlayıştır. yeri geldiğinde yapılırsa gerçekten de işe yarar. topluma çok şey kazandırılır.
(bkz: namık kemal)
(bkz: mehmet akif ersoy)
artık;
sanat toplum için,
toplum para için,
öyleyse sanatta para için çalışır..
-saygıdeğer horoz,öncelikle hürmet eder,ibibiklerinden öperim.
efendim size bir sual tevcih edecem izin verirseniz?
-buyur emmoğlu sor.
-zatı aliniz yumurtamı tavuktan,tavuk mu yumurtadan sorunsalı için ne düşünür acaba?
-emmoğlu beni bilirsin.ben polemiğe girmem.işime bakarım.
ama genel anlamda bakarsak türk toplumu için değildir.
(bkz: sanat benim icindir)
günümüzde sanat para için yapılır olmuştur.. halkı düşünerek sanat yapılmamaktadır.. tek dertleri kasetinin, kitabının ya da ortaya koyduğu sanat eseri her ne ise ordan gelecek paradır..
eğer sanat ın para için yapıldığını düşündüğünüz sanatçılar varsa onların korsan ürünlerini satın alın. böylece paragözlere para kazandırmamış aynı zamanda ortaya koyulan sanata vakıf olmuş olursunuz.
peşin edit: sanki yapmıyorsunuz lan ibneler!
(bkz: sanat karı kız içindir)
sanatı araç olarak kullanmak demektir. çok yanlış bir görüştür. sanat sanattan çıkar ve sanatımsı bir şey olur. tanzimat döneminde örneği var. düz konuşma sadece. anlatılanlar insanlara yönelik. halbu ki bu böyle olmamalı. bakın bir divan edebiyatına...
sanatı "bir şey için" gösterme sevdasının bir sonucu. bir yolu. halbuki sanat sanattır işte. estetikten alır özünü. özünde kendi de vardır. haliyle önceliği kendinedir. ama bu öncelik kendinden olmayanı diğer bir deyiş ile toplumu dışlama anlamı vermemektedir, vermemelidir.
sanat elit kesim için değil toplum içindir anlayışı ve doğru bir anlayıştır. sanatla ilgilenen halklar hep gelişmiş halklardır. sanat sayesinde insanlar gelişir, olgunlaşır ve zamanla kendi felsefesini üretir hale gelir.
(bkz: peki)
sanatı halkı bilinçlendirmek için kullanmış olan 1. dönem tanzimat edebiyatı yazarlarının benimsedikleri görüştür.

sözlükler de ki yazarlarında yazılarını kim veya ne için yazdığını kendisine sormasına vesile olabilecek görüştür..
dünyadaki en anlamsız tartışmalarından birinin iki önermesinden biri..
(bkz: sanat aşk içindir)
11.sınıftaki edebiyat derslerini hatırlatan cümle.
değildir.olmamalıdır.